direct naar inhoud van 4.2 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Sassenheim-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2010SAS03003-0501

4.2 Bedrijven en milieuzonering

In gebieden waar bedrijfsactiviteiten en milieugevoelige functies reeds naast elkaar voorkomen of gewenst zijn, wordt niet gewerkt met de systematiek van richtafstanden en afstandsstappen, maar wordt gebruikgemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten (SvB) 'functiemenging' (zie Bijlage 1 van de regels). In deze staat wordt met een categorie-indeling in vier categorieën aangegeven in welke mate een bedrijfsactiviteit direct naast woningen toelaatbaar is. In het bestemmingsplan is een nadere toelichting op de aanpak van de milieuzonering met behulp van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging' opgenomen in Bijlage 1 van de toelichting.

4.2.1 Onderzoek milieuzonering bedrijven

Uitgangspunten milieuzonering functiemenging

In het plangebied zijn twee bedrijven aanwezig, namelijk bedrijfsgebouwen voor akkerbouw en fruitteelt aan de Teylingerlaan en een telefooncentrale aan de Slotlaan. Ook ligt aan de Koetsiersweg een bedrijfsverzamelgebouw. Deze bedrijfsbestemmingen komen in de huidige situatie reeds naast milieugevoelige functies als wonen voor. Tevens ligt in de omgeving van deze bedrijven een aantal maatschappelijke voorzieningen en een aantal redelijk drukke wegen. Het bestemmingsplan voorziet niet in een wijziging van deze situatie. De menging van functies die hier momenteel aanwezig is, dient behouden te blijven. Om deze redenen wordt gebruik gemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten (SvB) 'functiemenging'. Bij de milieuzonering van aanwezige gebieden met functiemenging wordt geen rekening gehouden met richtafstanden, maar met de bouwkundige situatie ten opzichte van milieugevoelige functies in het plangebied en de directe omgeving.

Uitwerking milieuzonering

De bedrijfsbestemmingen aan de Teylingerlaan en de Slotlaan zijn aanwezig in gebieden waar in enige mate sprake is van functiemenging. Omdat deze bedrijfbestemmingen in de directe nabijheid van woningen binnen de kern Sassenheim liggen, worden hier bedrijven uit maximaal categorie B1 van de SvB 'functiemenging' toelaatbaar geacht. De bedrijfsactiviteiten aan de Teylingerlaan en Slotlaan zijn niet in de SvB 'functiemenging' opgenomen. Dit houdt in dat ze in principe niet wenselijk zijn in een gemengd gebied. Omdat het echter om een bestaande situatie gaat waar geen klachten over zijn acht de gemeente het niet wenselijk de betreffende bedrijven te verplaatsen. Daarom krijgen de bedrijven een specifieke aanduiding (zie bijlage Bijlage 2). Hierdoor zijn de betreffende bedrijfsactiviteiten volgens het bestemmingsplan toegestaan. Indien de bedrijven hun bedrijfsactiviteiten beëindigen zijn alleen bedrijven die binnen de algemene toelaatbaarheid vallen of bedrijven die wat betreft milieuhinder vergelijkbaar zijn met de huidige bedrijfsactiviteiten toelaatbaar.

Ter plaatse van het bedrijfsverzamelgebouw aan de Koetsiersweg is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Hierdoor kunnen B&W de bedrijfsbestemming wijzigen in een woonbestemming. De vestiging van nieuwe bedrijven is hier daarom ongewenst. Om deze reden wordt ter plaatse van dit bedrijfsverzamelgebouw geen algemene toelaatbaarheid opgenomen. In dit bedrijfsverzamelgebouw is slechts één bedrijf, namelijk een drukkerij aanwezig. Tevens is hier detailhandel gevestigd. Het bedrijf dat hier nu aanwezig is, krijgt een specifieke bedrijfsaanduiding (zie bijlage 2). Hierdoor is dit bedrijf planologisch mogelijk.

Conclusie

In dit bestemmingsplan wordt door de gehanteerde milieuzonering, die in de bestemmingsplanregeling is opgenomen, zorg gedragen voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat ter plaatse van de woningen en worden de bedrijven niet in hun functioneren belemmerd.

4.2.2 Milieuhinder herinrichting sportcomplex

In het kader van een goede ruimtelijke ordening dient in ruimtelijke plannen rekening te worden gehouden met afstemming tussen gevoelige functies en milieuhinderlijke functies. Uitgangspunt daarbij is dat ter plaatse van woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Voor de afstemming tussen functies kan gebruik worden gemaakt van de VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering (editie 2009). Deze afstemming beperkt zich tot de volgende milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie: geluid, geur, gevaar en stof.

Het bestemmingsplan maakt de herinrichting van het sportcomplex Rode Molenpolder mogelijk. Sportvelden zijn op grond van bovengenoemde VNG-publicatie te beschouwen als een milieuhinderlijke activiteit. Een dergelijke activiteit valt op grond van bovengenoemde VNG-publicatie in categorie 3.1. Voor activiteiten uit een dergelijke categorie geldt een richtafstand van 50 m ten opzichte van een rustige woonwijk. Aangezien de dichtstbijzijnde woningen op 95 m van deze ontwikkeling liggen, leidt de herinrichting van de sportvelden niet tot onaanvaardbare milieuhinder ter plaatse van woningen. Geconcludeerd wordt dat het aspect milieuhinder de uitbreiding van de sportvelden niet in de weg staat.