direct naar inhoud van 3.1 Milieu
Plan: Kom Varsseveld - tussen Burg. van der Zandestraat 1 en 1d
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000097-VA01

3.1 Milieu

Er bestaat een duidelijke relatie tussen milieubeleid en ruimtelijke ordening. De laatste decennia groeien de beleidsvelden naar elkaar toe. De milieukwaliteit vormt een belangrijke afweging bij de ontwikkelingsmogelijkheden van ruimtelijke functies. Bij de besluitvorming over het al dan niet toelaten van een bepaalde ruimtelijke ontwikkeling dient onderzocht te worden welke milieuaspecten daarbij een rol kunnen spelen. Het is daarnaast van belang om milieubelastende functies (zoals bepaalde bedrijfsactiviteiten) ruimtelijk te scheiden ten opzichte van milieugevoelige functies zoals wonen. Andersom moet in de ruimtelijke ordening nadrukkelijk rekening gehouden worden met de gevolgen van ruimtelijke ingrepen voor het milieu. Milieubelastende situaties moeten voorkomen worden.

In het kader van de voorbereiding van dit wijzigingsplan is onderzoek gedaan naar mogelijk milieutechnische en overige omgevingsaspecten. Dit betreft de volgende aspecten:

3.1.1 Bodem

Door bureau Econsultancy is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd op het betreffende perceel (rapportage 10 juli 2012, zie bijlage).

Op basis van het vooronderzoek is geconcludeerd dat de onderzoekslocatie onderzocht dient te worden volgens de strategie "onverdacht" (ONV). Bij onverdachte locaties luidt de onderzoekshypothese dat de bodem niet verontreinigd is.

De bovengrond bestaat voornamelijk uit matig humeus, zwak siltig, zeer fijn zand. De ondergrond bestaat uit zwak tot sterk siltig, uiterst fijn tot matig fijn zand. Plaatselijk is de bovengrond zwak baksteenhoudend. Verder zijn er in de bodem zintuiglijk geen verontreinigingen waargenomen.

Er zijn op basis van het vooronderzoek, tijdens de terreininspectie en bij de uitvoering van de veldwerkzaamheden geen aanwijzingen gevonden, die aanleiding geven een asbestverontreiniging op de locatie te verwachten. Hierbij wordt opgemerkt dat gelet op de doelstelling van het onderzoek de werkzaamheden niet conform de NEN 5707 ("Bodem - Inspectie, monsterneming en analyse van asbest in bodem en partijen grond") zijn uitgevoerd.

De zwak baksteenhoudende bovengrond is licht verontreinigd met kwik, lood en PAK en zijn hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de aangetroffen bijmengingen. Het PAK-gehalte bevindt zich onder de voor het gebied geldende achtergrondwaarde. De zintuiglijk schone bovengrond is licht verontreinigd met lood. In de ondergrond zijn geen verontreinigingen aangetoond.

Het grondwater is licht verontreinigd met barium, koper en naftaleen. De metaalverontreinigingen zijn mogelijk te relateren aan regionaal verhoogde achtergrondconcentraties van metalen in het grondwater. Voor de lichte naftaleenverontreiniging heeft Econsultancy geen verklaring. Een verband met de bodemkwaliteit op het naburige perceel kan, mede gezien de lichte verhoging ten opzichte van de detectiegrens van de parameters ethylbenzeen en xylenen, echter niet worden uitgesloten.

De vooraf gestelde hypothese, dat de onderzoekslocatie als "onverdacht" kan worden beschouwd wordt, op basis van de lichte verontreinigingen, verworpen. Echter, gelet op de aard en mate van verontreiniging, bestaat er géén reden voor een nader onderzoek en bestaan er met betrekking tot de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem géén belemmeringen voor de verkoop, de bestemmingsplanwijziging en de nieuwbouw op de onderzoekslocatie.

Indien er werkzaamheden plaatsvinden, waarbij grond vrijkomt, kan de grond niet zonder meer worden afgevoerd of elders worden toegepast. De regels van het Besluit bodemkwaliteit zijn hierop mogelijk van toepassing.

Het aspect bodem vormt, gelet op het bovenstaande, geen belemmering voor de planwijziging.

3.1.2 Geluid

Door Wensink akoestiek & milieu is een onderzoek naar geluidbelasting wegverkeerslawaai uitgevoerd (rapportage d.d. 18 juli 2012, zie bijlage).

De potentiële woning ondervindt geluidbelasting van het wegverkeer over de Burg. Van der Zandestraat. Door middel van akoestisch onderzoek is nagegaan, wat de geluidbelasting Lden op de bouwlocatie is.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt, dat de geluidbelasting 63 dB etmaalwaarde bedraagt. De Burg. van de Zandestraat is een 30-km-weg. In het kader van de Wet geluidhinder wordt de geluidbelasting van 30-km wegen niet getoetst; het bouwplan voldoet daarmee aan de eisen van de Wet geluidhinder.

In het kader van de ruimtelijke onderbouwing is nagegaan, in hoeverre geluidmaatregelen zijn te treffen om de geluidbelasting op de woning te verlagen.

Bij de aanvraag bouwvergunnign zal door akoestisch onderzoek aangetoond dienen te worden, welke bouwkundige voorzieningen aan de woning dienen te worden getroffen, zodat het geluidniveau in de geluidgevoelige ruimten van de woning aan de eisen voldoet.

Gezien het feit dat de locatie Burgemeester van de Zandestraat (tussen 1 en 1d) gelegen is binnen een 30 km/uur zone, hoeft volgens de Wet geluidhinder dus niet getoetst te worden aan het aspect geluid.

3.1.3 Lucht

Op 15 november 2007 is de Wet luchtkwaliteit in werking getreden. Dit is feitelijk een wijziging van titel 5.2 van de Wet milieubeheer. De Wet milieubeheer bevat de wettelijke grens- en richtwaarden voor de luchtkwaliteit in Nederland. In de wet wordt rekening gehouden met de mate van luchtverontreiniging. Hierbij wordt gekeken of de ontwikkeling in betekenende mate bijdraagt aan de luchtverontreiniging.

Het bouwplan draagt niet in betekenende mate bij aan een verslechtering van de luchtkwaliteit, waardoor een luchtkwaliteitsonderzoek achterwege kan blijven. Het aspect luchtkwaliteit vormt derhalve geen belemmering voor het bouwplan.

3.1.4 Hinder en invloed andere inrichtingen

Volgens de Wet Milieubeheer (Wm) zijn woningen zogenaamde 'gevoelige functies'. Het is daarom bij ruimtelijke plannen belangrijk om te kijken in hoeverre de nabijgelegen bedrijven en inrichtingen een belemmering kunnen vormen voor de realisatie van een woning (het woon- en leefklimaat moet voor de nieuwe woning gewaarborgd kunnen worden). Andersom mag het ook niet zo zijn dat door de realisatie van een woning/ bedrijf de omliggende bedrijven en inrichtingen geschaad gaan worden in hun bedrijfsvoering.

In de directe omgeving van het plangebied bevinden zich, naast voornamelijk woningen, ook enkele bedrijven of inrichtingen. Zo zit er aan de Burg. van der Zandestraat een juwelier/ opticien (nr. 6), een cafetaria/steakhouse (nr. 8), een fysiotherapiepraktijk aan huis (nr. 1d), een fietswinkel (nr. 3) en een doe-het-zelf-zaak (nr. 9). Aan de D. Jolinkweg bevinden zich een fietsenzaak (nr. 9), een bakkerij (nr. 10), een kantoor t.b.v. een zorgaanbieder (nr. 11) en een autobedrijf met onbemand tankstation (nr. 16).

Goede ruimtelijke ordening voorziet in het voorkómen van hinder en gevaar. In de VNG-uitgave "Bedrijf en Milieuzonering" worden daarom indicatieve afstanden (in meters) genoemd voor wat betreft geur, stof, geluid en gevaar. Deze afstandsnormen gelden als richtlijn en hiervan kan afgeweken worden indien er hiertoe uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening geen bezwaren bestaan.

De hierboven genoemde omliggende detailhandelsbedrijven kennen in de VNG-uitgave een afstandsnorm van 0 meter voor geur, stof en gevaar, en een afstandsnorm van 10 meter voor geluid. Alle detailhandelsbedrijven liggen buiten de afstandsnorm van 10 meter van het bouwplan en dus kan het bouwplan geen hinder voor deze detailhandelsbedrijven opleveren. Voor wat betreft de horecagelegenheid kan worden gesteld dat hiervoor de afstanden 10, 0, 10 en 10 gelden voor respectievelijk geur, stof, geluid en gevaar. De nieuw te bouwen woning ligt buiten deze afstanden. Ook voor wat betreft het kantoor van een zorgaanbieder kan worden gesteld dat de afstandsnormen voor kantoren zijn gesteld op 0, 0, 10 en 0 meter voor respectievelijk geur, stof, geluid en gevaar. De nieuw te bouwen woning ligt aanzienlijk buiten deze afstandsnormen.

Gelet op het feit dat de nieuw te bouwen woning gelegen is buiten de hierboven genoemde afstandsnormen tot de omliggende winkels, horeca en kantoor, kan worden geoordeeld dat door de uitvoering van het bouwplan geen hinder te verwachten is, en kan worden gesteld dat het bouwplan op dit punt niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening.

Wat betreft de fysiotherapiepraktijk aan huis kan worden gesteld dat deze gelijk gesteld kunnen worden aan artsenpraktijken qua hinder en invloed, en derhalve qua normafstand is gesteld op 0, 0, 10 en 0 meter voor wat respectievelijk geur, stof, geluid en gevaar. De betreffende woning ligt op een kortere afstand dan de indicatieve normen aangeven. Derhalve moet in principe gekeken worden of er vanut het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening geen bezwaren bestaan tegen de realisatie van de betreffende woning.

De normen zijn indicatief en hiervan kan afgeweken worden, indien op voorhand gesteld kan worden dat er geen belemmeringen te verwachten zijn. Het betreft hier een fysiotherapiepraktijk aan huis, waarvan te verwachten is dat hier geen geluid vandaan komt, waardoor nader onderzoek hier niet noodzakelijk wordt geacht.

Voor het autobedrijf met tankstation geldt dat voor 'handel in auto's en motorfietsen, reparatie- en servicebedrijven' de afstandsnormen van 10, 0, 30 en 10 meter geindiceerd voor respectievelijk geur, stof, geluid en gevaar. Een benzinestation zonder LPG wordt geindiceerd op 30, 0, 30 en 10 meter afstand voor respectievelijk geur, stof, geluid en gevaar. Ook hier kan gesteld worden dat de betreffende woning op een kortere afstand is gelegen dan de indicatieve normen (met name voor geur en geluid) aangeven. Derhalve moet ook hier gekeken worden of er vanut het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening geen bezwaren bestaan tegen de realisatie van de betreffende woning.

Enerzijds wordt hier gekeken of er in de woning een goed woon- en verblijfsklimaat kan worden gegarandeerd. Daarvan concludeert het akoestisch onderzoek (zie artikel 3.1.2) dat de geluidbelasting Lden op de bouwlocatie 63 dB etmaalwaarde bedraagt. In het kader van de benodigde omgevingsvergunning voor het bouwen dient in de geluidgevoelige vertrekken in de woning aan de binnenwaarde van 33 dB Lden te worden voldaan. Een en ander betekent, dat de gevelgeluidwering van de nieuwe woning tenminste 63-33=30 dB(A) dient te bedragen. Bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor het bouwen zal dan door akoestisch onderzoek aangetoond dienen te worden, of met de bouwkundige constructie aan het vereiste geluidniveau in de geluidgevoelige ruimten van de woning wordt voldaan.

Anderzijds dient het bedrijf te voldoen aan zijn plichten, te weten de geluidsvoorschriften uit het activiteitenbesluit. Daarom is akoestisch onderzocht of het bedrijf niet gehinderd wordt door de bouw van de nieuwe woning (met slaapkamer op slechts 4 meter van het bedrijf). Op 17 december 2012 is daartoe door Wensink akoestiek en milieu een quickscan/ akoestische verklaring autobedrijf met tankstation uitgevoerd (zie bijlage).

Hieruit is naar voren gekomen dat het geluidniveau vanuit het autobedrijf met tankstation ter plaatse van de nieuw te bouwen woning ruim voldoet aan de geluideisen (conform het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer). Daarom is het niet noodzakelijk, om de geluiduitstraling vanuit het autobedrijf met tankstation door middel van een compleet uitgebreid akoestisch onderzoek nog nader te laten onderzoeken.

3.1.5 Duurzaamheid

De gemeente Oude IJsselstreek (Klimaatbeleid, energiekansenkaart 2006), de provincie Gelderland (Kwalitatief Woon Programma) en het ministerie van VROM hechten allen belang aan aandacht voor Duurzaam Bouwen. Bouwende partijen worden gestimuleerd hier aandacht aan te geven en nu al te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen op dit gebied. De gemeente Oude IJsselstreek streeft naar een verscherpte EPC norm van minimaal 5-10%. In de energiekansenkaart worden de economisch meest gunstige opties uitgewerkt. Daar waar mogelijk wordt een zongerichte verkaveling toegepast.

Duurzaamheid is daarnaast onder te verdelen in o.a. energieverbruik, materiaal verbruik, waterverbruik, maar ook het binnenmilieu en toekomstgericht bouwen. Voor woningbouw (nieuwbouw) is in de Regio Achterhoek een puntenlijst ontwikkeld om particulieren die duurzaam willen bouwen een handvat te bieden. De vier bovengenoemde elementen zijn hierin verwerkt. Deze puntenlijst is zeer geschikt om richting en invulling te geven aan het duurzaam bouwen (de lijst is te vinden op de website van de gemeente: http://www.oude-ijsselstreek.nl/pagina/4155/Duurzaam%20Bouwen.html).

De ambitie van het college is om meer duurzame huizen te realiseren. (maatregelen concreet te maken) Voor nieuwbouw is het beleid duidelijk.