direct naar inhoud van Regels
Plan: Wijzigingsplan Marker Wadden 2018
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.WP00017-VG01

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In deze regels wordt verstaan onder:

1.1 wijzigingsplan

De geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0995.WP00017-VG01 met bijbehorende regels en bijlagen;

1.2 verbeelding

De verbeelding met daarop aangegeven het plangebied en de bestemmingen, met het nummer NL.IMRO.0995.WP00017-VG01 van het 'Wijzigingsplan Marker Wadden 2018' van de gemeente Lelystad;

1.3 bestemmingsplan Marker Wadden

het bestemmingsplan Marker Wadden met identificatienummer NL.IMRO.0995.BP00046-VG01 van de gemeente Lelystad, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van Lelystad op 3 december 2013.

1.4 aanmeerhaven

golfbeschut waterbekken met voorzieningen voor het aanmeren van schepen zoals meerpalen, passantensteigers, meerboeien, walstroom en ligplaatsen.

1.5 bezoekerscentrum

gebouw voor ontvangen en informeren van bezoekers al dan niet met eenvoudige eet- en drinkgelegenheid.

1.6 kleinschalige verblijfsrecreatie

verblijf voor recreatieve doeleinden waarbij er ten minste één nacht wordt doorgebracht, zoals recreatiehuisjes en kampeerplaatsen.

1.7 ligplaats

aangewezen plaats binnen de aanmeerhaven voor kortdurend verblijfsrecreatief gebruik aan boord van een vaartuig (overnachting).

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 2 Van toepassing verklaring

De regels behorende bij het onder artikel 1.3 vermelde bestemmingsplan 'Marker Wadden' blijven onverkort van toepassing behoudens de hieronder vermelde wijzigingen. Ook voor de op de verbeelding aangegeven dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie' en 'Waarde - Ecologie' blijven de regels van het onder artikel 1.3 vermelde bestemmingsplan 'Marker Wadden' van toepassing.

De regels behorende bij het onder artikel 1.3 vermelde bestemmingsplan 'Marker Wadden' van de gemeente Lelystad worden als volgt gewijzigd:

2.1 Begrippen

Aan artikel 1 'Begrippen' wordt toegevoegd dat in de regels wordt verstaan onder:


1.35 aanmeerhaven

golfbeschut waterbekken met voorzieningen voor het aanmeren van schepen zoals meerpalen, passantensteigers, meerboeien, walstroom en ligplaatsen.


1.36 bezoekerscentrum

gebouw voor ontvangen en informeren van bezoekers al dan niet met eenvoudige eet- en drinkgelegenheid.


1.37 kleinschalige verblijfsrecreatie

verblijf voor recreatieve doeleinden waarbij er ten minste één nacht wordt doorgebracht, zoals recreatiehuisjes en kampeerplaatsen.


1.38 ligplaats

aangewezen plaats binnen de aanmeerhaven voor kortdurend verblijfsrecreatief gebruik aan boord van een vaartuig (overnachting).

2.2 Natuur

Artikel 3.1 'Bestemmingsomschrijving' wordt als volgt gewijzigd:

3.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Natuur' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. ontwikkeling en instandhouding van een of meer natuureilanden met landschappelijke en natuurlijke waarden met een gezamenlijke oppervlakte van ten hoogste 1.000 hectare;
  • b. dagrecreatief medegebruik, voor zover de onder a. bedoelde waarden niet onevenredig worden aangetast;
  • c. wateraanvoer, waterafvoer en waterberging; waarbij de instandhouding, het herstel en de ontwikkeling van de landschappelijke en natuurlijke waarden leidend is;
  • d. een aanmeerhaven, mits het aantal ligplaatsen ten hoogste 25 bedraagt;
  • e. een bezoekerscentrum, met inachtneming van het bepaalde in artikel 3.2.1, onder a.;
  • f. kleinschalige verblijfsrecreatie, mits het aantal eenheden ten hoogste 25 bedraagt, en met inachtneming van het bepaalde in artikel 3.2.1 onder b.

met daaraan ondergeschikt:

  • g. wegen;
  • h. voet- en fietspaden;


met de daarbij behorende :

  • i. nutsvoorzieningen en andere openbare voorzieningen;
  • j. kunstwerken en kades;
  • k. bouwwerken, geen gebouwen zijnde.


Artikel 3.2 Bouwregels wordt als volgt gewijzigd:

3.2.1 Gebouwen

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd, behoudens:

  • a. een bezoekerscentrum, met een maximum bebouwde oppervlakte van 500 m2 en een bouwhoogte van ten hoogste 12 m;
  • b. gebouwen ten behoeve van kleinschalige verblijfsrecreatie, mits het gezamenlijk bebouwd oppervlak niet meer dan 1.000 m2 bedraagt en de bouwhoogte niet meer dan 8 m bedraagt.

Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels

Artikel 3 Overgangsrecht

3.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van sublid a. een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het sublid a. met maximaal 10%.
  • c. Sublid a. is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
3.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet, behoudens voor zover uit de Richtlijn 79/409/EEG en 92/43/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand onderscheidenlijk van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna beperkingen voortvloeien ten aanzien van ten tijde van de inwerkingtreding van het bestemmingsplan bestaand gebruik.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in sublid a., te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in sublid a., na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Sublid a. is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 4 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

Regels van het 'Wijzigingsplan Marker Wadden 2018 '.

Behorend bij het besluit van burgemeester en wethouders van Lelystad d.d. 3 juli 2018.