Plan: | Den Dam 9, Breedenbroek |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000038-DE01 |
De structuurvisie van de provincie Gelderland, vastgesteld door Provinciale Staten van Gelderland op 29 juni 2005, stelt generiek beleid op een aantal facetten van de ruimtelijke ordening. De belangrijkste in het kader van deze partiƫle herziening is wijziging van functies van gebouwen in het buitengebied. Door functieverandering kan tegemoet worden gekomen in de aanwezige behoefte aan wonen en werken in het buitengebied, zonder daarvoor extra bouwlocaties toe te voegen. Hieraan worden een aantal randvoorwaarden verbonden voordat aan deze wijzigingen medewerking wordt gegeven. De uitgangspunten zoals gesteld in de structuurvisie vinden doorwerking in het onderhavige bestemmingsplan. De uitgangspunten worden gegarandeerd omdat in dit bestemmingsplan enkel mogelijkheden voor functiewijzingen worden gemaakt door ontheffingen of wijziging van het plan.
De voorgestane regionale sturingsmethodiek is nader uitgewerkt in de "Regioparagraaf Achterhoek". Kenmerkend hier is de ambitie voor ontwikkeling van de regio als economisch, sociaal en cultureel zelfstandig. Het zwaartepunt hierbij ligt op de kleinschaligheid en de landschappelijke kwaliteiten.
De gemeente Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het reconstructieplan Achterhoek-Liemers. Het reconstructieplan verdeelt de gemeente in drie soorten gebieden: extensiverings-, verwevings-, en landbouwontwikkelingsgebied. Voor extensiveringsgebieden geldt dat natuur en ontwikkeling van het landschap voorop staan. Verweving staat voor het samengaan van diverse functies. In Landbouwontwikkelingsgebieden wordt landbouw gestimuleerd.
Het perceel den Dam 9 ligt in een landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Het primaat ligt bij de ontwikkeling van de landbouw. De ontwikkeling zoals voorgestaan in dit plan past hier niet direct binnen. Een LOG is specifiek bepaald voor het verplaatsen van intensieve veehouderijen uit een extensiveringsgebied of zelfs verwevingsgebied naar een LOG. De vraag is echter in hoeverre een LOG hier op zijn plaats is. In de praktijk zijn namelijk al veel burgerwoningen in het gebied aanwezig. De keuze om een gebied de status LOG te geven is juist omdat burgerwoningen op deze manier geen hinder ondervinden van intensieve veehouderijen. Echter juist omdat er al een redelijk aantal burgerwoningen in de omgeving van het plangebied aanwezig zijn, zal die gewenste situatie (het verplaatsen van iv naar een LOG) nooit plaatsvinden. De praktijk wijst daarbij ook uit dat het bedrijf in casu onverkoopbaar is, onder meer om die reden.
De gemeente heeft desgewenst deze situatie ook doorgegeven aan de provincie die, op dit moment, bezig is met de evaluatie van het reconstructieplan Achterhoek-Liemers.