direct naar inhoud van 4.2 Akoestisch onderzoek
Plan: Teylingen, NS-station Sassenheim
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2009TEY01001-0402

4.2 Akoestisch onderzoek

Beleid en normstelling

Reconstructieonderzoek

Als gevolg van de aanleg van het treinstation, wordt het parkeerterrein van het treinstation aangesloten op de Wasbeekerlaan en krijgt de spoortunnel een geslotenverklaring voor gemotoriseerd verkeer. Binnen de zone van de te reconstrueren Wasbeeklaan zijn de woningen Wasbeeklaan 4 en Wasbeeklaan 6 gelegen.

Gezien deze nieuwe verkeerssituatie is volgens de Wet geluidhinder (Wgh) reconstructieonderzoek noodzakelijk. In het reconstructieonderzoek wordt onderzocht of de geluidsbelasting aan de gevels van gezoneerde wegen toeneemt als gevolg van de fysieke wijziging van de verkeersstructuur. Het tweede deel van het reconstructieonderzoek omvat een onderzoek naar de gevolgen van de verkeerstoename op de omgeving, het uitstralingseffect.

Aftrek ex artikel 110g Wet geluidhinder

Krachtens artikel 110g van de Wet geluidhinder mag het berekende geluidsniveau van het wegverkeer worden gecorrigeerd in verband met de verwachting dat motorvoertuigen in de toekomst stiller zullen worden. Voor wegen met een snelheid lager dan 70 km/h geldt een aftrek van 5 dB. Voor wegen met een maximumsnelheid van 70 km/h of meer geldt een aftrek van 2 dB. Op alle in deze rapportage genoemde geluidsbelastingen is deze aftrek toegepast, tenzij anders vermeld.

Onderzoek

Geluidszones

In de bestaande situatie is ter hoogte van het beoogde treinstation sprake van een gezoneerde weg. Wanneer het station gerealiseerd wordt, zal de toegangsweg naar het parkeerterrein een maximumsnelheid van 30 km/h krijgen en is daarom gedezoneerd. De Wasbeekerlaan en de Jagtlustkade zijn reeds in de bestaande situatie gedezoneerde 30 km/h-gebieden. Aangezien het beoogde treinstation zelf geen geluidsgevoelige ontwikkeling is, kan akoestisch onderzoek hier achterwege blijven.

Ook is in de onderhavige situatie geen sprake van een wijziging van een spoorweg (zie artikel 1b lid 4 van de Wgh). Reconstructieonderzoek ten gevolge van spoorweglawaai kan derhalve achterwege blijven.

Berekeningsuitgangspunten reconstructieonderzoek

De berekeningsuitgangspunten zijn weergegeven in de tabellen 4.1 en 4.2.

Het profiel en de functie van de Wasbeeklaan sluiten aan bij het inrichtingsprofiel van een erftoegangsweg. Volgens de richtlijnen van Duurzaam Veilig geldt voor een dergelijk wegtype een snelheid van 60 km/h. De wettelijke maximumsnelheid op de Wasbeeklaan bedraagt echter 80 km/h. Volgens artikel 3.1 lid 1 van het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006 mag, in plaats van de wettelijke maximumsnelheid, ook de voor het wegvak representatief te achten gemiddelde snelheid gebruikt worden voor het akoestisch onderzoek. Voor het reconstructieonderzoek wordt derhalve uitgegaan van 60 km/h. Voor de toekomstige situatie wordt uitgegaan van een maximumsnelheid van 30 km/h.

Voor de Wasbeekerlaan en Jagtlustkade wordt tevens uitgegaan van 30 km/h en voor het Oosteinde van 60 km/h. De Hoofdstraat kent een maximumsnelheid van 50 km/h.

Voor de wegdekverharding is in de huidige situatie uitgegaan van klinkers voor de Wasbeeklaan en dicht asfaltbeton (DAB) voor de overige wegen. In de nieuwe situatie zal de aansluiting van het stationsplein op de Wasbeeklaan en Wasbeekerlaan uitgevoerd worden met asfalt.

Fysiek reconstructieonderzoek

Voor de Hoofdstraat en het Oosteinde is gerekend met de Standaard Rekenmethode I (SRM I) uit het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006 (RMG 2006) en opgenomen in bijlage 1. Voor de berekeningen van de geluidsbelasting ten gevolge van het wegverkeer is gerekend met de Standaard Rekenmethode II (SRM II) uit het RMG 2006 voor de Wasbeeklaan, Wasbeekerlaan en Jagtlustkade. De uitvoer van de geluidsberekeningen voor de situatie 2007 en 2018, en de ligging van de waarneempunten zijn weergegeven in bijlage 2.

Uit de geluidsberekeningen blijkt dat er geen sprake is van reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder voor de woningen gelegen binnen de zone van het reconstructieonderzoek. De geluidsbelasting aan de gevels van de woningen Wasbeeklaan 4 en 6 neemt af. De uiterste grenswaarde en plafondwaarden worden niet overschreden.

Uitstralingseffect reconstructieonderzoek

In tabel 4.1 is de toename van de intensiteit in 2018 inclusief de ontwikkeling ten opzichte van de huidige situatie (2007) weergegeven. Hieruit blijkt dat de intensiteiten op de Hoofdstraat, Oosteinde, Wasbeekerlaan, Wasbeeklaan en Jagtlustkade met meer dan 20% toenemen.

Derhalve is reconstructieonderzoek verricht voor de woningen Wasbeeklaan 4 en Wasbeeklaan 6 en is het uitstralingseffect berekend aan de gevels van de woningen langs de Hoofdstraat, Oosteinde, Wasbeekerlaan, Wasbeeklaan (ten zuiden van het spoor) en de Jagtlustkade. De resultaten van het uitgevoerde onderzoek zijn samengevat in bijlage 3.

Ten gevolge van het verkeer op Wasbeekerlaan bedraagt de maximale geluidsbelasting 53,78 dB. De toename van de geluidsbelasting bedraagt maximaal 1,55 dB. De woningen zijn echter niet in de wettelijke onderzoekszone van het reconstructiegebied gelegen. Er is wel sprake van een significant uitstralingseffect. Onderzocht dient te worden of maatregelen ter reductie van de geluidsbelasting doelmatig zijn. Ten gevolge van het uitstralingseffect op de Wasbeeklaan is er sprake van een toename van maximaal 2,18 dB. De geluidsbelasting overschrijdt echter de voorkeursgrenswaarde van 48 dB niet. Derhalve is er geen onacceptabele situatie. Ten gevolge van het verkeer op de Jagtlustkade, de Hoofdstraat en het Oosteinde is er geen sprake van een toename van 1,5 dB of meer.

Conclusie reconstructieonderzoek

Omdat bij het fysieke reconstructieonderzoek geen sprake is van toename van de geluidsbelasting, is er geen sprake van reconstructie ingevolge de Wgh en is nader onderzoek naar geluidsreducerende maatregelen niet noodzakelijk.

Bij het uitstralingseffectonderzoek is sprake van een significant uitstralingseffect. Ingevolge de Wgh is nader onderzoek naar geluidsreducerende maatregelen noodzakelijk. De geluidsbelasting overschrijdt echter de voorkeursgrenswaarde van 48 dB niet. Derhalve is er geen onacceptabele situatie.

Maatregelen om de geluidsbelasting te reduceren ten behoeve van uitstralingseffect

De geluidsbelasting aan de gevel van woningen kan worden gereduceerd door maatregelen aan de bron of in het overdrachtsgebied. Er is een aantal maatregelen aan de bron denkbaar. De eerste mogelijkheid is het beperken van de verkeersomvang, de snelheid of wijziging van de samenstelling van het verkeer. De maximumsnelheid op de Wasbeekerlaan bedraagt reeds 30 km/h. Een verdere verlaging van deze maximumsnelheid is niet mogelijk. Het wijzigen van de verkeerssamenstelling is eveneens niet mogelijk, omdat de Wasbeekerlaan een belangrijke toegangsweg is voor het bedrijventerrein Jagtlust. Het beperken van de verkeersomvang is om deze reden ook niet mogelijk.

Een andere maatregel aan de bron is het toepassen van geluidsreducerend asfalt. Het toepassen van geluidsreducerend asfalt stuit op overwegende bezwaren van financiële aard. Gezien de grote hoeveelheid zwaar verkeer op de Wasbeekerlaan, is het toepassen van geluidsreducerend asfalt om civieltechnische redenen niet wenselijk. Verder stuit het toepassen van geluidsreducerend asfalt op overwegende bezwaren van verkeerskundige aard. De Wasbeekerlaan is een erftoegangsweg. Een dergelijke asfaltverharding past niet bij het karakter van een erftoegangsweg.

Maatregelen in het overdrachtsgebied in de vorm van geluidsafschermende voorzieningen (scherm of wal) stuiten op overwegende bezwaren van stedenbouwkundige aard. Dergelijke geluidsafschermende voorzieningen zijn in binnenstedelijk gebied vrijwel niet stedenbouwkundig inpasbaar. Bovendien zijn de geluidsafschermende voorzieningen onvoldoende doeltreffend. Doordat de geluidsafschermende voorziening dient te worden onderbroken ter plaatse van de aansluitende fietspaden, de Jagtlustkade, de Kwekersweg en de perceelaansluitingen, wordt het effect van de afscherming voor een belangrijk deel tenietgedaan. Ook stuit een geluidsafschermende voorziening op overwegende bezwaren van financiële aard vanwege de hoge kosten.

Geconcludeerd kan worden dat er geen maatregelen ter reductie van de geluidsbelasting mogelijk zijn of dat maatregelen overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeers- en vervoerkundige, landschappelijke en financiële aard ontmoeten. Daarnaast is er geen sprake van een te toetsen situatie in het kader van de Wgh. In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het uitstralingseffect inzichtelijk gemaakt. Er is geen sprake van een toename van de geluidsbelasting met meer dan 5 dB. Bovendien overschrijdt de geluidsbelasting de uiterste grenswaarde en plafondwaarden, zoals die zou gelden in reconstructiesituaties, niet. Er wordt gesteld dat er ten aanzien van de woningen langs de Wasbeekerlaan sprake is van een aanvaardbare situatie.

Conclusie

Op basis van het akoestisch onderzoek kan het volgende worden geconcludeerd:

  • er is geen sprake van reconstructie ingevolge de Wgh. Verdere procedures zijn niet vereist;
  • voor het uitstralingseffect van de reconstructie is onderzoek gedaan naar de eventuele toename van de geluidsbelasting langs de Wasbeekerlaan. Conclusie is dat de toename van de geluidsbelasting aan de gevels van de woningen met meer dan 1,5 dB stijgt. De stijging is beperkt tot maximaal 2,18 dB en de uiterste grenswaarde en plafondwaarden worden niet overschreden. Derhalve is sprake van een aanvaardbare situatie.