Plan: | Genooyerweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0983.BP201202GENOOYERWG-VA01 |
De Wet geluidhinder (Wgh) is van toepassing op woningen, andere geluidsgevoelige gebouwen (onder meer onderwijsgebouwen, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere gezondheidszorggebouwen) en geluidsgevoelige terreinen (onder meer woonwagenstandplaatsen). Uit art. 74 Wgh vloeit voort dat in principe alle wegen voorzien zijn van een geluidzone, met uitzondering van wegen die zijn gelegen binnen een als woonerf aangeduid gebied of wegen waarvoor een maximum snelheid van 30 km/uur geldt. De zonebreedte is afhankelijk van het gebied (stedelijk of buitenstedelijk) en het aantal rijstroken. Binnen de zones moet een akoestisch onderzoek worden verricht. De voorkeursgrenswaarde voor woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen en terreinen bedraagt in die zone op de buitengevel 48 dB (art. 82 Wgh).
In casu zijn de omliggende wegen gezoneerd, nu er geen sprake is van een 30 km/uur-zone. De Oude Venloseweg en de Genooyerweg (beiden 2 rijbanen) hebben een geluidszone van 250 meter; de A67 (4 rijbanen) heeft een geluidszone van 400 meter. Het plangebied ligt binnen deze drie zones.
Op 10 januari 2012 is door Inpijn-Blokpoel een akoestisch onderzoek opgesteld.
Onderhavig onderzoek heeft uitgewezen dat zowel de voorkeursgrenswaarde van 48 dB als de maximale ontheffingswaarde van 53 dB op het bouwplan aan de Genooyerweg te Venlo ten gevolge van het wegverkeer op de Rijksweg A67 wordt overschreden, laatstgenoemde overschrijding is echter marginaal (0,2 dB). De overschrijding van de maximale ontheffingswaarde bedraagt afgerond, na aftrek ex art. 110g Wgh, aldus maximaal 1 dB.
Het wegverkeer op de Oude Venloseweg resulteert niet in een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde, en dus ook niet van de maximale ontheffingswaarde.
Gezien de overschrijding van de maximale ontheffingswaarde dienen maatregelen om de bijdrage van de Rijksweg A67 aan de akoestische gevelbelasting te beperken, beschouwd te worden.
Verder dient nagegaan te worden of dergelijke maatregelen voldoende doeltreffend zijn, en of ze stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige of financiële bezwaren hebben.
Geluidsbeperkende maatregelen kunnen in drie categorieën, met de navolgende voorkeursvolgerorde, worden onderverdeeld:
1. Maatregelen bij de bron.
Hierbij kan gedacht worden aan stillere voertuigen, lagere snelheden, geluidsarme wegdekken vermindering van de intensiteiten, beperking vrachtverkeer e.d. In deze specifieke situatie behoren bronmaatregelen niet tot de mogelijkheden.
2. Maatregelen overdrachtsgebied.
Zijn maatregelen aan de bron niet mogelijk of niet voldoende, zijn maatregelen in het overdrachtsgebied aan de orde. Hierbij kan gedacht worden aan afschermende maatregelen middels schermen, wallen e.d. In onderhavige situatie is gerekend met een geluidscherm langs de hoofdrijbanen van de Rijksweg A67, zie hiervoor ook het navolgende.
3. Maatregelen bij de ontvanger
Zijn maatregelen aan de bron of in het overdrachtsgebied niet mogelijk of niet voldoende dan kunnen maatregelen bij de ontvanger getroffen worden. Hierbij kan in eerste instantie gedacht worden aan het toepassen van een dove gevel. Ook het toepassen van gevelisolatie en een andere indeling van gebouwen zijn maatregelen die getroffen kunnen worden.
Als aangegeven is gerekend met een variant ‘toepassen scherm’. Het gaat dan om een scherm langs de zuidzijde van de hoofdrijbaan A67, bestaande uit 3 delen over een totale lengte van ruim één kilometer. Het gaat om een scherm in een aantal delen daar ter plaatse de aansluiting met de Nijmeegseweg aanwezig is. De hoogte van het scherm is gesteld op 1 meter. Middels een dergelijk scherm is de bijdrage van de Rijksweg A67 op de akoestische gevelbelasting maximaal 52 dB, inclusief aftrek art. 110g Wgh.
Een dergelijke maatregel kan echter stuiten op bezwaren van financiële aard. Afhankelijk van de uitvoering van het scherm en de lokale situatie mag uitgegaan worden van een bedrag van circa € 280,--/m². Dit gecombineerd met het aantal m² vergt aldus een investering van circa €300.000,-. In geval van maatregelen voor een solitaire woning zijn dus bezwaren van financiële aard aan de orde.
Geconcludeerd wordt dat er een procedure voor toekenning van hogere grenswaarden doorlopen dient te worden aangezien de geluidsbelasting van de Rijksweg A67 de voorkeursgrenswaarde van 48 dB overschrijdt. Daarnaast dient de woning ook uitgevoerd te worden met een dove gevel aan de rechter zijgevel noordoost, aangezien de maximale ontheffingswaarde van 53 dB wordt overschreden.
Het integrale akoestische onderzoek is als bijlage bij de planstukken gevoegd.
De meest nabijgelegen railinfrastructuur is de spoorlijn tussen Nijmegen en Venlo (765). Het betreft hier een spoorwegverbinding met een vastgestelde geluidzone van 100 meter aan weerszijde (gerekend vanaf de buitenste spoorstaaf). De maximaal toelaatbare geluidsbelasting voor woningen in die zone bedraagt 55 dB vanwege de spoorwegen (artt. 106b en 106d lid 1 Wgh). Het plangebied ligt op ca. 1,6 km van de spoorwegverbinding. Het plangebied is derhalve buiten deze geluidzone gelegen. Op dit punt is de Wet geluidhinder niet van toepassing.
Nabij het plangebied is een gezoneerd bedrijf (Océ) aanwezig. In het bestemmingsplan Océ en omgeving is de geluidszone voor dit bedrijf vastgelegd.
De bedoeling van een geluidszone is om de functies ‘werken’ en ‘wonen’ te scheiden en zo een zekere afstand te creëren tussen woningen en bedrijven. Dit in verband met de milieuhinder die bedrijvigheid met zich meebrengt. Voor Océ is een zone berekend die samenhangt met de huidige activiteiten en activiteiten die in de toekomst zullen gaan plaatsvinden. Elke nieuwe activiteit binnen het bedrijf wordt getoetst aan die zone en deze mag niet overschreden worden. Daarmee is er een garantie voor omwonenden dat zij geen hogere geluidsbelasting krijgen.
In het bestemmingsplan Océ en omgeving is speciaal ingegaan op de geluidscontouren van het bedrijf Océ. Voor dit bestemmingsplan is overleg gevoerd en zijn nieuwe geluidzones ingetekend die rekening houden met de toekomstige plannen van het bedrijf. Uit onderstaande kaart valt op te maken dat het voorgenomen plan geen hinder ondervindt van de geluidszones van het bedrijf Océ.