direct naar inhoud van 5.2 Cultuurhistorische waarden
Plan: Stadsdeel Blerick
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0983.BPL2009018SDBLERCK-VA01

5.2 Cultuurhistorische waarden

5.2.1 Cultuurhistorie

Op basis van het Venlose cultuurhistorische beleid ligt het accent op het behoud van de cultuurhistorie door ontwikkeling en door implementatie in ruimtelijke planvorming.

Daar waar vanuit de cultuurhistorie behoud van bestaande ruimtelijke structuren en/of gebouwen gewenst is, zoals het historische centrum van Blerick, is de bestaande situatie precies bestemd, bijvoorbeeld door bouwvlakken strak om bestaande bouwmassa's te leggen of door de bestaande bouwhoogte en dakvorm precies over te nemen.

In het algemeen kan worden gesteld dat binnen het plangebied niet zodanige cultuurhistorische waarden zijn gelegen of het beleid hieromtrent nog niet is vastgesteld (denk aan een beleidsnota voor de bescherming van de wederopbouwarchitectuur). Daarom dat recente ontwikkelingen in wetgeving (zie paragraaf 3.4 Cultuurhistorisch beleid) nog geen concrete gestalte kunnen krijgen in de actualisatie van dit bestemmingsplan.

5.2.2 Monumenten

De rijks- en gemeentelijke monumenten zijn niet op de verbeelding aangegeven. Voor deze systematiek is gekozen omdat de monumenten een eigen beschermingsregime hebben via een vergunningensysteem. Het opnemen van specifieke bestemmingen of aanduidingen voor de monumenten zou betekenen dat van iedere mutatie in het monumentenregister een bestemmingsplanherziening in gang moet worden gezet om het bestemmingsplan actueel te houden. Dit wordt niet doelmatig geacht.

In het onderstaande overzicht zijn de Rijks- en gemeentelijke monumenten die gelegen zijn in het plangebied beschreven.

Rijksmonumenten


Baarlosestraat 1:
Oude pastorie met tuinmuur, witgeverfd, bestaande uit een middenbouw met T-vormige op elkaar aansluitende zadeldaken en renaissancistische tuitgevels, op symmetrische wijze geflankeerd door twee lagere, door zadeldaken gedekte zijvleugels in het verlengde van de middenbouw, uit het begin van de achttiende eeuw. In het begin van de zestiende eeuw was op deze plaats al een pastorie die in de loop der tijd meerdere malen werd verwoest door brand- en oorlogsgeweld. De pastorie is in 1840, in 1927 en in de jaren 1976-1978 vergroot en gerestaureerd. In het interieur bevinden zich nog resten van betimmeringen en schoorsteenmantels uit het begin van de achttiende eeuw en een geschilderd portret van de bouwheer, pastoor Th. Van de Panhuysen, uit dezelfde periode.

Gemeentelijke monumenten


Antoniuslaan 6:
Dit pand was van oudsher in het bezit van de familie Spits en oorspronkelijk een boerderij met een groot landbouwgebied. In 1927 heeft de eigenaar het pand laten voorzien van een gevel met jugenstilelementen.


Antoniuslaan 81:
Villa Van den Bergh', later in de volksmond genoemd "Villa Hillen", gebouwd in 1901, is een bakstenen villa met neo-renaissancistische kenmerken.


Boekenderstraat ongenummerd:
Gepleisterde veldkapel Sint-Joseph met omringende bomen en natuurlijke terpvorm, daterend uit het midden van de negentiende eeuw, gebouwd in neo-romaanse stijl. De kapel is in 1897 geheel door brand verwoest, in 1907 hersteld en in 1977 in de huidige vorm gerestaureerd.

5.2.3 Archeologie

Op basis van de archeologische beleidskaart (september 2007) bevat het plangebied Blerick een viertal verwachtingswaarden. Deze waarden zijn gebaseerd op de archeologische verwachtings- en advieskaart en de archeologische selectiecriteria van de gemeente Venlo. Deze kaart geeft aan in welke gebieden gestreefd wordt naar behoud en integratie van het archeologische erfgoed voor zover dat maatschappelijk aanvaardbaar is.

Deze verwachtingswaarden vormen het beleidskader voor de kwantitatieve normen zoals die in dit bestemmingsplan zijn opgenomen en gelden bij elke vorm van bodemverstoring.

In het plangebied bevinden zich geen archeologisch waardevolle terreinen of monumenten. In de omgeving van het plangebied is het kazernekwartier gelegen waar wel sprake is van hoge archeologische waarden, dit maakt geen onderdeel uit van dit bestemmingsplan.