Plan: | Genooyerweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0983.BP201202GENOOYERWG-VA01 |
Op 22 september 2006 is door Provinciale Staten van Limburg het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL)2006 vastgesteld (op onderdelen geactualiseerd in 2008) en 2010. Het POL is een streekplan, het provinciaal waterhuishoudingsplan, het provinciaal milieubeleidsplan en bevat de hoofdlijnen van het provinciaal verkeers- en vervoersplan. Tevens vormt het POL 2006 een economisch beleidskader en een welzijnsplan op hoofdlijnen (voorzover het de fysieke elementen van economie, zorg, cultuur en sociale ontwikkeling betreft). Na de inwerkingtreding van de Wro heeft het POL 2006 de status van structuurvisie.
Het plan(gebied) ligt in het POL 2006 in perspectief P8, stedelijke ontwikkelingszone, zoals op onderstaande kaart is weergegeven.
Het perspectief Stedelijke ontwikkelingszone omvat landbouwgebieden tussen het bestaand stedelijk gebied en de grens stedelijke dynamiek rondom iedere stadsregio. Deze zones bieden allereerst plaats aan mensgerichte natuur zoals stadsparken, multifunctioneel bos, openluchtrecreatie en sportcomplexen. Deze functies zijn belangrijk voor het welzijn van de bewoners en vangen een deel van de stedelijke recreatiedruk op. Deze gebieden kunnen ook ruimte bieden aan stadsuitbreiding in de vorm van nieuwe woonwijken, bedrijventerreinen, kantoorlocaties en winkelgebieden. Dergelijke uitbreidingen zijn pas aan de orde als onderbouwd kan worden dat herstructurering van het bestaande gebied, inbreiding of revitalisering geen oplossing kan bieden. Als er nieuwe rode ontwikkelingen in stedelijke ontwikkelingszones nodig zijn, dan dienen deze bij voorkeur aansluitend aan de bestaande stedelijke bebouwing gerealiseerd te worden. Met het oog op de bereikbaarheid komen daar voor werklocaties en winkelgebieden vooral plekken nabij stadsentrees, verkeers- en openbaar vervoerknooppunten en aansluitingen op transportassen in aanmerking. Ontwikkeling van nieuwe woongebieden, werklocaties of andere rode ontwikkelingen in de stedelijke ontwikkelingszones dient bij te dragen aan de revitalisering of herstructurering van bestaande stedelijk gebieden.
In casu zal direct worden aangesloten op de woonbebouwing welke is gelegen aan de Oude Venloseweg en de Genooyerweg; het plangebied kan direct ontsloten worden op de Genooyerweg. Het plangebied zal geheel in het groen zijn gelegen; slechts voorzover noodzakelijk in verband met de te realiseren woning zal het bestaande struweel gerooid worden. Voorzover dit niet het geval is, zal de kwaliteit van het groen op zijn minst behouden blijven en bij voorkeur nog versterkt worden door de aanplant van nieuw kwaliteitsgroen.
Op onderhavige uitsnede van de omgevingskaart is het plangebied te zien, gelegen aansluitend aan de lintbebouwing langs de Ouden Venloseweg en de Sint Urbarusweg.
Het plangebied wordt tevens, zoals uit onderstaande kaarten blijkt, gekenmerkt door kristallen waarden (Venloschol) en blauwe waarden (veerkrachtig watersysteem Maas).
In de Venloschol bevinden zich diepe grondwatervoorraden die van nature geologisch beschermd zijn. Hier geldt een verbod op nieuwe diepe onttrekkingen ten behoeve van beregening en voor overige toepassingen geldt een vergunningplicht, waarbij als uitgangspunt geldt dat nieuwe onttrekkingen niet worden vergund. De regels en de exacte begrenzing van de Venloschol zijn vastgelegd in de Verordening Waterhuishouding 2005.
In casu zullen er door toevoeging van een nieuwe woonbestemming geen nieuwe grondwateronttrekkingen plaatsvinden.
De uiterste ruimtelijke begrenzing van de Maas is overeenkomstig het besluit van Provinciale Staten tot vaststelling van de provinciale stroomgebiedsvisie Maas 2003. Binnen de begrenzing is het provinciaal beleid ten aanzien van de (ontwikkeling van) de Maas mede in relatie tot haar omgeving van toepassing. In de waterparagraaf (hoofdstuk 6) zal hierop nader worden ingegaan.