Plan: | Koudenhoorn, Warmond |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1525.BP2012WAR10004-0501 |
De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende onderdelen:
Begrippen (Artikel 1)
Dit artikel definieert de begrippen die in het bestemmingsplan worden gebruikt. Dit wordt gedaan om interpretatieverschillen te voorkomen.
Wijze van meten (Artikel 2)
Dit artikel geeft aan hoe de lengte, breedte, hoogte, diepte en oppervlakte en dergelijke van gronden en bouwwerken wordt gemeten of berekend. Alle begrippen waarin maten en waarden voorkomen worden in dit artikel verklaard.
In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikgemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren (zie paragraaf 3.2). In het bestemmingsplan komen de volgende bestemmingen voor.
Bos (Artikel 3)
De regeling voor de gronden met de bestemming 'Bos' is erop gericht de waarden van natuur en landschap, bosbouw en cultuurhistorie te behouden. Om die reden mag er op die gronden niet worden gebouwd. Een uitzondering vormt het gebied met de aanduiding 'speelvoorziening', waar een speelbos wordt gerealiseerd. Hier mogen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.
Een aantal met name genoemde werken en werkzaamheden, zoals het aanleggen van wegen en het rooien van bomen, mag slechts met een omgevingsvergunning worden uitgevoerd.
Cultuur en ontspanning (Artikel 4)
De bestaande en uit te breiden kinderboerderij is voorzien van de bestemming 'Cultuur en ontspanning'.
Gemengd (Artikel 5)
Het nieuwe paviljoen, de historische scheepswerf en de educatieruimte zijn voorzien van de bestemming Gemengd. Op deze gronden is ten hoogste één horecabedrijf toegestaan uit categorie 1b van de Staat van Horeca-activiteiten. Voor een toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar Bijlage 2. De oppervlakte van gebouwen bedraagt ten hoogste 500 m², waarbij in de specifieke gebruiksregels is opgenomen dat de oppervlakte van een horecabedrijf inclusief educatieve voorzieningen ten hoogste 400 m² bedraagt en de oppervlakte van de historische scheepswerf ten hoogste 100 m².
Natuur (Artikel 6)
Het natuurgebied in het zuiden van het eiland Koudenhoorn is bestemd voor 'Natuur'. De regeling voor de gronden met de bestemming 'Natuur' is erop gericht de waarden van natuur en landschap in de vorm van rietlanden, graslanden, bos, kades, sloten en beplantingselementen te behouden, te beschermen en te beheren. Om die reden mag er op die gronden niet worden gebouwd. Van deze regels kan worden afgeweken voor het bouwen van gebouwen, mits deze noodzakelijk zijn voor een doelmatig beheer en onderhoud van het natuurgebied.
Een aantal werken en werkzaamheden, zoals het aanleggen van wegen en het ontginnen, egaliseren, afgraven of ophogen van gronden, mag slechts met een omgevingsvergunning worden uitgevoerd, waarbij als voorwaarde is opgenomen dat de natuur- en landschapswaarden niet onevenredig worden of kunnen worden aangetast.
Recreatie (Artikel 7)
Deze bestemming is opgenomen voor een groot gedeelte van het noordelijke deelgebied van Koudenhoorn. De regeling richt zich enerzijds op het ontwikkelen van enkele nieuwe voorzieningen op het recreatie-eiland en anderzijds op het beheren van de bestaande recreatieve voorzieningen. Op de gronden met de bestemming 'Recreatie' zijn diverse voorzieningen ten behoeve van de recreatie mogelijk.
Op de verbeelding staan specifieke aanduidingen voor een aantal voorzieningen, die uitsluitend ter plaatse van de betreffende aanduiding mogelijk zijn. Het gaat hier bijvoorbeeld om steigers, een passantenhaven, strand en een jongerenontmoetingsplek.
Recreatie - Volkstuin (Artikel 8)
De volkstuinen hebben een aparte bestemming ‘Recreatie - Volkstuin’.
Water (Artikel 9)
Waterpartijen, structuurbepalende watergangen en locaties die van belang zijn voor de waterberging zijn bestemd voor Water. Op gronden met de aanduiding 'passantenhaven' is tevens een passantenhaven mogelijk met bijbehorende voorzieningen zoals steigers.
In dit onderdeel van de regels komen algemene regels aan de orde die gelden voor alle bestemmingen in het bestemmingsplan. De algemene regels bestaan uit de volgende artikelen.
Antidubbeltelregel (Artikel 10)
Een antidubbeltelregel wordt opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
De formulering van de antidubbeltelregel wordt bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.4 Bro).
Algemene bouwregels (Artikel 11)
Dit artikel bevat een algemene regeling voor een geringe overschrijding van bouwgrenzen door ondergeschikte onderdelen van gebouwen. De overschrijding van de bouwgrenzen dient wel beperkt te zijn. Tevens zijn algemene regels opgenomen voor ondergronds bouwen en aanleggen.
Algemene aanduidingsregels (Artikel 12)
Een gedeelte van het plangebied valt binnen de vrijwaringszones van de Broekdijkermolen en de Zwanenburgermolen. Om die reden is een gebiedsaanduiding vrijwaringszone-molenbiotoop op de verbeelding opgenomen en is een algemene aanduidingsregel opgenomen.
Daarnaast is voor de aanwezige landgoedbiotoop een gebiedsaanduiding opgenomen en is een planregel toegevoegd.
Algemene afwijkingsregels (Artikel 13)
In dit artikel wordt een opsomming gegeven van de regels om bij een omgevingsvergunning af te wijken. Het gaat hierbij om de bevoegdheid om af te wijken van regels die gelden voor alle bestemmingen in het plan.
Algemene wijzigingsregels (Artikel 14)
In dit artikel is opgenomen dat burgemeester en wethouders bevoegd zijn de in het plan opgenomen bestemmingen te wijzigen ten behoeve van overschrijding van bestemmingsgrenzen en de dubbelbestemming Waarden - Archeologie te verwijderen.
Overige regels (Artikel 15)
In de regels van een bestemmingsplan wordt in een (toenemend) aantal gevallen met verwijzing naar een (andere) wettelijke regeling een procedure, begrip en/of functie uit die andere regeling van toepassing verklaard. De van toepassing verklaarde wettelijke regeling geldt zoals deze luidt op het moment van de vaststelling van het plan. Wijziging van de wettelijke regeling na de vaststelling van het bestemmingsplan zou anders zonder Wro-procedure een wijziging van het bestemmingsplan met zich mee kunnen brengen.
In het afsluitende onderdeel van de regels komen de overgangs- en slotregels aan de orde.
Overgangsrecht (Artikel 16)
De formulering van het overgangsrecht is bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.1 Bro).
Slotregel (Artikel 17)
Deze regel bevat de titel van het plan.