direct naar inhoud van 4.6 Obstakelvrije zones
Plan: Lelystad - Luchthaven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00030-VG02

4.6 Obstakelvrije zones

Naast de aspecten die hiervoor besproken zijn, zijn ook obstakelvrije zones rond de luchthaven van belang. Het gaat daarbij om de vliegfunnel, het obstakelbeheergebied en de toetsingsvlakken van de Luchtvaarleiding Nederland (waaronder het ILS-verstoringsgebied).

4.6.1 Vliegfunnel

De vliegfunnel rond de luchthaven was niet in de aanwijzing voor de gewenste situatie opgenomen, maar er moet bij de gewenste baanverlenging wel rekening mee gehouden worden. De vliegfunnel betekent concreet een beperking van de (bouw)hoogten in het plangebied. Deze beperking loopt lineair op van 0 meter (dit ligt op 3,52 meter onder NAP) langs de start- en landingsbaan tot een hoogte van 45 meter ten opzichte van de start- en landingsbaan. Hiervoor is in dit bestemmingsplan een regeling opgenomen. Voor de gewenste situatie is in onderstaande figuur de vliegfunnel weergegeven.

 

afbeelding "i_NL.IMRO.0995.BP00030-VG02_0013.png"

Vliegfunnel rond de luchthaven (gewenste situatie)

4.6.2 Obstakelbeheergebied

Het obstakelbeheergebied bepaalt tot welke hoogte gebouwen en bouwwerken gebouwd mogen worden. Dit is ter voorkoming van gevaar voor het vliegverkeer rond de luchthaven. Enerzijds wordt dit bepaald door de hiervoor besproken vliegfunnel, maar anderzijds van de Inner Horizontal and Conical Surface (IHCS).

Het IHCS heeft tot doel vliegtuigen die in het circuit vliegen (circuitverkeer), voorafgaand aan de landing, te beschermen tegen hoge objecten. Dit is uitgewerkt in de zogenaamde 'pannenkoek', een ovaalvormige zone met een straal van ca. 4 km rond de landingsbaan, waarin de maximale bouwhoogte voor nieuwe projecten maximaal 45 meter is. Omdat nergens in het plangebied hoger kan worden gebouwd dan de hoogte van 45 meter, is hiervoor geen specifieke regeling opgenomen.

4.6.3 Toetsingsvlakken Luchtvaartleiding Nederland (LVNL)

Het plangebied bevindt zich in diverse toetsingsvlakken van de navigatieapparatuur van LVNL. Voor het veilig afwikkelen van vliegverkeer gelden rondom de technische systemen van LVNL maximaal toelaatbare hoogtes voor objecten; de zogenoemde toetsingsvlakken.

Objecten die het toetsingsvlak doorsnijden kunnen verstoring veroorzaken. In dit kader beoordeelt LVNL of de uitvoering van voorgenomen (bouw)plannen inderdaad van invloed zijn op de correcte werking van communicatie-, navigatie- en radarapparatuur (hierna: CNS) en geeft LVNL hierover desgevraagd advies af aan de luchthavenexploitant. De beoordeling vindt plaats aan de hand van internationale burgerluchtvaartcriteria (ICAO).

CNS apparatuur wordt gebruikt om het radiocontact tussen de verkeersleiding en de piloten te onderhouden, navigatie in het naderingsgebied en en-route mogelijk te maken en de plaatsbepaling van vliegtuigen zeker te stellen. Alle CNS apparatuur maakt gebruik van radiogolven die uitgezonden en/of ontvangen worden door antennesystemen. Objecten, vast (gebouwen, windmolens, bomen, etc) en mobiel (bouwkranen, heistellingen, etc) vormen in potentie een bedreiging voor de goede werking van de apparatuur, omdat ze de uitgezonden radiosignalen kunnen verstoren.

Voor het plangebied zijn de toetsingsvlakken van de volgende technische systemen van toepassing:

  • Instrument Landing System (ILS)

Het ILS is een radionavigatiesysteem waarmee een vliegtuig een precisienadering op een landingsbaan kan uitvoeren. Het zorgt ervoor dat een vliegtuig op precies de juiste plek en in de juiste daalhoek op de landingsbaan terechtkomt. Het ILS maakt hiermee ook landingen bij zeer slechte zichtcondities en automatische landingen mogelijk. Het toetsingsvlak is in onderstaande afbeelding weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0995.BP00030-VG02_0014.png"

Toetsingsvlak ILS

  • Distance Measuring Equipment (DME)

Een DME geeft een vlieg afstandsinformatie. In onderstaande afbeelding staat de DME van Lelystad Airport.

afbeelding "i_NL.IMRO.0995.BP00030-VG02_0015.png"

Toetsingsvlak DME

  • Non-Directional Beacon (NDB)

Een NDB is een bakenzender die een radiosignaal uitzendt, dat door een peilontvanger in het vliegtuig wordt opgevangen. Het toetsingsvlak hiervan is in onderstaande afbeelding aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0995.BP00030-VG02_0016.png"

Toetsingsvlak NDB

In dit bestemmingsplan is rekening gehouden met enkele van de bovengenoemde zones, door hiervoor specifieke regelingen op te nemen.