direct naar inhoud van 2.1 Rijksbeleid
Plan: Teylingen, NS-station Sassenheim
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1525.BP2009TEY01001-0402

2.1 Rijksbeleid

Nota Ruimte (2006)

In deze Nota worden vier algemene doelen geformuleerd: versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland, bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland, borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden en borging van de veiligheid. Meer specifiek voor steden en netwerken staan de volgende beleidsdoelen centraal: ontwikkeling van nationale stedelijke netwerken en stedelijke centra, versterking van de economische kerngebieden, verbetering van de bereikbaarheid, verbetering van de leefbaarheid en sociaaleconomische positie van steden, bereikbare en toegankelijke recreatievoorzieningen in en rond de steden, behoud en versterking van de variatie tussen stad en land, afstemming van verstedelijking en economie met de waterhuishouding en waarborging van milieukwaliteit en veiligheid.

Structuurvisie Randstad 2040 (2008)

De ambitie is om van de Randstad een duurzame en concurrerende Europese topregio te maken. Daarvoor is het noodzakelijk om de richting en de koers te bepalen die de Randstad op moet. Op 5 september 2008 heeft het kabinet de Structuurvisie Randstad 2040 vastgesteld. De structuurvisie Randstad 2040 bevat de volgende thema's:

  • 1. Van Groene Hart naar Groenblauwe Delta;
  • 2. Internationale positie van de Randstad versterken;
  • 3. Wonen en Werken: eerst verdichten en daarna uitbreidingslocaties;
  • 4. Ruimtelijke ontwikkeling en betere bereikbaarheid gaan hand in hand:
    • a. betere benutting openbaar vervoer door verdichting en centrumvorming;
    • b. verbeteren van regionaal ov-netwerk (Amsterdam-Almere-Utrecht en Rotterdam-Den Haag);
    • c. verbeteren van internationale ov-verbindingen: sterkere verankering internationaal spoornetwerk.

Nota Mobiliteit (2004)

De Nota Mobiliteit is een nationaal verkeers- en vervoerplan op grond van de Planwet Verkeer en Vervoer (1998) en is de opvolger van het huidige Structuurschema Verkeer en Vervoer (SVV-2). In de Nota Mobiliteit wordt het ruimtelijk beleid, zoals vastgelegd in de Nota Ruimte, verder uitgewerkt en wordt het verkeers- en vervoerbeleid beschreven.

Onder andere onderstaande punten worden verder uitgewerkt:

  • het versterken van de economie door het verbeteren van de bereikbaarheid;
  • de groei van verkeer en vervoer in Nederland mogelijk maken;
  • decentraal wat kan en centraal wat moet;
  • de onderhoudsachterstanden op kort termijn inhalen;
  • de veiligheid permanent verbeteren.

De Nota is in samenspraak met decentrale overheden opgesteld omdat een belangrijk en vernieuwend idee achter de Nota Mobiliteit is dat de rijksoverheid niet meer gedetailleerd voorschrijft en bepaalt, maar dat mobiliteit een kwestie is van samenwerken. Via publiek private samenwerking en decentralisatie, krijgen bedrijven en andere overheden een grotere rol bij de verbetering van de mobiliteit, verkeersveiligheid en leefomgeving.