direct naar inhoud van 7.2 Opzet van de regels
Plan: Buitengebied Wisch, locatie Molenweg 9a, Heelweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000104-VA01

7.2 Opzet van de regels

7.2.1 Inleidende regels

Hoofdstuk I bevat de inleidende regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied.

Artikel 1 Begrippen

Dit artikel bevat de definities van de in de regels gebruikte begrippen, waarmee een eenduidige interpretatie van deze begrippen is vastgelegd.

Artikel 2 Wijze van meten

Dit artikel regelt de "wijze van meten" en geeft regels waar mag worden gebouwd en hoe voorkomende eisen betreffende de maatvoering begrepen moeten worden.

7.2.2 Bestemmingsregels

In het plan komt één bestemming voor. Met een bestemming wordt tot uitdrukking gebracht welke gebruiksdoelen/functies, met het oog op een goede ruimtelijke ordening, aan de in het plan begrepen gronden zijn toegekend.

Artikel 3 Wonen

Deze bestemming heeft betrekking op de nieuw te bouwen woning. Met de bestemnming wordt zoveel mogelijk aangesloten op de bestaande bestemmingssystematiek van het buitengebied. Het bestemmingsvlak geeft aan waar de hoofdmassa (de woningen) en de bijgebouwen mogen worden opgericht. Het bestemmingsvlak is tevens het plangebied. De grootte van het bouwvlak is 15 meter bij 29 meter; deze ligt strak om het bouwplan heen om de locatie van de twee te bouwen woningen helder vast te leggen.

Voor bijbehorende bouwwerken en gebouwen geen gebouwen zijnde geldt een maximale oppervlakte van 150 m2 per woning. Deze mogen buiten het bouwvlak te worden gerealiseerd. De exacte locatie van de vrijstaande bijgebouwen is niet strak vastgelegd; om ervoor te zorgen dat het één ensemble blijft, is de regel opgenomen dat bijgebouwen niet verder dan 25 meter van de woningen mogen worden gesitueerd. Met bovenstaande regeling wordt aangesloten op de reeds bestaande regels van partiële herzieningen van het buitengebied.

De woonfunctie mag bij rechte gecombineerd worden met een bed and breakfast of aan huis verbonden beroepsactiviteit. De accommodatie of bedrijfsoppervlakte mag niet meer bedragen dan 30% van het woonoppervlak, met een maximum van 50 m2.

7.2.3 Algemene regels

De algemene of aanvullende regels vormen een set algemene regels die voor alle onderdelen van het plan van toepassing zijn. Deze algemene regels bestaan uit de anti-dubbeltelregel en de algemene afwijkingsregels.

Artikel 4 Anti-dubbeltelregel

Met de anti-dubbeltelregel wordt bedoeld, dat er na het volledig benutten van bouwmogelijkheden van een erf, er niet door het vervolgens verkleinen van de erfoppervlakte, vanwege de verschuiving van de erfgrens, daarop een nieuwe c.q. grotere bouwmogelijkheid voor een naburig erf ontstaat. Met de antidubbeltelregel wordt voorkomen dat met gebruikmaking van privaatrechtelijke overeenkomsten, de publiekrechtelijke regels worden ondergraven.

Artikel 5 Algemene afwijkingsregels

In de praktijk kunnen maatafwijkingen ontstaan ten opzichte van wat direct mogelijk wordt gemaakt. Ook kan, gelet op voortschrijdende ontwikkelingen, toch behoefte zijn aan een grotere hoogte van bouwwerken ten behoeve van algemeen nut. Starheid van bestemmingsregels mag niet de oorzaak zijn van gekunstelde oplossingen, waarmee de kwalitatieve doelstelling van het bestemmingsplan niet gediend is. Binnen een kader van bescherming van belangen, is door middel van dit artikel een zekere mate van flexibiliteit mogelijk.

7.2.4 Overgangs- en slotregels

Artikel 6 Overgangsrecht

Het in het Bro voorgeschreven overgangsrecht is hier opgenomen.

Overgangsrecht is van toepassing op situaties (gebruik) die op het moment van het van kracht worden van dit bestemmingsplan van het nieuwe plan afwijken, dan wel op basis van een geldige bouwvergunning nog gebouwd mogen worden (bouwwerken). Met deze overgangsregels wordt duidelijk dat die afwijking toegestaan is, maar wel begrensd is tot de bestaande afwijking. Dus de bestaande afwijking qua gebruik mag niet vergroot worden en het bouwwerk mag alleen maar goed onderhouden worden en niet volledig worden herbouwd. Het overgangsrecht is nadrukkelijk niet bedoeld voor bouwwerken die een gebruik kennen dat onrechtmatig is op het moment van het van kracht worden van dit bestemmingsplan. Hoewel Oude IJsselstreek een actief handhavingsbeleid kent, is het onmogelijk om alle eventuele strijdigheden tijdig te ontdekken. Om die strijdigheden uit te sluiten van het legaliserende effect van het overgangsrecht, wordt deze categorie nadrukkelijk uitgesloten van overgangsrecht. Ten behoeve van de bestuurlijke zorgvuldigheid en om in te kunnen spelen op praktische situaties, kent het overgangsrecht ook een afwijkingsmogelijkheid.

Artikel 7 Slotregel

Dit artikel geeft aan op welke wijze de regels van dit bestemmingsplan moeten worden aangehaald.