direct naar inhoud van 4.4 Natuurwaarden
Plan: Buitengebied Wisch, locatie Aaltenseweg 86 Varsseveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000037-DE01

4.4 Natuurwaarden

beschreven staat in de natuurwetgeving. Het doel van de Flora- en faunawet is het in stand houden en met rust laten van de planten en diersoorten die in het wild voorkomen. Op grond van de Flora- en faunawet is het verboden activiteiten te verrichten die leiden tot aantasting van te beschermen soorten en van hun voortplantingsplaats, vaste rustplaats of vaste verblijfsplaats. De Natuurbeschermingswet regelt de bescherming van soorten en natuurgebieden die als staats- of beschermd natuurmonument zijn aangewezen.

In maart 2010 is een quickscan Flora en fauna uitgevoerd. Dit onderzoek is opgenomen in de bijlage van dit bestemmingsplan. De onderzoeksresultaten zijn hieronder verwoord.

De schuren binnen het plangebied zijn voor een deel toegankelijk als broedplaats voor enkele algemene broedvogels. De aanwezige houtsingels zijn eveneens geschikt voor algemene broedvogels. Mogelijk maakt de sperwer hiervan ook gebruik. Over het algemeen kan schade aan broedvogels voorkomen worden door de werkzaamheden buiten het broedseizoen te starten of geheel buiten het broedseizoen uit te voeren.

Het plangebied vormt verder een geschikt habitat voor steenuilen vanwege de aanwezigheid van bebouwing, die kan dienen als schuilmogelijkheid en uitkijkpost, landschappelijke structuren en fruitbomen. Bij de boerderij bevindt zich een steenuilennestkast. Of deze in gebruik is geweest door een steenuil is niet bekend. Door het handhaven van de groenstructuren en het uitvoeren van het inrichtingsplan wordt het leefgebied van de steenuil niet aangetast, maar zelfs verbeterd. Geadviseerd wordt om een nieuwe nestkast te realiseren binnen het plangebied. Deze nieuwe nestkast kan tegemoet komen aan het verlies van schuilgelegenheid door de sloop van de schuren.

De te slopen schuren zijn weinig geschikt voor het vormen van vleermuiskolonies. Er is geen sprake van een vaste rust- en verblijfsplaats van vleermuizen.

Bij langdurige leegstand kan de steenmarter de schuren gaan betrekken. Met name de ruimte tussen het dak en de tempexplaten zijn daarvoor geschikt. Om te voorkomen dat de steenmarter van de bebouwing gebruik gaat maken, wordt geadviseerd om alle tempexplaten te verwijderen. Indien blijkt dat tijdens het verwijderen van de platen sprake is van een verblijfplaats van de steenmarter, kan voor de soort een eenvoudig alternatief verblijf worden aangelegd, bijvoorbeeld in de bestaande houtsingel.

Door de aanleg van een poel kunnen diverse amfibieƫnsoorten van het plangebied gebruik maken. De omgeving ten noorden van het plangebied maakt deel uit van het leefgebied van een populatie boomkikkers. Momenteel is het plangebied voor deze soort als habitat ongeschikt. De aan te leggen poel kan voor de boomkikker geschikt worden gemaakt, door de poel ondiep te maken zonder aanwezigheid van vissen. De poel dient hierbij op een zonnige plek te liggen met voldoende vegetatie rondom, het liefst bramenstruiken. Hierdoor is het mogelijk dat de zeldzame boomkikker er gebruik van gaat maken. Dit is geen verplichting, maar een vrijblijvend advies van het onderzoeksbureau.

De EHS zal niet worden aangetast door de herbestemming van het plangebied. Externe werking op overige beschermde natuurgebieden (Natura 2000) is niet aan de orde.

Geconcludeerd wordt dat wat betreft het aspect natuurwaarden er geen belemmeringen geconstateerd zijn voor de realisatie van de woning binnen het plangebied.