direct naar inhoud van Regels
Plan: Uitwerkingsplan, 3e tranche bedrijventerrein Lindelaufer Gewande - Op gen Hek
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0986.UPLGOpgenHek03-VA01

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan

het 'Uitwerkingsplan, 3e tranche bedrijventerrein Lindelaufer Gewande - Op gen Hek' met identificatienummer NL.IMRO.0986.UPLGOpgenHek03-VA01 van de gemeente Voerendaal;

1.2 uitwerkingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen;

1.3 bestemmingsplan 'Voerendaal-Kunrade'

het bestemmingsplan 'Voerendaal-Kunrade', zoals vastgesteld op 1 oktober 2015 door de gemeenteraad van Voerendaal, en te raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen_p?planidn=NL.IMRO.0 986.BPVoerendaalKunr-VA01

Artikel 2 Wijze van meten

Conform bestemmingsplan 'Voerendaal-Kunrade'.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Bedrijventerrein

3.1 Bestemmingsomschrijving
3.1.1 Algemene bestemmingsomschrijving

De voor 'Bedrijventerrein' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. lokale bedrijven;
  • b. groothandel;
  • c. detailhandel in volumineuze goederen;
  • d. niet-zelfstandige kantoren, mits dit maximaal 30% van de oppervlakte van de aanduiding 'bouwvlak' bedraagt;
  • e. nutsvoorzieningen;
  • f. water en waterhuishoudkundige voorzieningen;
  • g. aanleg en behoud van de landschappelijke inpassing ter plaatse van de aanduiding 'wetgevingzone - landschappelijke inpassing' conform het in Bijlage 2 Landschappelijke inpassing opgenomen beplantingsplan;

één en ander met bijbehorende voorzieningen zoals tuinen, erven, groenvoorzieningen, parkeervoorzieningen, in- en uitritten, paden e.d.

3.1.2 Nadere detaillering van de bestemmingsomschrijving
a Bouwperceelsoppervlakte

Ten aanzien van de percelen gelden de volgende maximale bouwperceelsoppervlakten:

  • a. de bouwperceelsoppervlakte per bedrijf bedraagt niet meer dan 2500 m²;
  • b. in afwijking van het bepaalde onder a kan een bouwperceelsoppervlakte worden toegestaan van maximaal 4000 m² indien dit een verplaatsing van een binnen de gemeente gevestigd bedrijf betreft.
b Buffering hemelwater

Het hemelwater van de dakverhardingen dient op eigen terrein te worden gebufferd.

c Voorwaardelijke verplichting landschappelijke inpassing

De bouw van bedrijfsgebouwen en/of het gebruik van het bedrijventerrein zijn uitsluitend toegestaan, indien binnen 2 jaar na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan "Voerendaal-Kunrade" de landschappelijke inpassing ter plaatse van de aanduiding 'wetgevingzone - landschappelijke inpassing' binnen deze bestemming Bedrijventerrein en de aangrenzende bestemmingen 'Groen' en 'Verkeer' aangelegd en voorts duurzaam in stand wordt gehouden en wordt onderhouden conform Bijlage 2 Landschappelijke inpassing en met in achtneming van de in deze bijlage opgenomen profielen A, B en C.

d Bedrijfsactiviteiten

Uitsluitend bedrijven in categorie 2 en 3.1 zoals opgenomen in Bijlage 1 Staat van bedrijfsactiviteiten in de kolom 'categorie', alsmede naar aard en uitstraling vergelijkbare bedrijven zijn toegestaan.

e Detailhandel

Voor detailhandel gelden de volgende bepalingen:

  • 1. detailhandel is uitsluitend toegestaan als ondergeschikte nevenactiviteit in ter plaatse vervaardigde, bewerkte of herstelde goederen, waarbij geldt dat de detailhandelsactiviteit niet groter mag zijn dan 20% van de bedrijfsvloeroppervlakte tot een maximum van 150 m²;
  • 2. in afwijking van het bepaalde onder 1. zijn de volgende vormen van detailhandel wel toegestaan:
    • a. detailhandel in volumineuze goederen;
    • b. detailhandel in de vorm van een internetwinkel, met dien verstande dat:
      • geen uitstalling ten behoeve van de verkoop plaatsvindt;
      • geen showroom en/of verkoopruimte aanwezig is;
      • een ondergeschikte en beperkte mogelijkheid aan personen wordt geboden voor het afhalen van goederen, met een maximale oppervlakte van 10 m² (onderdeel zijnde van de maximaal toegestane oppervlakte aan detailhandel van maximaal 20% van het bedrijfsvloeroppervlak met een maximum van 150 m²).
    • c. verkoop van motorbrandstoffen zonder lpg.
f Bedrijfswoning

Bedrijfswoningen zijn niet toegestaan.

g Buitenopslag

Voor buitenopslag gelden de volgende bepalingen:

  • 1. Buitenopslag is niet voor de voorgevelrooilijn toegestaan.
  • 2. Voor de hoogte van de buitenopslag geldt het volgende:
    • a. ter plaatse van de aanduiding 'vrijwaringszone - weg 1' bedraagt de hoogte niet meer dan 3 m;
    • b. op de overige gronden bedraagt de hoogte niet meer dan de feitelijke hoogte van het hoogste op een perceel aanwezige gebouw.
h Parkeergelegenheid

Er dient te worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein op basis van de maximale normen uit het CROW-ASVV 2012 van de desbetreffende functiecategorie.

3.2 Bouwregels
3.2.1 Gebouwen

Voor het bouwen van gebouwen gelden de volgende bepalingen:

  • a. gebouwen zijn uitsluitend toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bouwvlak';
  • b. de voorgevel van het hoofdgebouw is gericht naar de voorgevelrooilijn;
  • c. de bouwhoogte van gebouwen bedraagt niet meer dan 10 m, waarbij ondergeschikte bouwdelen hiervan zijn uitgezonderd;
  • d. in afwijking van het bepaalde c bedraagt de bouwhoogte ter plaatse van de aanduiding 'maximale bouwhoogte (m)' niet meer dan met deze aanduiding is aangegeven;
  • e. de afstand van gebouwen tot de onderlinge zijdelingse bouwperceelsgrens bedraagt aan minimaal één zijde van die onderlinge zijdelingse bouwperceelsgrens tenminste 3 m. Indien binnen deze zone van 3 m sprake is van de aanduiding 'wetgevingzone - landschappelijke inpassing', dan wordt de aan te houden afstand van tenminste 3 m gemeten vanaf de aanduiding 'wetgevingzone - landschappelijke inpassing' tot het gebouw.
3.2.2 Bouwwerken, geen gebouw zijnde

Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gelden de volgende bepalingen:

  • a. De bouwhoogte van erfafscheidingen mag maximaal 2 meter bedragen, met uitzondering van de bouwhoogte van erfafscheidingen gelegen tussen de weg en enige gevel van een gebouw, die maximaal 1,20 meter hoog mag zijn.
  • b. De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde mag maximaal 6,00 meter bedragen.
3.2.3 Ondergronds bouwen

Voor het bouwen van ondergrondse bouwwerken gelden de volgende regels:

  • a. ondergrondse bouwwerken zijn uitsluitend toegestaan waar bovengronds gebouwen aanwezig zijn;
  • b. de oppervlakte van ondergrondse bouwwerken mag niet meer bedragen dan de toegestane oppervlakte van bouwwerken boven peil;
  • c. de ondergrondse bouwdiepte mag maximaal 4,00 meter onder peil bedragen.
3.3 Afwijken van de bouwregels
3.3.1 Toestaan hogere bouwhoogte

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 3.2.2 teneinde een grotere bouwhoogte toe te staan, met uitzondering van erfafscheidingen, indien de aard van het bedrijf of de bedrijfsvoering dit noodzakelijk maakt.

3.4 Specifieke gebruiksregels
3.4.1 Strijdig gebruik

Onder strijdig gebruik wordt in ieder geval begrepen het gebruiken of laten gebruiken van de gronden en/of opstallen binnen deze bestemming ten behoeve van:

  • a. geluidzoneringsplichtige inrichtingen;
  • b. risicovolle inrichtingen;
  • c. vuurwerkopslag;
  • d. seksinrichtingen;
  • e. bewoning;
  • f. detailhandel, met uitzondering van detailhandel zoals opgenomen in 3.1.2 onder e met dien verstande dat detailhandel van producten in de foodsector, tuincentra, doe-het-zelf artikelen en bouwmarkten niet zijn toegestaan;
  • g. zelfstandige kantoren.


Hoofdstuk 3 Algemene regels

Conform bestemmingsplan 'Voerendaal-Kunrade'.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 4 Overgangsrecht

4.1 Overgangsrecht bouwwerken
4.1.1 Algemeen

Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, danwel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,

  • a. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
  • b. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
4.1.2 Omgevingsvergunning

Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde in 4.1.1 een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in 4.1.1 met maximaal 10%.

4.1.3 Uitzondering

Het bepaalde in 4.1.1 is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

4.2 Overgangsrecht gebruik
4.2.1 Algemeen

Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.

4.2.2 Strijdig gebruik

Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in 4.2.1, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.

4.2.3 Onderbroken gebruik

Indien het gebruik, bedoeld in 4.2.1, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.

4.2.4 Strijd met voorheen geldend bestemmingsplan

Het bepaalde in 4.2.1 is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 5 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

Regels van het Uitwerkingsplan, 3e tranche bedrijventerrein Lindelaufer Gewande - Op gen Hek.