direct naar inhoud van 5.4 Kabels, leidingen en straalpaden
Plan: Stadsdeel Blerick
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0983.BPL2009018SDBLERCK-VA01

5.4 Kabels, leidingen en straalpaden

Hogedrukaardgastransportleiding Gasunie/Hogedrukgasvoedingsleiding Essent

Langs de oever (aan de westzijde) van de Maas loopt een hogedrukaardgastransportleiding van de Gasunie met een doorsnede van 12 inch (30 cm) en een bedrijfsdruk van 40 bar. Globaal in dezelfde richting (zuidwest-noordoost), in het westelijk deel van het plangebied loopt een hogedrukaardgastransportleiding van de Gasunie met een doorsnede van 8 inch (20 cm) en een bedrijfsdruk van 40 bar (zie externe veiligheid). De toetsingsafstand (de afstand waarbinnen overleg met de leidingbeheerder dient plaats te vinden, indien hier bepaalde ontwikkelingen worden geprojecteerd) bedraagt voor eerstgenoemde leiding 30 meter, voor laatstgenoemde 20 meter. De veiligheidsafstand van beide leidingen bedraagt voor incidentele bebouwing en bijzondere objecten categorie I (weinig bezoekers of werkzame personen) 4 meter en voor een woonwijk of flatgebouw en bijzondere objecten categorie II (veel bezoekers of werkzame personen), 7 respectievelijk 14 meter. Daarnaast is ter weerszijden van het hart van deze leiding een beschermingszone opgenomen met een breedte van telkens 5,00 m waar activiteiten die het functioneren van de leiding op negatieve wijze kunnen beïnvloeden, worden verboden. Midden in het plangebied loopt ook een hogedrukgasvoedingsleiding van Essent. Hier geldt eveneens een beschermingszone van 5,00 m. Indirect ruimtebeslag is hier niet van toepassing.

Deze zone dient ter bescherming van het bedrijfsveilig functioneren van de leiding enerzijds, alsmede ter bescherming/veiligstelling van de naastgelegen functies.

In de regels is aangegeven welke activiteiten het betreft, op de verbeelding is de ligging van de leiding aangeduid en de daarbijbehorende beschermingszone als zogenaamde dubbele bestemming geregeld (Leiding - Gas).

afbeelding "i_NL.IMRO.0983.BPL2009018SDBLERCK-VA01_0011.jpg"

Hoogspanningslijn Tennet bv

Door het plangebied over de centrale groene as lopen hoogspanningslijnen van Tennet bv.

Hoofdwatertransportleiding Waterleiding Maatschappij Limburg (WML)

Een regionale hoofdwatertransportleiding van de N.V. Waterleiding Maatschappij Limburg met een doorsnede van 400 mm steekt ten zuiden van het plangebied de Maas over in globaal noordelijke richting. Ter weerszijden van het hart van deze leiding geldt een beschermingszone met een breedte van telkens 2,50 meter, waar activiteiten die het functioneren van de leiding op negatieve wijze kunnen beïnvloeden worden uitgesloten. In de regels is aangegeven welke activiteiten het betreft, op de verbeelding is de ligging van de leiding aangeduid en de daarbijbehorende beschermingszone als zogenaamde dubbelbestemming geregeld.

Rioolwatertransportleiding Zuiveringsschap Limburg (WZL)

Binnen het plangebied ligt in de westelijke oever van de Maas een rioolwatertransportleiding (persleiding) van de WZL. Deze loopt vanuit het gemaal bij Baarlo naar de noordelijk van Blerick (buiten het plangebied) gelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie. Door het noordelijk deel van Blerick loopt een rioolwatertransportleiding, eveneens een persleiding vanuit het gemaal in Maasbree naar de eerdergenoemde rioolwaterzuivering.

Ter weerszijden van het hart van deze leiding is een beschermingszone opgenomen met een breedte van telkens 2,50 meter waar activiteiten die het bedrijfsveilig functioneren van de leiding op negatieve wijze kunnen beïnvloeden worden verboden.

In de regels is aangegeven welke activiteiten het betreft, op de verbeelding is de ligging van de leiding aangeduid en de daarbijbehorende beschermingszone als zogenaamde dubbelbestemming geregeld.

Straalpad

Het plangebied ligt onder diverse straalverbindingen. Op de verbeelding zijn de betreffende straalpaden aangegeven. Het betreft de straalpaden tussen de telecommunicatietoren in Blerick en de telecommunicatietorens van Roermond, Venray en Hunsel. Ter weerszijden van de hartlijnen van deze straalpaden geldt een beschermingszone van 100 meter, waarin gebouwd mag worden tot een hoogte + NAP, zoals op de verbeelding aangegeven. Deze hoogte varieert van ca. 60 tot ca.80 meter.

Lpg

Aan de Eindhovenseweg liggen twee motorbrandstofverkooppunten met lpg. De wet milieubeheer schrijft voor dat de betreffende zones op de verbeelding worden aangegeven en in de regels worden geregeld. Ook aan de Pastoor Stassenstraat ligt een lpg-tankstation. (Zie Externe veiligheid).