direct naar inhoud van 3.6 Groenbeleid
Plan: Stadsdeel Blerick
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0983.BPL2009018SDBLERCK-VA01

3.6 Groenbeleid

3.6.1 Integrale Natuurvisie regio Venlo (2005)

De Integrale Natuurvisie (vastgesteld 21 december 2005) presenteert een toekomstbeeld als uitwerking van vastgestelde beleidsplannen en waarin voorgenomen ontwikkelingen en plannen op het gebied van wonen, werken en vervoer integraal worden afgewogen ten opzichte van de natuurbelangen. De Integrale Natuurvisie tracht ook de kansen in beeld te brengen waar de 'rode' functies het groen versterken en andersom. De Integrale Natuurvisie beperkt zich niet alleen tot beelden. Het is nadrukkelijk de bedoeling de visie ook uit te voeren. Daarom is de visie voorzien van een uitvoeringsprogramma en realisatiestrategie.

De Integrale Natuurvisie heeft een aantal functies:

  • Leidraad voor de toekomstige ontwikkelingen van natuur in samenhang met andere functies;
  • Basis voor plannen om de gewenste ecologische structuur te kunnen realiseren;
  • Basis voor acceptatie van geplande ingrepen (maatschappelijk en natuurwetenschappelijk);
  • Basis voor eventuele natuurcompensatieplannen als gevolg van ruimtelijke ingrepen;
  • Toetsingskader voor de ruimtelijke ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken, vervoer, landbouw en waterbeheer;
  • Bouwsteen voor de ruimtelijk structuurvisie en het beleidsprogramma Venlo: Natuurlijk aan de Maas.

De gewenste ontwikkelingen in Venlo zijn uitgewerkt in een aantal streefbeelden, voor de verschillende deelgebieden. De elementen die van belang zijn voor het bestemmingsplan "Blerick" zijn in onderstaande beschrijving opgenomen. De geschetste streefbeelden kunnen bijvoorbeeld een kader vormen bij gewenste toekomstige ontwikkelingen in het gebied. In voorliggend bestemmingsplan is geen sprake van een directe regeling van de beschreven streefbeelden.

Streefbeeld: Groenzone Klingerberg

afbeelding "i_NL.IMRO.0983.BPL2009018SDBLERCK-VA01_0006.jpg"

  • Op interactieve wijze met bewoners en gebruikers op zoek gaan naar een (deels) nieuwe invulling van de groenzone die ontstaat als gevolg van de aanleg van de A73.
  • Bekijken op welke wijze het groen in deze nieuwe groenzone van betekenis kan zijn voor de verbetering van de luchtkwaliteit.
  • Uitwerken van een natuurlijker beheerplan Wassumpark in nauwe samenwerking met bewoners en gebruikers.

Streefbeeld: Maascorridor

  • Weerdverlaging, weerdverbreding met het oog op vergroting van de rivierveiligheid;
  • Natuurontwikkeling in de uiterwaarden;
  • Beheer door middel van grote grazers en schapen;
  • Aanleg van fiets / wandelpaden zodat er een doorgaande verbinding is door de gehele Maascorridor;
  • Koppeling van bestaande recreatieve netwerken aan het Maascorridor netwerk;
  • Veiligheid, Natuur, Recreatie, en gezicht naar de Maas.

afbeelding "i_NL.IMRO.0983.BPL2009018SDBLERCK-VA01_0007.png"

3.6.2 Natuurpark Klingerberg (2008)

Met de komst van de nieuwe A73-Zuid is de oude provinciale weg aan de westzijde van Blerick opgeheven. Er resteert een royale open zone tussen de wijk Klingerberg en de nieuwe rijksweg. De gemeenteraad van Venlo heeft besloten om van deze zone een natuurpark te maken dat ruimte biedt voor groen- en natuurbeleving, volop gelegenheid voor spel: kortom een stedelijk uitloopgebied. Dit nieuw aangelegde park speelt ook een belangrijke rol in het kader van gezondheid en de verbetering van de luchtkwaliteit: een natuurlijk filter. De gemeente Venlo heeft in het kader van Groen In en Om de Stad de Dienst Landelijk Gebied gevraagd het ontwerp samen met de bewoners te maken en het proces te begeleiden.

Het behelst een groot aaneengesloten natuurpark waarin twee sferen elkaar ontmoeten, een halfopen speel- en wandelbos en open bloemrijke natuurweiden. Het geheel wordt verbonden door een karakteristieke cultuurlijke zone. Het park wordt gekarakteriseerd door subtiele contrasten in vormgeving en een rijk programma; er is voor iedereen wat wils. De structuren zijn dusdanig gepositioneerd dat het park als optimaal filter fungeert voor de verbetering van de luchtkwaliteit: Het Beleefbare Groene Filter. Het park biedt daarmee een gezonde, actieve en aangename natuurbeleving dicht bij huis; een geborgen oase tussen wijk en weg.

3.6.3 Groenbeleidsplan (1994)

Het ontwikkelen van een verantwoord groenbeleid binnen de gemeente Venlo was de aanleiding voor het opstellen van het groenbeleidsplan (januari 1994). De hoofddoelstelling van het groenbeleidsplan is het formuleren van een visie voor de lange termijn voor het stedelijk groen.

De ruimtelijk relevante onderdelen van dit beleidsplan zijn verwerkt in het bestemmingsplan.Om het aanwezige groen te bewaren, wordt bestaand groen in het plangebied bestemd als “Groen”. Binnen deze bestemming worden geen functies toegelaten die de groenstructuur kunnen aantasten.