Plan: | De Amerongse Berg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpAMRamerongseberg-va01 |
Verschillende soorten planten en dieren en hun leefgebieden worden beschermd in de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet. Een ruimtelijke ontwikkeling is alleen mogelijk als duidelijk is dat geen van de beschermde dieren worden verontrust, dat de nesten, holen of andere verblijfplaatsen niet worden vernield, beschadigd of verstoord en dat planten niet worden verwijderd van hun groeiplaats.
De locatie zelf is niet gelegen in of bij speciale beschermingszones als bedoeld in de Natuurbeschermingswet of Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. De gronden waar de herontwikkeling plaatsvindt zijn niet opgenomen in de ecologische hoofdstructuur maar grenzen daar wel direct aan. Het bosgebied oostelijk van het plangebied en de aangrenzende houtwallen op de zuidelijke en westelijke perceelgrens zijn in het EHS opgenomen als 'bestaande natuur'. Enkele aangrenzende percelen zijn aangeduid als 'nieuwe natuur'. In de directe omgeving zijn een aantal landgoederen gelegen.
Ten behoeve van het initiatief is in juli 2008 opdracht gegeven tot het uitvoeren van een ecologisch onderzoek met een volledige bomeninventarisatie. De resultaten van het onderzoek worden onderstaand verwoord. Het rapport is als bijlage bij het bestemmingsplan opgenomen.
Het plangebied zelf heeft weinig natuurwaarde, maar ligt in een omgeving waarin enkele streng beschermde soorten voorkomen. De belangrijkste hiervan zijn Groene specht, Kneu, Boerenzwaluw, Das, Boommarter, diverse vleermuissoorten, Ringslang, Hazelworm en Kamsalamander.
De vegetatie van het aangrenzend bos is op de meeste plekken volledig en representatief ontwikkeld. De vegetatie van de houtwallen aan de rand van het plangebied is verstoord en herbergt slechts zeer lokaal representatieve soorten als Eikvaren, Adelaarsvaren en Wintereik.
Het plangebied is ook onderdeel van het natuur(ontwikkelings)gebied Nieuw Amerongen, welke een verbinding vormt tussen het grote en (regionaal en nationaal) belangrijke natuurgebied van de Utrechtse Heuvelrug en het Meeuwenkampje. Hierbinnen heeft het geen speciale ecologische betekenis.
Conclusie
De ombouw van camping de Bokkensprong naar het buitengoed de Amerongse berg heeft geen ingrijpende ecologische gevolgen. Er zullen bij de werkzaamheden geen algemene verbodsbepalingen (artikel 9 t.m.12) van de Flora- en faunawet worden overtreden. Als randvoorwaarde voor bovenstaande conclusie geldt wel dat er een aantal maatregelen genomen moeten worden die de schade mitigeren (=verzachten) en compenseren. Deze worden hieronder op een rijtje gezet.
Boswet/kapvergunning
Indien de meldings- en herplantplicht in acht worden genomen vormen de Boswet en de Gemeentelijke Kapvergunning geen belemmering voor het plan.
Natuurbeleid
Het plangebied raakt de EHS en is daar zelfs in de randen onderdeel van. Door de natuurkwaliteit van deze randen te verbeteren en de externe werking van het plan te verzachten voldoet het plan aan het 'nee, tenzij'-beginsel.
Randvoorwaarden
Zoals hierboven gesteld moet het plan aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze worden hieronder opgesomd:
De randvoorwaarden zullen worden verwerkt in het definitief ontwerp voor de inrichting van het park. Bij het definitief ontwerp zal ook het natuurbeheerplan zijn gevoegd. Beide zullen aan de gemeente ter goedkeuring worden voorgelegd.