direct naar inhoud van 2.2 Bestaande situatie
Plan: Stadsdeel Blerick
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0983.BPL2009018SDBLERCK-VA01

2.2 Bestaande situatie

2.2.1 Groenstructuur

I. Beschrijving

De groenstructuur in Venlo is per deelgebied bekeken en in kaart gebracht (zie Bijlage 2 Ligging groengebieden). Voor het plangebied Stadsdeel Blerick betekent dit dat er een onderverdeling is gemaakt in het deelgebied Blerick-Midden, met de buurten Smeliënkamp, Vastenavondkamp, Hazenkamp en Annakamp, het deelgebied Blerick-West met de buurten Klingerberg en Vossener en het deelgebied Meuleveld. Het soort groen en de omvang ervan varieert per deelgebied en per buurt.

Blerick-Midden

De bebouwingsdichtheid in dit deelgebied, met veel eengezinswoningen in rij en gestapelde woningen, is relatief hoog. Binnen deze wijk is het Nieuwborgpark het belangrijkste groenelement. Het park, dat grenst aan het centrumgebied van Blerick is langgerekt en heeft een traditionele inrichting. Het is gelegen op een terrasrand van het Maasdal. Dit blijkt onder andere uit het hoogteverschil binnen het park. Dit hoogteverschil en de langgerekte vorm beperken de gebruiksmogelijkheden. De Lambertusbegraafplaats in Vastenavondkamp heeft een zekere functie als groen-/wandelgebied. In Vastenavondkamp wordt het groen met name getypeerd door de vele gazons. Het toont daardoor een zekere eentonigheid.

Een groene begeleiding van de wegen is veelal niet aanwezig. In de buurt Smeliënkamp is relatief weinig groen. Door de hoge bebouwingsdichtheid is de ruimte voor de bijdrage van groen aan de omgevingskwaliteit ook beperkt. Ook de buurt Hazekamp maakt geen groene indruk. Enkele straten, zoals de Schaepmanstraat doen dat wel. Voor de gehele wijk geldt overigens dat de begeleidende groenstructuur langs wegen vaak onderbroken wordt. Hierdoor verliest de structuur aan duidelijkheid. Vooral bij de hoofdwegenstructuur is een continue begeleiding met bomen een belangrijke voorwaarde voor eenduidigheid. Dat geldt met name voor de Diependijkstraat, Alberickstraat, Drie Decembersingel, Alberinck Thymstraat, Burgemeester Gommanstraat en Pastoor Stassenstraat. In laatstgenoemde twee straten is dit overigens niet mogelijk. De verdeling van het groen in deze buurt is ongunstig. Grotere groenelementen zijn met name gesitueerd rondom de grotere bebouwingselementen, zoals de flats in Annakamp. Aan de westzijde van de wijk ligt een brede groenstrook, met daarin een aantal voorzieningen. In Annakamp neemt het buurtgroen de functie van het wijkgroen over. Tussen het tracé van de A73 en de wijk is een dichtbegroeide bufferzone aangelegd. De Eindhovenseweg is zoveel mogelijk als hoofdontsluiting herkenbaar gemaakt door een begeleiding met doorgaande bomenrijen in de middenberm.

Blerick-West

Binnen dit deelgebied komen zowel de bebouwing als het groen geconcentreerd voor. Op een oude Maasmeander ligt het Wassumpark, tussen de buurten Klingerberg en de Vossener ligt het Maashofpark. Tot slot is er enkele jaren geleden het Klingerbergerpark aangelegd. Het betreft de strook tussen de autosnelweg A73 en de stedelijke bebouwing van Blerick (zie ook paragraaf 3.6.2 Natuurpark Klingerberg (2008)). Het Wassumpark is een landschappelijk park, aan de binnenzijde open, aan de randen dichter begroeid. In het park ligt een waterpartij. Het park mist op het ogenblik enigszins de relatie met de bebouwing.

Ten noorden van de wijk ligt het Egerbosbeekdal. De begraasde weide in dit beekdal laat de lage ligging van de oude Maasmeander goed tot uitdrukking komen en vormt een groene lob richting buitengebied. Er is geen duidelijke relatie aanwezig tussen het Wassumpark en het resterende deel van de Maasmeander. Het uit 1985 daterende Maashofpark is evenals het Nieuwborgpark qua vormgeving een traditioneel park. Binnenin bestaat het park uit open grasvelden, een JOP en speeltoestellen in zandondergrond zijn gelegen, aan de randen uit afwisselend bosplantsoen. Bij de verlegging van de Burgemeester Gommanstraat in noordelijke richting is het park in twee delen gesplitst. De beide buurten zijn omgeven door randen met bosplantsoen. De hoofdwegen zijn ruim in het groen vormgegeven met singels of bomenrijen. Het groen draagt mede door de heldere stedenbouwkundige en beplantingsopzet, de twee parken en het Egerbosbeekdal bij aan de woonkwaliteit binnen de buurt Klingerberg. Vossener staat eveneens ruim in het groen, maar kent hierbinnen geen hoogtepunten. Het buurtgroen is hier te dicht voor divers gebruik. Het ontbreekt binnen de buurt met name aan een centrale open ruimte.

Meuleveld

Ofschoon dit deelgebied geen park heeft is er toch duidelijk sprake van een groenstructuur, met name door de boombegeleiding van de wegen, waaronder de woonstraten. Doordat de bomenstructuur in de wijk per straat gelijkwaardig is, bestaat er onduidelijkheid over de hoofdstructuur. De villawijk heeft door de grote tuinen en het vele dichte openbare groen een geheel eigen karakter.

De gebruikswaarde van dit groen behoeft echter verbetering, evenals de relatie met de Maas. Het beekdal van de Springbeek, in het zuidelijk deel van deze wijk/buurt, heeft een weinig landschappelijke en ecologische inrichting.

II. Ontwikkelingperspectief

Het groen in en rond de stad kan in drie niveaus worden ingedeeld:

  • 1. hoofdgroenstructuur van de stad;
  • 2. groen op wijk- en buurtniveau;
  • 3. kleine groenelementen.

Ad 1. Hoofdgroenstructuur van de stad

Hieronder worden verstaan natuurterreinen, bossen, beken (rivieren, maasmeanders, kwelzones) bermen langs hoofdwegen, historische plekken (kloosters, pastorie), sportpark, stads- en wijkparken. Het gaat om structuurbepalend groen dat planologisch beschermd moet worden en indien mogelijk versterkt.

Voor stadsdeel Blerick zijn van belang:

  • Oude maasmeanders versterken en zichtbaar maken. Maasmeanders zijn gedeeltes van Klingerberg, Wassumpark, Maashofpark en Nieuwborgpark.
  • Springbeek: stroomgebied beschermen en aanvullen.
  • Maascorridor met als onderdeel Maasoeverpark.
  • Herstellen laanbeplanting van hoofdontsluitingswegen en ontsluitingswegen. Bij de hoofdontsluitingswegen is het belangrijk dat de bestemming groen aan weerszijde van de weg specifiek wordt genoemd en dat hier geen extra parkeerplaatsen of andere ingrepen behoudens groen mogen plaatsvinden. Om die reden dient het groen aan weerszijde van de weg en de ruime middenbermen geen onderdeel te zijn van de verkeersbestemming.

Ad 2. Groen op wijk- en buurtniveau

Hieronder vallen met name de wijkparken ingericht ten behoeve van zitten, spelen, wandelen, sport, vissen, zwemmen of grotere festiviteiten en groen dat nauw verweven is met de woonomgeving. Het bevat speelgelegenheden en zitgelegenheden voor alle leeftijden. Buurtgroen bevindt zich in een straal van 0 tot 400 meter van de woning. Het groen op buurtniveau is vooral belangrijk voor de kwaliteit van de woonomgeving. Het beleid is gericht op bescherming en handhaving.

Het wijkgroen in Venlo is onder het landelijke gemiddelde en dient aangevuld te worden naar iets meer dan 10 m2/inwoner. De wijken Blerick Midden en Blerick West hebben wel voldoende groen. Hieraan hoeft niets verbeterd te worden. Wel is het belangrijk dat bij uitbreidingsplannen het huidige percentage groen gehandhaafd dient te blijven.

Ad 3. Kleine groenelementen

Hieronder worden niet belangrijke reststroken verstaan. Het toekomstig gebruik hangt af van de ontwikkelingsmogelijkheden in de omgeving.

2.2.2 Ontsluitingsstructuur

Het stadsdeel Blerick kent momenteel een goede externe ontsluiting, zowel richting A67, die een verbinding vormt met het midden van het land en met het Duitse achterland (Ruhrgebied) als richting A73, die noord-zuid is gericht. De ontsluitingsstructuur van Blerick is opgehangen aan een structuur die het best kan worden gekarakteriseerd als tangentiaal (zie bijgaand kaartje).

afbeelding "i_NL.IMRO.0983.BPL2009018SDBLERCK-VA01_0001.jpg"

De twee autosnelwegen zijn te beschouwen als tangenten op een hoger schaalniveau. Op het niveau van het stadsdeel zijn het de Eindhovenseweg, de N273 en de Baarlosestraat - Pontanusstraat - Antoniusstraat - Venrayseweg die als tangenten fungeren. Door de aansluiting van de Maasbreeseweg op de A73 is er sprake van een toevoeging aan dit tangentensysteem. Binnen het plangebied zijn de Burgemeester Gommanstraat in oost-westelijke richting en de Shakespearelaan - Henriëtte Ronald Holstlaan - Groot Bollerweg de belangrijkste interne ontsluitingswegen. De buurtonsluitingswegen en woonstraten zijn hierop aangehaakt. In de wijk Blerick midden is het stratenpatroon orthogonaal, met oostwest en noordzuid gerichte straten.

In Klingerberg is de wegenstructuur opgehangen aan de Klingerbergsingel, die een lusvormige ontsluitingsweg vormt. De Vossener en Meuleveld zijn beide buurten met een eveneens vrij naar binnen gerichte ontsluitingsstructuur met enkele aanhakingen op de hoofdwegenstructuur.

2.2.3 Functionele karakteristiek

A. WONEN

Molenbossen

Molenbossen wordt gekenmerkt door galerijflats. Daarnaast staan er eengezinswoningen langs de Baarlosestraat en de Van Boerlostraat. De flats zijn overwegend huurwoningen, de eengezinswoningen overwegend koopwoningen. Tussen de flats is er een groenvoorziening en langs de Maas zijn natuurwaarden gelegen. Er is beperkt sprake van functiemenging; naast de woningen zijn er slechts enkele (niet-commerciële) voorzieningen en langs de Baarlosestraat enkele kleine bedrijven.

Molenbossen wordt omsloten door de Baarlosestraat, de rijksweg en de Maas. De Baarlosestraat scheidt Molenbossen van Sint-Annakamp. Vanwege de flats is sprake van een open omgeving (naar de Maas) met veel groen.

Sint-Annakamp

Sint-Annakamp is een buurt die zich kenmerkt door de verscheidenheid aan woningtypen (hoogbouw en laagbouw, eengezinswoningen, seniorenwoningen, rijtjeswoningen en vrijstaande woningen), waarbij eengezinswoningen overheersen. Er is beperkt sprake van functiemenging. Het is een na-oorlogse woonbuurt met veel (privé)groen.

De buurt wordt ontsloten door de Baarlosestraat, de Pastoor Stassenstraat en de Shakespearelaan. Over het algemeen zijn het ruime eengezinswoningen met een eigen voor- en achtertuin.

Hazenkamp

Hazenkamp is een naoorlogse buurt met een laag gevarieerd aanbod van woningtypen. Hoofdzakelijk laagbouw afgewisseld met wat hoogbouw langs de doorgaande wegen zoals Hubertusplein. Er is relatief veel privé groen in verhouding tot het groen in de openbare ruimte. De straten zijn relatief smal. Opvallend is dat er her en der in de wijk tussen de woonhuizen nog fabriekjes en werkplaatsen zijn.

Smeliënkamp

Smeliënkamp behoort tot de oude kern van Blerick. Het is primair een woonbuurt waarbij van oudsher nog een sterke functiemenging aanwezig is. De karakteristieke oude woningen zijn veelal behouden. In de buurt staan zowel koop- en huurwoningen. Er is in Smeliënkamp een grote afwisseling in woningtypen: eengezins- en meergezinswoningen, koop- en huurwoningen. Het merendeel is laagbouwwoningen.

Vastenavondkamp

Vastenavondkamp is een woonbuurt uit de jaren zestig, begin jaren zeventig. De buurt is in vergelijking tot Smeliënkamp ruim opgezet. De straten zijn breed en berekend op autoverkeer. Er is een duidelijke functiescheiding tussen wonen en werken. Vastenavondkamp is een buurt waar de differentiatie aan woningtypen groter is dan elders in de wijk. Er zijn maisonnettes en daarnaast staan eengezinswoningen zowel in rijtjes als vrijstaand. De woningvoorraad bestaat uit zowel koop- als huurwoningen. De scheiding daartussen is heel sterk. Het noordelijke deel van de wijk bestaat vooral uit huurwoningen terwijl in het zuiden vooral koopwoningen gebouwd zijn. Het noordelijk deel van de wijk kent een herhaling van hetzelfde type woningen, met dezelfde gevels die steeds op dezelfde manier ten opzichte van elkaar zijn geprojecteerd.

In Vastenavondkamp-Noord, (Geresstraat, Meidoornstraat en omgeving) staan verschillende complexen maisonnettes die duidelijk van elkaar verschillen. De groenvoorziening is weinig gevarieerd.

De woningen rond de Van Stockemstraat zijn in de jaren zeventig gebouwd. In tegenstelling tot het merendeel van de buurt is de opzet hier ruim.

Klingerberg

De Klingerberg is een buurt die omsloten is door autowegen en verbindingswegen met de kern Blerick (Burgemeester Gommansstraat, N273, Eindhovense weg, H.R. Holstlaan).

De buurt is ruim van opzet met veel groen. Er is een grote verscheidenheid aan woningtypen, voornamelijk laagbouwwoningen, zowel eengezins- (rijtjes en vrijstaand) als seniorenwoningen. Rondom het plein Op den Akker zijn meergezinswoningen gesitueerd bestaande uit vijf lagen. De kwaliteit van de woningen is over het algemeen goed. Functiemenging treft men met name aan op en rond het plein, zijnde het "centrum" van de Klingerberg. De Klingerberg is een woonbuurt. Over het algemeen zijn het ruime eengezinswoningen met een eigen voor- en achtertuin.

Vossener

Vossener is een buurt die omsloten is door autowegen (N273/A73) en verbindingswegen met Blerick (Burgemeester Gommansstraat, de Shakespearelaan). De buurt is ruim van opzet en er zijn veel groenvoorzieningen. Er is een grote verscheidenheid aan met name laagbouwwoningen: eengezins-, senioren-, rijtjes- en vrijstaande woningen, waarbij de eengezinswoningen overheersen. Doordat de buurt wordt omsloten door grotere wegen kent een groot deel van de buurt een secundaire of zelfs tertiaire ontsluitingsstructuur, met name aan het groene plein aan de La Fontainestraat. Van functiemenging is sprake bij het plein, zijnde het "centrum" van de Vossener.

Meulenveld

Meulenveld kan als een aparte kern in Hout-Blerick worden gezien. De opzet van dit deelgebied is redelijk ruim met een vrij groot aantal verschillende woningtypen. Het zijn hoofdzakelijk ruime eengezinswoningen, meestal voorzien van een grote voor- en achtertuin. Meergezinswoningen komen er nauwelijks voor.

B. DETAILHANDEL

Uit het in 2006 door BRO afgeronde Detailhandelsonderzoek blijkt dat er in Venlo als geheel sprake is van een goed over de stad en de stadsdelen gespreid winkelapparaat maar ook dat er sprake is van een grote overlap van de verzorgingsgebieden. Dat zelfde geldt ook voor het stadsdeel Blerick waar sprake is van 5 winkelconcentraties in variabele omvang. Naast het stadsdeelcentrum Blerick zijn er in de benaming van het Detailhandelsonderzoek het wijkwinkelcentrum Vastenavondkamp en de buurtsteunpunten Klingerberg, Hazekamp, Vossener en Sint Annakamp. Zie bijgaande afbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0983.BPL2009018SDBLERCK-VA01_0002.jpg"

Vastenavondkamp

Vastenavondkamp is een compleet boodschappencentrum en fungeert volgens het Detailhandelsonderzoek als wijkcentrum. Er is sprake van twee supermarkten.

In Vastenavondkamp ligt het merendeel van de winkels in een blokvormig gegroepeerd winkelcentrum met bovenwoningen. Tussen de winkels zijn enkele volledige woningen gelegen. Aan verschillende zijden van dit winkelcentrum zijn parkeerplaatsen gesitueerd, direct nabij de supermarkten.

Voor Vastenavondkamp wordt ingezet op consolidatie met een functie voor de omliggende buurt en Klingerberg. Winkelvestigingen buiten dit centrum zouden voorkomen moeten worden.

Hazenkamp

Het winkelcentrum Hazenkamp wordt in de Detailhandelsnota aangemerkt als buurtcentrum maar vervult naast een buurtfunctie ook een afgeleide centrumfunctie door de nabijheid van het centrum en ligging langs de belangrijkste aanvoerweg naar het centrum. Het winkelcentrum in Hazenkamp bestaat, naast enkele verspreide winkels uit een winkelstrip van ± 800 meter gelegen aan het St. Hubertusplein en de Alberdinck Thijmstraat, en een vijftal winkels aan de Dautzenbergstraat. Boven de winkels wordt gewoond. De winkelstrip beschikt over parkeerplaatsen zowel in de vorm van langsparkeren als centraal op de parkeerplaats voor de kerk. Tussen de winkels in bevindt zich een aantal sport- en recreatieve voorzieningen. De winkels zijn over het algemeen kleinschalig.

Sint Annakamp

Het winkelcentrum Sint Annakamp is te karakteriseren als een centraal in de buurt gelegen winkelcentrum. De bereikbaarheid is goed. Het winkelcentrum beschikt over voldoende parkeervoorzieningen.

Vossener

Van een buurtwinkelcentrum is geen sprake, wel is er een kleine supermarkt en activiteitencentrum gelegen. De ontsluiting is goed. Het gebied beschikt over voldoende parkeerplaatsen.

Een MFC met gymzaal is gerealiseerd in de Vossener, omdat versterking mogelijk is en dit is ruimtelijk inpasbaar gemaakt.

Klingerberg

De laatste jaren is vanuit de gemeente Venlo een kwalitatieve impuls gegeven aan het plein gelegen in het winkelcentrum Klingerberg, daarnaast zijn enkele fysieke ingrepen op het vlak van verkeer gerealiseerd waardoor de leegstand van zowel winkels als appartementen is opgeheven. In het centrum is een kleine supermarkt, friture en kapsalon aanwezig.

Overige winkels

Aan de noordzijde van het plangebied (Smeliënkamp) zijn nog enkele verspreide winkels gelegen. Daar ligt ook een bouwmarkt. De aard van enkele winkels is zodanig dat ze passend zouden zijn in een hoofdwinkelcentrum.

Bewoners zijn vooral aangewezen op Blerick-Centrum. De winkelvestigingen aan het Lambertusplein, Van Laerstraat en 1e Lambertusstraat vormen feitelijk geen onderdeel van het centrumgebied maar liggen hier weliswaar dichtbij en dienen positief te worden bestemd.

C. HORECA

Horeca is merendeels kleinschalig van karakter en komt vooral voor in combinatie met andere buurtvoorzieningen. In de in 2007 opgestelde nota " Ontwikkelingsrichting Horecasector" is de volgende sterkte- zwakte analyse gemaakt.

  Sterk   Zwak  
Buurt- en wijkcentra   * Buurt-en wijksteunende horeca.
* Sterke relatie met andere voorzieningen.
* Veelal laagdrempelig.  
* Overlastgevoeligheid horeca in woongebieden met name bedrijven met een nachtfunctie.
* Gedateerde presentatie en matige omgevings-kwaliteit (Vastenavond-kamp, Sint Annakamp  
Radialen   * Van oudsher levendige radialen met een mix van voorzieningen
* Zichtlocaties langs de doorgaande weg
* Historische omgevings-kwaliteit geschikt voor bijzondere aanbieders met autonome trekkracht  
* Veelal matige vaak slechte presentatie en/of kwaliteit.
* Weinig onderlinge samenhang.
* Imago van "louche" praktijken en malafide ondernemers.
* Verkeers(on)veilig-heid  
Overig verspreid aanbod   * Vooral locale verzorgingsfunctie, laagdrempelig.
* Enkele sterke aanbieders met autonome trekkracht.
* Horeca als onderdeel van andere voorzieningen of detailhandel.
 
* Deels beperkte samenhang met andere functies.
* Gevoeligheid horecagerelateerde overlast van bedrijven in woongebieden  

D. BEDRIJVEN EN KANTOREN

Bedrijvigheid komt vooral voor aan de randen van de oorspronkelijke kern Blerick en is merendeels kleinschalig maar in enkele gevallen omvangrijk.

E. OVERIGE VOORZIENINGEN

Molenbossen

Voorzieningen kent dit deel van de wijk niet of nauwelijks. Er is een crèche en er is een school voor voorbereidend beroepsonderwijs. In het gebouw waarin vroeger de school was gevestigd (De Wendel), is nu een stichting voor geestelijk gehandicapten actief. Het gebouw wordt intensief gebruikt voor (buurt)vergaderingen en activiteiten voor ouderen. Speelgelegenheid voor de kinderen is er volop (zandbakken, wipkippen, voetbalveldje en veel groen).

Sint-Annakamp

Sint-Annakamp kent een redelijk hoog voorzieningenniveau. In de buurt zijn een (basis)school en een crèche. Oudere kinderen gaan buiten de buurt naar school. Als zij uitgaan bezoeken ze gelegenheden in het in de nabijheid gelegen centrum van Venlo of Blerick. Sportgelegenheid aan de rand van de buurt is er genoeg. Voor jongere kinderen zijn er veel grasveldjes met speeltoestellen.

Hazenkamp

Hazenkamp kent een scala aan (recreatieve) voorzieningen, zowel bedoeld voor buurtbewoners als voor inwoners van heel Venlo, zoals het zwembad en de sport- en ontspanningsvoorzieningen van 'La Vita Sana'. Het scholenaanbod is uitgebreid, zodat kinderen ook in hun eigen wijk naar school kunnen gaan. Er is ook een speeltuin aan de Tollenstraat. Andere speelgelegenheid is er bijvoorbeeld aan de Maasbreesestraat. Voor de oudere jeugd is er het jeugd- en jongerencentrum de Singel. Ook medische voorzieningen zoals huisarts, tandarts en apotheek zijn er aanwezig (medisch centrum Plexat).

Vastenavondkamp

In de buurt liggen verschillende basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs.

Het plantsoen voor het Blaricum College kent een dubbelfunctie. Het grasveld doet dienst als sportveld voor de school, maar ook als plantsoen voor de buurt. Aan de rand van de wijk liggen bovenwijkse voorzieningen zoals een middelbare school en de sporthal Egerbos. Aan de westzijde van Vastenavondkamp scheidt een groene buffer de buurt van andere buurten. Hier ligt ook het "Zilvermeer", een park waar mensen uit de aangrenzende wijken komen wandelen en waar kinderen kunnen spelen. "Het Zilvermeer" is een van de weinige groene longen van Blerick.

Het Müspelheim is een buurthuis waar jong en oud terecht kunnen voor allerhande activiteiten. Ook medische voorzieningen zoals huisarts, tandarts en apotheek zijn er aanwezig.

Klingerberg en Vossener

De voorzieningen worden niet meer als onvoldoende ervaren. Kinderopvang is inmiddels geregeld via de basisscholen. Voorzieningen voor de oudere jeugd ontbreken. In "de Wassum" is op initiatief van de buurt een speeltuintje aangelegd (Er is een postkantoor in het winkelcentrum. In de buurt zijn veel voorzieningen gerealiseerd voor gehandicapten. Ook medische voorzieningen zoals huisarts, tandarts en apotheek zijn er aanwezig.

Voor Klingerberg en Vossener is er in 2007-2012 een gebiedsaanpak toegepast. In dit kader zijn diverse leefbaarheidsprojecten uitgevoerd, zoals uitbreiding van voorzieningen, kwaliteitsimpuls openbare ruimte e.d. Zo is er in de Vossener een MFC met gymzaal gerealiseerd.

Meulenveld

Bewoners van Meulenveld zijn vooral aangewezen op voorzieningen in de omliggende buurten. Openbaar vervoer is wel aanwezig.