Plan: | Natuurrealisatie Kraijelheide |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0983.BPL2012001KRAIJEL-VA01 |
De beoogde inrichtingsmaatregelen voor de percelen in het plangebied van dit wijzigingsplan zijn in eerste instantie gericht op natuurontwikkeling. Daarnaast worden twee kansen benut voor het zichtbaar maken van de cultuurhistorie/archeologie in het gebied. Alle maatregelen hebben een positief effect op de recreatiestructuur en de beleving van het landschap.
De volgende maatregelen worden genomen:
Aanleg Loofbos
Alvorens de plantwerkzaamheden starten wordt het te beplanten terrein gespitfreesd (diepte 30 cm) waarna een bosplantsoenmengsel wordt gezaaid. Het bosplantsoenmengsel bestaat uit een kruidenvegetatie om in eerste instantie vraat aan het nieuwe plantsoen te minimaliseren. Daarnaast houdt de vegetatie enige ongewenste kruiden tegen die het plantsoen in de groei kunnen belemmeren en wordt de kans op verdroging verminderd.
Het nieuw te realiseren loofbos bestaat uit 3 onderdelen: zoom, mantel en kernbos. In de zoom komen enkel kruiden voor. In de mantel worden voornamelijk struikvormers geplant en in het kernbos de boomvormers. Door onderscheidt te maken in deze 3 gebieden wordt een natuurlijke gelaagdheid aangebracht die ecologisch gezien zeer waardevol is.
Het bosplantsoen wordt geplant in rijen met een sinusvorm. De plantgaten van ca. 20 x 20 x 25 centimeter (lxbxd) hebben een onderlinge afstand van 1,5 meter. Wanneer op het perceel een waardevolle kruidachtige vegetatie aanwezig is wordt deze zo minimaal mogelijk aangetast. Enkel de plantwerkzaamheden worden uitgevoerd.
De beplanting ten behoeve van de inrichting is gebaseerd op de potentieel natuurlijke vegetatie (PNV). Aan de hand van de bodemkaart/grondwatertrappenkaart is bepaald welk plantsoen zich van nature gaat ontwikkelen. Het plantsoen wordt zoveel mogelijk autochtoonbiologisch aangeplant.
Heide/heischraal grasland en Kruidenrijk grasland
Bij een niet waardevolle kruidige vegetatie wordt de bovenlaag (diepte ca. 10 cm) gefreesd. Afhankelijk van de situatie wordt het perceel ingezaaid met een kruidenmengsel, heidemaaisel of heideplagsel. Pleksgewijs worden een aantal solitaire bomen aangeplant.
Natuurakker
Op een natuurakker worden gewassen extensief verbouwd. In principe worden dezelfde handelingen uitgevoerd als wanneer een perceel in agrarisch gebruik is. Echter worden op natuurakkers geen bestrijdingsmiddelen en kunstmatige voedingsstoffen toegepast en zal de oogst gefaseerd plaatsvinden. De gekozen zaadmengsels wisselen elk jaar van perceel.
Galgenberg (vindplaats 90)
Een belangrijk element uit de Nieuwe tijd is de terechtstellingsplaats (met galg) die op perceel VLO W 196 lag. Om dit element weer zichtbaar te maken wordt er een heuvel aangebracht (grond van een andere locatie) met een totale hoogte van 1,5 meter en een diameter van 20 meter. Bovenop de heuvel wordt het galgenraam geënsceneerd. Deze constructie bestaat uit houten balken met een hoogte van 3,2 meter boven maaiveld met daarop een ligger van 4 meter breed.
Figuur 03: Doorsnede geënsceneerd Galgenberg met galgenraam:
Omgracht terrein (vindplaats 35)
De luchtfoto laat op de percelen VLO K 2030, 2031 en 2032 een natte vlek zien. Archeologen vermoeden dat op deze plek een omgracht terrein was gelegen uit de IJzertijd. Om deze bijzondere plek weer zichtbaar te maken in het landschap wordt een verlaging in het terrein aangebracht van 20 centimeter. Deze verlaging start 50 cm buiten de vermoedelijke gracht om de huidige waarden niet aan te tasten. Van de uitgekomen grond wordt een wal geënsceneerd van 50 cm boven maaiveld. Zie ook figuur 04 voor de doorsnede en figuur 05 voor een referentieproject.
Figuur 04: Doorsnede geënsceneerd omgracht terrein:
Figuur 05: Referentie reconstructie cultusplaats en grafveld in de late IJzertijd in Lomm Hoogwatergeul: