direct naar inhoud van 3.2 Stedenbouwkundig ontwerp, architectuur en beeldkwaliteit
Plan: Genooyerweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0983.BP201202GENOOYERWG-VA01

3.2 Stedenbouwkundig ontwerp, architectuur en beeldkwaliteit

Voor de realisatie van deze ene woning is geen stedenbouwkundig plan opgesteld. Onderhavig bestemmingsplan sluit qua bouwmogelijkheden aan op de omliggende percelen aan de Oude Venloseweg en de Stint Urbanusweg. Goot- en bouwhoogte zijn met deze woningen gelijk getrokken en bedragen maximaal 6 respectievelijk 9 meter. Hetzelfde geldt voor de te bebouwen oppervlakte.

In juni 2004 is de Welstandsnota vastgesteld. Bij de beoordeling of een bouwplan voldoet aan redelijke eisen van welstand worden de volgende vragen gesteld:

1. Past het plan goed in zijn omgeving (esthetisch) en draagt het bij aan de kwaliteit ervan, of doet het daar afbreuk aan?

2. Is het plan helder en begrijpelijk of nodeloos ingewikkeld?

3. Sluit het aan op thema´s of kenmerken van de omgeving – of van de opgave zelf?

4. Lijkt het bouwplan op wat het men er normaal gesproken van verwachten mag, gelet op de

functie?

5. Is het – gelet op de opgave die de ontwerper zich gesteld ziet - een geslaagd ontwerp qua:

• materiaalgebruik, textuur en kleur,

• licht- en vlakverdeling,

• compositie van massa´s en volumes.

• Heeft de ontwerper hiermee bereikt wat hier nodig was.

Als deze vragen positief beantwoord kunnen worden, voldoet het bouwplan normaliter aan redelijke eisen van welstand.

Echter, de omgeving van het plangebied is op de welstandskaart gelegen in het zogenaamde ontwikkelingsgebied. Gebieden met bijzondere welstandszorg zijn delen van de stad welke een grote culturele waarde vertegenwoordigen. Ze zijn niet alleen van groot belang voor de stad als geheel, maar ook kwetsbaar. Ze verdienen een zorgvuldig beleid dat gericht is op bescherming van de aanwezige waarden. Deze gebieden krijgen een bijzondere welstandszorg, met een beschermend karakter.

Ontwikkelingsgebieden zijn soms van groot belang, en worden gekenmerkt door een grote dynamiek. Het gaat daarbij om grootschalige herontwikkeling of geheel nieuwe planvorming. Hier schiet een conserverend beleid haar doel voorbij. Het beleid zal hier worden afgestemd op verwachten ontwikkelingen. Daarbij zal worden gewerkt met een stedenbouwkundig plan, een regieplan of een beeldkwaliteitsplan en eventueel supervisie / kwaliteitsteam.

Omdat er in casu sprake is van de realisatie van slechts één woning, is niet gekozen voor het opstellen van een stedenbouwkundig plan of beeldkwaliteitsplan, doch zal het op te stellen bouwplan in zo vroeg mogelijk stadium worden besproken met de Commissie Stadskwaliteit.