Plan: | Den Dam 9, Breedenbroek |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000038-DE01 |
In regionaal verband is een structuurvisie opgesteld die als input heeft gediend voor en voor grote delen zelfs onderdeel is van de provinciale structuurvisie. De provinciale structuurvisie heeft echter als taak op hoofdlijnen de denkwijze weer te geven. Vertaling van deze structuurvisie op meer concrete aspecten is verder aan de regio Achterhoek en de gemeenten overgelaten. Dit heeft voor het fenomeen over vrijkomende agrarische bebouwing geresulteerd in een regionale visie "Functies zoeken plaatsen functies". Dit beleid geeft mogelijkheden voor het aanwenden van bestaande (voormalig agrarische) bebouwing voor andere doeleinden. Het vloeit rechtstreeks voort uit de Nota Ruimte. Het doel van de notitie is het op een goede wijze hergebruik en/of functieverandering van deze gebouwen te stimuleren en op die wijze de leefbaarheid, vitaliteit en ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied een nieuwe impuls geven. Er wordt rekening gehouden met het reconstructieplan om te bepalen waar welke mogelijkheden van toepassing zijn. In het stuk is een praktische handreiking gegeven waarin naar aanleiding van een aantal algemene uitgangspunten initiatieven kunnen worden getoetst.
De toetsing als zodanig is een gemeentelijke aangelegenheid en iedere gemeente kan gemeente eigen kenmerken aan dit beleid toevoegen. Het doel blijft echter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit in brede zin.
De oorsprong van de kadernotitie "Achterhoekse erven veranderen" vindt zijn grondslag in de VAB regeling. De kadernotitie is in regionaal verband opgesteld om een uniforme gebiedskenmerkende uitstraling van erven te waarborgen. Wanneer sprake is van sloop, nieuwbouw of functieverandering op voormalige agrarische erven dan is de belangrijkste doelstelling een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. De notitie stelt kaders en geeft voorbeelden hoe dit gerealiseerd kan worden.
Voor de situatie aan Den Dam is advies gevraagd aan de ervenconsulent van het Gelders Genootschap. De consulent heeft in deze zaak twee concepten gegeven. Eén waarbij het compacte erf leidend is terwijl de tweede uit gaat van de mogelijkheid tot verbouw van de bestaande varkensstal tot woning. Het compacte erf principe past echter niet binnen de gestelde eisen aan het VAB-beleid omdat te weinig vierkante meters zouden worden gesloopt. Om die reden is gekozen om verder te gaan met het ontwerp voor de verbouw van de varkensstal.
Aandachtspunt bij het ontwerp is dat de afstand van het pand tot de erfgrens niet bijzonder groot is. De voorkeur voor een goede indeling gaat uit naar een groene manier van het scheiden van de tuinen, bijvoorbeeld door een haag en géén erfafscheiding richting het landschap. Bij nieuwbouw van de woning zal goede aandacht worden besteed aan kleur- en materiaalgebruik van de nieuwbouw. De uiteindelijke beoordeling van de nieuwe situatie zal mede door de welstandcommissie van het Gelders genootschap worden beoordeeld in het licht van de gemeentelijke welstandsnota.