Plan: | Lelystad - Luchthaven |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0995.BP00030-VG02 |
Voortraject
Zoals aangegeven is de gewenste uitbreiding van de luchthaven al in het omgevingsplan van de provincie Flevoland en het structuurplan van de gemeente Lelystad opgenomen. Beide plannen hebben, voordat ze zijn vastgesteld, gedurende een bepaalde periode ter inzage gelegen. Tijdens die periode is een ieder in de gelegenheid gesteld te reageren op de inhoud van de plannen.
Bestemmingsplanprocedure
De bestemmingsplanprocedure kent meer momenten waarop de burgers en instanties hun mening over het bestemmingsplan kenbaar kunnen maken. De bestemmingsplanprocedure, zoals opgenomen in de Wet ruimtelijke ordening (Wro), is globaal als volgt opgebouwd:
Inspraak
Het houden van inspraak is niet opgenomen in de Wro, maar is meestal geregeld in een Inspraakverordening. De gemeente Lelystad heeft aangegeven af te wijken van de Inspraakverordening en geen inspraak te houden voor dit bestemmingsplan. Aan de publicatieplicht vanuit artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is voldaan op 15 april 2011. Deze publicatie heeft plaatsgevonden in de lokale krant en op internet.
Vooroverleg
Het opgestelde concept-ontwerpbestemmingsplan is aan de wettelijk verplichte overleginstanties en belanghebbenden voorgelegd in het kader van het vooroverleg volgens 3.1.1 van het Bro. De ingekomen overlegreacties zijn voorzien van een gemeentelijke reactie. De reacties hebben geleid tot wijzigingen in dit bestemmingsplan. Een toelichting daarop is terug te vinden in de antwoordnota.
Dit overleg vond plaats voordat duidelijk was dat het aanwijzingsbesluit door de Raad van State werd vernietigd. Het bestemmingsplan is daarom niet alleen gewijzigd naar aanleiding van het overleg, maar ook naar aanleiding van de vernietiging van het aanwijzingsbesluit. Daarnaast is tussentijds een nieuw beeldkwaliteitsplan opgesteld (dit moet nog worden vastgesteld). Al deze aspecten hebben geleid tot wijzigingen in het bestemmingsplan, vooral in de toelichting hebben veel aanpassingen plaatsgevonden, namelijk: hoofdstuk 1, 3, 4 en 5. Op enkele kleine punten is de juridische regeling aangepast, dit staat beschreven in de antwoordnota voor het overleg.
Zienswijzen
Na de overlegperiode is dit ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd, zoals bepaald in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Hierbij is een ieder vanaf 7 juni 2012 gedurende 6 weken in de gelegenheid gesteld zienswijzen op het plan in te dienen. Door verschillende instanties en personen is gebruik gemaakt van deze gelegenheid. De zienswijzen zijn beoordeeld en voorzien van een reactie. De nota zienswijzen is in de bijlagen bij dit bestemmingsplan gevoegd. De indieners van de zienswijzen zijn van de reactie op de hoogte gesteld.
Vaststelling
De gemeenteraad heeft op 25 juni 2013 het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. In de periode van 6 weken volgend op het vaststellingsbesluit is het bestemmingsplan aangepast naar aanleiding van de gewijzigde vaststelling. Het vaststellingsbesluit en het aangepaste bestemmingsplan zijn gepubliceerd op internet. Na publicatie is het gedurende 6 weken mogelijk beroep in te stellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS). Het vaststellingsbesluit treedt in werking op de eerste dag ná de dag waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij er een voorlopige voorziening is aangevraagd.