direct naar inhoud van 3.1 Planbeschrijving
Plan: Natuurrealisatie Kraijelheide
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0983.BPL2012001KRAIJEL-VA01

3.1 Planbeschrijving

In het Klavertje 4-gebied zal de komende jaren het werklandschap van de 21e eeuw verrijzen. Het werklandschap is gebaseerd op principes vanuit Cradle2Cradle en beslaat circa 1.200 ha. nieuw te realiseren werklandschap. Voor een optimale verkeerskundige ontsluiting van het nieuwe werklandschap wordt de Greenportlane (GPL) ontwikkeld.

Belangrijk bij de vormgeving van het werklandschap is het feit dat het landschap als groen casco dient. Dit betekent dat de huidige (landschaps)structuur waardevol wordt geacht, zodanig zelfs dat deze als leidend ontwerpprincipe voor de verdere uitwerking van de stedenbouwkundige plannen wordt gehanteerd. Door de infrastructurele en stedenbouwkundige ontwikkelingen gaat echter een groot deel van de herkenbaarheid, de identiteit, de uniciteit en de functie van het huidige landschap verloren. De voorgenomen grootschalige stedelijke ontwikkelingen maken het daardoor noodzakelijk het aanwezige groene casco een stevige impuls te geven. Het document 'Landschapsplan Klavertje 4' omschrijft en verbeeld de visie en maatregelen die genomen moeten worden om deze kwaliteitsimpuls te realiseren.

Het Landschapsplan Klavertje 4 zet in op een robuuste groenstructuur. Met de inrichting van ruim 600 ha natuur en landschap ontstaat een sterk groen raamwerk. Dit raamwerk is gebaseerd op het zogenaamde 'Ledder'-concept bestaande uit de westelijke en de oostelijke 'staanders', zie figuur 02. Een staander is een brede fysieke ecologische verbindingszone. De westelijke staander bestaat uit het dal van de Groote Molenbeek. De oostelijke staander omvat de natuurkernen Kraijelheide, Park Zaarderheiken en Houthuizerheide met de daartussen liggende verbindingszones. Deze twee robuuste staanders worden met elkaar verbonden door 'sporten'.

Het verbinden van kerngebieden onderling door middel van verbindingszones is de belangrijkste opgave van het landschapsplan. Een verbinding kan enkel functioneren wanneer het kerngebied (de basis) functioneert als robuuste natuurzone waarin de ecologische functie centraal staat. In het geval van Kerngebied Kraijelheide is dit grotendeels aan de orde. Echter valt er nog een behoorlijke winst te behalen om juist die aansluiting op de verbindingszones te perfectioneren.

Figuur 02: Robuuste Groenstructuur in Klavertje 4-gebied (bron: Structuurvisie Klavertje 4-gebied):

afbeelding "i_NL.IMRO.0983.BPL2012001KRAIJEL-VA01_0002.png"