Plan: | Kom Warmond 2009, 1e herziening |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1525.BP2011WAR10002-0501 |
In dit hoofdstuk worden de aanpassingen weergegeven die tot doel hebben de omissies die in het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 zijn gemaakt te herstellen. Daarnaast is een aantal verzoeken tot herziening ingediend bij de gemeente die tot aanpassing van het bestemmingsplan leiden.
Door de eigenaar van het perceel Herenweg 14 is een verzoek ingediend om het mogelijk te maken om een voormalige bollenschuur bij de woning te betrekken, als bijdrage aan het duurzaam behoud van de voormalige bollenschuur. Deze herziening van het bestemmingsplan maakt het mogelijk om een verbindingsgang met een nieuwe entree tussen de woonkamer van Herenweg 14 en de bestaande entree van de voormalige bollenschuur te realiseren. Binnen de voormalige bollenschuur kunnen daartoe dan bouwkundige aanpassingen worden gedaan zodat deze als (deel van de) woning kan worden gebruikt. In het bestemmingsplan Kom Warmond is de voormalige bollenschuur gelegen binnen de bestemming Wonen, maar buiten het bouwvlak. In dit bestemmingsplan is het bestaande bouwvlak vergroot met als doel het mogelijk te maken dat de voormalige bollenschuur bij het hoofdgebouw wordt betrokken.
Op het perceel Herenweg 27 is een aannemersbedrijf gevestigd. Dit bedrijf was hier al lange tijd gevestigd, maar niet in overeenstemming met het vigerende bestemmingsplan.
Het perceel is vervolgens in het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 bestemd voor Wonen met de aanduiding 'aannemersbedrijf'. De gemeente heeft deze wijziging doorgevoerd in de periode tussen het ontwerpbestemmingsplan en de vaststelling door de gemeenteraad. Deze wijziging is echter per abuis niet door de gemeente in een Nota van aanpassingen of raadsbesluit vastgelegd en dus onvoldoende gemotiveerd. Daarnaast is de Staat van Bedrijfsactiviteiten ook gewijzigd vastgesteld waardoor een differentiatie in grootte van het bedrijf kwam te vervallen. Uit de uitspraak van de Raad van State (zaaknr. 201002182/2R1) inzake een verzoek om een voorlopige voorziening voor dit perceel, is dit plandeel geschorst. In het onderhavige bestemmingsplan wordt tot reparatie van dit planonderdeel overgegaan, door het perceel een bedrijfsbestemming te geven, onder gelijktijdige aanpassing van de Staat van Bedrijfsactiviteiten, waardoor het aannemersbedrijf planologisch mogelijk wordt gemaakt. Daarnaast worden de loodsen die uitsluitend voor opslag worden gebruikt als zodanig bestemd.
In hoofdstuk 4 is een nadere onderbouwing gegeven voor deze bestemmingslegging. Hiermee wordt voldaan aan de uitspraak van de Raad van State in voorlopige voorziening, waarbij om een nadere motivering van het besluit wordt gevraagd.
Aan de Hagheweide ter hoogte van de percelen Achterpoelen 1 en Munnikenland 2 is in het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 een groenstrook opgenomen met een breedte van 1 m (zie afbeelding).
Uitsnede bestemmingsplan Kom Warmond (nr. 3)
Tegen deze bestemmingslegging is beroep en voorlopige voorziening ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (uitspraak 3 mei 2010 zaaknr. 291992182/2/R1). De voorlopige voorziening is toegekend. Volgens de verzoekers was in het ontwerpplan een groenstrook van 4 m opgenomen. Bij vaststelling van het bestemmingsplan is deze strook teruggebracht tot 1 m, omdat de gemeente deze groenstrook heeft verkocht aan de eigenaren van de percelen Achterpoelen 1 en Munnikenland 2. Deze hebben in het vastgestelde bestemmingsplan dan ook de bestemming 'Tuin'.
De reden van de schorsing van het besluit is gelegen in het feit dat de aanpassing van het bestemmingsplan niet is vastgelegd in het raadsbesluit of een Nota van aanpassingen. Dit is per abuis niet gebeurd, maar desalniettemin onzorgvuldig. Echter, de gemeente is van mening dat de bestemming 'Tuin' in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening. Om die reden is de nieuwe situatie van de bestemming 'Groen' en 'Tuin' in dit bestemmingsplan overgenomen en is het gebrek bij deze gerepareerd.
Op het perceel Waagdam 32 is een bedrijfsloods gelegen. In het bestemmingsplan Kom Warmond heeft deze bedrijfsloods een goot- en bouwhoogte van respectievelijk 3 en 6 m. Naar aanleiding van een ingediende reactie van de eigenaar van de bedrijfsloods, blijkt dat deze een goot- en bouwhoogte heeft van 4,5 m respectievelijk 7 m. Deze bouwhoogtes zijn in dit bestemmingsplan opgenomen.
Op het perceel Nassaupark 3 is in het vigerende bestemmingsplan per abuis het bouwvlak niet geheel om het hoofdgebouw getrokken. In dit bestemmingsplan is het gehele hoofdgebouw binnen het bouwvlak gelegen zodat de situatie juridisch-planologisch juist is.
In het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 zijn twee opgerichte steigers op het perceel Herenweg 143 niet opgenomen. Bij brief van 25 februari 2010 (kenmerk 152084) heeft de gemeente reeds aan de eigenaar van dit perceel aangegeven dat deze steigers in de eerste herziening worden opgenomen.
Op het perceel Buitenwater 1 en het aangrenzende water is in het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het realiseren van één woning, op voorwaarde dat het aanwezige woonschip is verwijderd. In de omschrijving van de wijzigingsbevoegdheid in artikel 30, vierde lid, van het bestemmingsplan, is per abuis alleen geregeld dat de bestemmingen Wonen en Water kunnen worden gewijzigd naar Wonen. Dit, terwijl de aanwezige watergang waar nu het woonschip is gelegen, dient te worden gewijzigd naar de bestemming Water. Om die reden is het perceel opnieuw bestemd en zijn de wijzigingsregels aangepast. Hiermee wordt de situatie op en rond dit perceel juist aangegeven. Daarnaast is onderzocht of het vanuit stedenbouwkundig oogpunt mogelijk is een woning op deze kavel te realiseren. Uit het stedenbouwkundig advies opgenomen in Bijlage 4, blijkt dat er geen stedenbouwkundige belemmeringen zijn.
Door de eigenaar van het perceel Buitenwater 4 is een verzoek ingediend om de reeds gerealiseerde aanbouwen (welke een wezenlijk onderdeel uitmaken van het hoofdgebouw) binnen het bouwvlak op te nemen. In dit bestemmingsplan wordt aan dit verzoek tegemoet gekomen. De situatie wordt aangepast aan conform het bouwvlak uit de in het verleden opgestelde exploitatieovereenkomst. Hierbij wordt nog opgemerkt dat het bestemmingsplan op dit punt ook voor de percelen Buitenwater 2 en 3 wordt aangepast, omdatook deze percelen onderdeel uitmaakten van de exploitatieovereenkomst. De betreffende bouwvlakken worden dus ook hier vergroot.
In het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 op de locatie van de Orangerie aan de Klinkenberg, is het betreffende perceel bestemd voor 'Agrarisch' met de aanduiding 'tuinbouw' (zie afbeelding).
Uitsnede bestemmingsplan Kom Warmond 2009 (nr. 9)
Het perceel behoort feitelijk tot het landgoed Oostergeest en dient dan ook als zodanig te worden bestemd. Voor het perceel is een aanvraag om een bouwvergunning gedaan. In het onderhavige bestemmingsplan is de bestemming dan ook gewijzigd naar 'Landgoed'.
Het perceel Jan Steenlaan 32 is in het bestemmingsplan 'Kom Warmond 2009' buiten het plangebied gelaten. In dit bestemmingsplan wordt het perceel alsnog bestemd.
11. De Balgerij
Op het eiland Koudenhoorn, ter plaatse van scoutinggroep 'Tjarda' en zeilvereniging 'Aan de Balgerij', zijn enkele kleinschalige wijzigingen voorzien. Het betreft de volgende wijzigingen:
Uitsnede bestemmingsplan Kom Warmond 2009 (nr. 11)
12 en 13. Kasteel Oud Teylingen en klooster St. Ursula
Op de locaties van het kasteel Oud Teylingen en klooster St. Ursula geldt in het bestemmingsplan 'Kom Warmond 2009' de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' in verband met de status van beschermd archeologisch monument. De provincie Zuid-Holland heeft tegen het bepaalde in artikel 24 lid 3 en de zinsnede 'dieper dan 50 cm' van het bestemmingsplan 'Kom Warmond 2009 beroep ingesteld bij de Raad van State. De reden hiervoor is dat deze formulering in strijd is met het provinciale beginsel dat verstoringen (dus ook 'niet onevenredig') op locaties met hoge archeologische waarden uitgesloten dienen te worden. De gemeente wil echter meewerken aan de aanpassing van het bestemmingsplan op dit punt.
In deze herziening van het bestemmingsplan 'Kom Warmond 2009' wordt daarom voor de locaties Kasteel Oud Teylingen en klooster St. Ursula een nieuwe dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie - 2' opgenomen waarin de voorwaarden van de provincie Zuid-Holland zijn verwerkt.