direct naar inhoud van 4.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Genooyerweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0983.BP201202GENOOYERWG-VA01

4.3 Gemeentelijk beleid

4.3.1 Strategische Visie 2030

In september 2009 is de Strategische Visie Venlo 2030 vastgesteld, welke aan de nieuwe gemeente Venlo een afwegingskader meegeeft op basis waarvan toekomstige besluiten kunnen worden afgewogen en nieuwe ontwikkelingen binnen breder perspectief kunnen worden geplaatst.

Gelegen in het centrum van twee bijzondere geografsche assen heeft de regio een breed pallet aan mogelijkheden. De geografsche oost-west-as biedt enerzijds de harde en snelle kant van de economie, de euro’s, het kapitaal, het vervoer en de internationale context. De noord-zuid-as anderzijds biedt ons een vriendelijke en tragere wereld, de Maas, de prachtige natuur, onze cultuurhistorie, lekker eten en genieten en lekker wonen.

In de visie worden vijf thema’s beschreven, welke van strategisch belang zijn voor de toekomst en die richting geven aan de ontwikkeling van beleid en programma’s. De vijf thema’s zijn de volgende:

  • Stad van actieve mensen
  • Innovatieve & excellente stad
  • Internationaal
  • Aantrekkelijke (binnen-) stad
  • Veelzijdige stad in het groen

De thema’s met hun ambities zijn samengetrokken tot een drietal scenario’s (Netwerk Venlo, Woonkamer Venlo en Atelier Venlo) waarin duidelijk herkenbare accenten worden gezet. Tijdens het besluitvormingsproces over de strategische visie in de gemeenteraad zijn een aantal elementen uit deze drie scenario’s samengevoegd tot een samengesteld scenario, ‘Venlo Kansenstad’ (Je maakt het in Venlo). Dit is het scenario waarvoor de gemeenteraad heeft gekozen.

Individuele ontplooiing en participatie, innovatiekracht en een aantrekkelijk woonklimaat zijn de belangrijkste karakteristieken van dit door de gemeenteraad gekozen samengesteld toekomstscenario.

Gelet op de gewenste ontwikkeling van de stad en de relatief gunstige regionale economische uitgangspositie is de langere termijn bevolkingsdaling, vanuit het oogpunt van arbeidsmarktperspectief en behoud van voorzieningenniveau, niet gewenst. Stabilisatie en (waar mogelijk lichte) groei wordt nagestreefd.

Gelet hierop past het initiatief goed in deze Strategische Visie. Binnen een zeer aantrekkelijke omgeving wordt een kwalitatief goed woonklimaat gecreëerd, door toevoeging van een woning in het groen.

4.3.2 Ruimtelijke Structuurvisie 2005-2015

De gemeente Venlo beschikt sinds 2005 over de Ruimtelijke Structuurvisie Venlo 2005-2015. De Ruimtelijke Structuurvisie 2005-2015, gewijzigd naar aanleiding van nieuwe Wro 2008, is vastgesteld door de gemeenteraad op 25 maart 2009. Uitgangspunt bij de wijziging blijft de voorgenomen ontwikkeling en het ruimtelijk beleid zoals deze is vastgesteld in 2005. Daardoor is deze wijziging “beleidsneutraal” en is de planperiode niet gewijzigd.

In de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Venlo wordt in principe gestreefd naar het oplossen van de ruimtevraag voor woningbouw binnen de contouren van de bestaande kernen. Verschillen in dichtheid, voorzieningenniveau en inrichting van de openbare ruimte zijn aanknopingspunten voor het benoemen van verschillende woonmilieus die als richtinggevend kader dienen voor ingrepen in de bestaande voorraad en nieuwbouw. De verschillen in ruimtelijke structuur en variatie in woonmilieus geven elke kern een onderscheidende identiteit die onderdeel is van de ruimtelijke kwaliteit van Venlo. Bij de uitwerking van plannen kan worden aangehaakt op de karakteristiek en structuur van de verschillende grotere en kleine kernen. Het gaat daarbij om zowel uitbreiding als vernieuwing van de bestaande voorraad. Locaties buiten de bestaande contouren mogen alleen voor woningbouw benut worden als het gaat om de ontwikkeling van een woonmilieu dat tegemoet komt aan een gebleken behoefte, maar waar binnen de bestaande contouren ook op langere termijn geen ruimte of geschikte omgeving voor is. Voorkomen moet worden dat de ruimte tussen de kernen dichtslibt, hetgeen een onherroepelijk verlies zou zijn van een unieke ruimtelijke kwaliteit.

Nu de te realiseren woning een relatief hoge kwaliteit heeft en geprojecteerd wordt op een zeer ruim perceel, is er sprake van een woningtype dat moeilijk binnen de contour gerealiseerd kan worden, gelet op het feitelijke ruimtebeslag. Wel ligt de locatie direct aansluitend aan de contour rondom Venlo en binnen de stedelijke dynamiek, zodat duidelijk sprake is van clustering van bebouwing.

4.3.3 Bestemmingsplan 'Océ en omgeving'

Het plangebied is gelegen binnen het bestemmingsplan 'Océ en omgeving' van de gemeente Venlo. Het bestemmingsplan is vastgesteld door de gemeenteraad op 17 december 2008, goedgekeurd door GS op 7 april 2009, in werking getreden op 4 juni 2009. De onderstaande afbeelding bevat een afschrift van de plankaart, waarop is te zien dat het plangebied op dit moment nog de bestemming Bos Bo heeft.

afbeelding "i_NL.IMRO.0983.BP201202GENOOYERWG-VA01_0015.jpg"

De op de plankaart voor “Bos” aangewezen gronden zijn bestemd voor:

a. bos en bebossing;

b. groenvoorzieningen;

c. Waterlopen en waterpartijen, waterhuishoudkundige voorzieningen, alsmede (ondergrondse) waterbergings- en infiltratievoorzieningen;

met daaraan ondergeschikt:

d. Recreatief medegebruik;

e. paden en wegen.

Binnen deze bestemming is geen bebouwing toegestaan, is de realisatie van een woning in strijd met het vigerende bestemmingsplan. Het bestemmingsplan kent hiertoe ook geen vrijstellings- of wijzigingsbevoegdheden.