direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Teylingen, NS-station Sassenheim
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2009TEY01001-0402

2.3 Gemeentelijk beleid

Toekomstvisie Teylingen (2008)

Nu Warmond, Voorhout en Sassenheim sinds 1 januari 2006 verder zijn gegaan als de gemeente Teylingen is nagedacht over de gewenste ruimtelijke ontwikkeling. De visie van de gemeente is gericht op een aantrekkelijke en vitale gemeente waar het ook in de toekomst goed wonen, werken en recreƫren is. De visie steunt op twee pijlers: totstandkoming van kwaliteitskernen en een boeiend en beleefbaar buitengebied.

Op vele plaatsen zijn knelpunten die in de huidige situatie al een flinke investering vergen op het gebied van verkeer, openbaar vervoer en parkeren. Voor een verdere ontwikkeling van de gemeente zal er dus nog een schepje bovenop moeten worden gedaan. Een van de prioriteiten betreft de opening van station Sassenheim.

De ruimte bij station Sassenheim kan tevens benut worden om een nieuw recreatietransferium te ontwikkelen. Dat is een overstapplaats van auto, trein en bus op andere vormen van vervoer om van daaruit recreatief of toeristisch het Groene Hart te kunnen bezoeken, of de Bollenstreek of de kust.

afbeelding "i_NL.IMRO.1525.BP2009TEY01001-0402_0002.jpg"

Teylingen. Buiten in de Randstad: Cultureel hart aan de Kaag (2007)

Op 20 december 2007 is de visie op recreatie en toerisme vastgesteld door de gemeenteraad waarin een aantal hoofdopgaven zijn benoemd om de toeristisch-recreatieve potenties van de kernen uit te versterken. Een van de hoofdopgaven is de ontwikkeling van een recreatietransferium bij het station Sassenheim. Door de ontwikkeling van het transferium worden meerdere vervoermiddelen ingezet om te recreƫren in de Bollenstreek, het Groene Hart of de Kaagse Plassen. Het station is tevens te gebruiken als parkeerterrein voor evenementen elders in de kernen van de gemeente. Het is denkbaar dat een soort 'multimediale informatiekiosk' komt, waar de bezoeker een goede impressie krijgt van de kwaliteiten van het buitengebied.

Bestemmingsplan

Binnen de grenzen van het plangebied vigeert het bestemmingsplan 'Warmond: bestemmingsplan buitengebied 2000', vastgesteld door de voormalige gemeenteraad van Warmond op 9 maart 2000 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 31 oktober 2000.

In het bestemmingsplan Warmond zijn op gebiedsniveau zones aangegeven waarin algemene gebiedsbepalingen worden gesteld om de eenheid binnen de zones te waarborgen. Het plangebied is ingedeeld in zone 1: primair agrarisch gebied/recreatiegebied. Binnen de agrarische functie is grondgebonden veehouderij en akkerbouw en tuinbouw op open grond passend en toelaatbaar.

Onder deze 'gebiedslaag' zijn specifieke bestemmingen toegekend aan de diverse bestemmingen op perceelsniveau. Het agrarische perceel is aangeduid als 'At', agrarische doeleinden, tuinbouw op open grond. In de definitielijst wordt het 'tuinbouw'begrip tezamen met 'akkerbouw' toegelicht als: 'akker- en tuinbouw op open grond: de teelt van gewassen (nagenoeg) op open grond waaronder begrepen sier- en bollenteelt, daaronder niet begrepen bosbouw, boomkwekerij en fruitteelt'. Het agrarische perceel dat in gebruik is voor de bollenteelt is, is dus niet expliciet aangewezen als een perceel voor de bollenteelt, andere tuinbouw is ook mogelijk. Derhalve zal het agrarische perceel niet vallen onder de bollengrond compensatieregeling.

De spoorbaan, de aangrenzende gronden, de spoortunnel en de poldersloten zijn bestemd als 'S', Spoorwegdoeleinden. Ter plaatse van de A44 en de Wasbeekerlaan zijn gronden bestemd als 'V', Verkeersdoeleinden.