direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Havens Stein, herziening 2014
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0971.BPHavensHerz2014-0002

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Het bestemmingsplan 'Havens Stein' is door de gemeenteraad van de gemeente Stein vastgesteld bij besluit d.d. 25 april 2013. Tegen de vaststelling van dat bestemmingsplan is door één partij beroep aangetekend bij de Raad van State. Het beroep is gegrond verklaard en op 22 januari 2014 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS) ten aanzien van het bestemmingsplan 'Havens Stein' een uitspraak gedaan waarin het besluit van de gemeenteraad op onderdelen is vernietigd. Voor het overige is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.

In de uitspraak wordt een opdracht gegeven tot het nemen van een nieuw besluit door de gemeenteraad ten aanzien van het vernietigde plandeel, met inachtneming van hetgeen is overwogen in de uitspraak. De opdracht van de ABRS heeft betrekking op een weg die over het terrein van Havens Stein B.V. loopt en waaraan de bestemming 'Verkeer' is toegekend. Opgedragen wordt om een nieuw besluit te nemen ten aanzien van de tot 'Verkeer' bestemde gronden, voor zover gelegen op de gronden van Havens Stein B.V.

De uitspraak van de ABRS, met kenmerk 201305686/1/R1, is in zijn geheel opgenomen als Bijlage 1 Uitspraak ABRS 22 januari 2014.

Teneinde uitvoering te kunnen geven aan de opdracht van de ABRS zal het bestemmingsplan 'Havens Stein' voor het betreffende plandeel opnieuw door de raad van de gemeente Stein (als herziening) worden vastgesteld, met in achtnemingen van de overwegingen zoals vermeld in de uitspraak. Bij de voorbereiding van het besluit tot wijziging van het bestemmingsplan hoeft afdeling 3.4 van de Awb niet opnieuw te worden toegepast.

Het onderhavige bestemmingsplan voorziet in de benodigde ruimtelijke onderbouwing ten behoeve van de hernieuwde vaststelling, in de vorm van een toelichting. Aan bod komen onder andere:

  • project- en gebiedsbeschrijving;
  • toetsing aan het geldende beleid;
  • toetsing aan milieuwetgeving en andere ruimtelijke wetgeving met betrekking tot bestaande of potentiële belemmeringen in de omgeving van het plangebied;
  • haalbaarheid;
  • procedure.

Naast deze toelichting omvat dit bestemmingsplan 'Havens Stein, herziening 2014' regels en een verbeelding.

1.2 Plangebied

Het plangebied van deze bestemmingsplanherziening bestaat uit het circa 1 kilometer lange traject van de over het terrein van Havens Stein B.V. lopende ontsluitingsweg voor vrachtverkeer van en naar het bedrijf. Het plangebied heeft een oppervlakte van circa 9.250 m².

afbeelding "i_NL.IMRO.0971.BPHavensHerz2014-0002_0001.png"

Ligging plangebied op het terrein van Havens Stein B.V. (Image © 2014 Aerodata International Surveys, © 2014 GOOGLE)

1.3 Vigerende bestemmingsplan

Als gevolg van de vernietiging van het plandeel waarop de onderhavige herziening toeziet, geldt ter plaatse van het plangebied nog het bestemmingsplan 'Havens Stein en omgeving'. Dat bestemmingsplan is op 13 november 2003 door de raad van de gemeente Stein vastgesteld, op 6 april 2004 door Gedeputeerde Staten van Limburg goedgekeurd en op 3 juni 2004 uiteindelijk in werking getreden.

Op basis van het bestemmingsplan 'Havens Stein en omgeving' heeft het plangebied de bestemming 'Verkeersdoeleinden wegverkeer'. Deze bestemming en de daarbij behorende regeling is in het bestemmingsplan 'Havens Stein' overgenomen als de bestemming 'Verkeer'. Nu op basis van de uitspraak van de ABRS en de daarbij opgenomen argumentering is vast komen te staan dat een verkeersbestemming niet gewenst is voor het plangebied, dient deze bestemming herzien te worden.

Door middel van het onderhavige bestemmingsplan wordt aan het betreffende plandeel de bestemming 'Bedrijventerrein' toegekend, waarmee aan de opdracht van de ABRS en het verzoek van Havens Stein B.V. wordt voldaan.

Hoofdstuk 2 Projectprofiel

2.1 Situatiebeschrijving

Het plangebied is primair in gebruik als ontsluitingsweg voor vrachtverkeer van en naar Havens Stein B.V. en ten behoeve van doorgaand vrachtverkeer in verband met zand- en grindwinning ten westen van het Julianakanaal. De weg wordt daarnaast gebruikt als sluiproute voor autoverkeer. Dit ondanks het feit dat op basis van verkeersbesluiten die op grond van de Wegenverkeerswet zijn genomen, het zuidelijke deel van de weg in beide richtingen officieel is gesloten voor extern verkeer, uitgezonderd voor verkeer dat een ontheffing heeft. Het fysiek afsluiten van de weg teneinde het sluipverkeer tegen te gaan is momenteel echter niet mogelijk op basis van de verkeersbestemming.

2.2 Projectbeschrijving

Het planvoornemen gaat uit van het wijzigen van de verkeersbestemming in een bedrijventerreinbestemming. Op grond daarvan kan in combinatie met de genomen verkeersbesluiten daadwerkelijk invulling worden gegeven aan het fysiek afsluiten van de weg voor ongewenst verkeer.

Met het planvoornemen wordt gehoor gegeven aan de uitspraak van de ABRS. De regeling voor het gebruik van de gronden en gebouwen wijzigt daarbij van 'Verkeer' naar 'Bedrijventerrein'. Deze bedrijventerreinbestemming wordt inhoudelijk integraal overgenomen uit het vigerende bestemmingsplan 'Havens Stein' (vastgesteld 25 april 2013) en afgestemd op de SVBP 2012.

Hoofdstuk 3 Beleidskader

3.1 Inleiding

Gemeenten zijn niet geheel vrij in het voeren van hun eigen beleid. Rijk en provincies geven met het door hen gevoerde en vastgelegde beleid de kaders aan waarbinnen gemeenten kunnen opereren.

3.2 Rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid

Als gevolg van het planvoornemen vindt geen uitbreiding plaats van de bestaande gebruiks- en bouwmogelijkheden van Havens Stein B.V. Ook wijzigt niets aan de feitelijke inrichting van het plangebied, dat als weg ingericht zal blijven.

De bouw- en gebruiksmogelijkheden van Havens Stein B.V. zijn in een eerder stadium door middel van het bestemmingsplan 'Havens Stein' reeds getoetst aan het nationale, provinciale en gemeentelijke beleid. Gelet op de conserverende aard van dat bestemmingsplan is toen al geconcludeerd dat het plan past binnen de gestelde beleidskaders. Omdat het onderhavige bestemmingsplan zogezegd niet voorziet in een verruiming van de vergunde mogelijkheden, kan worden volstaan met het verwijzen naar de beleidsparagraaf van het bestemmingsplan 'Havens Stein' (vastgesteld 25 april 2013), welke via deze weblink is te raadplegen.

Hoofdstuk 4 Sectorale aspecten

Milieubeleid wordt steeds meer geïncorporeerd in andere beleidsvelden. Verbreding van milieubeleid naar andere beleidsterreinen is dan ook een belangrijk uitgangspunt. Ook in de ruimtelijke planvorming is structureel aandacht voor milieudoelstellingen nodig. De milieudoelstellingen worden daartoe integraal en vanaf een zo vroeg mogelijk stadium in het planvormingsproces meegewogen. Een duurzame ontwikkeling van de gemeente is een belangrijk beleidsuitgangspunt dat zijn doorwerking heeft in meerdere beleidsterreinen.

Het volledige havengebied van Stein is door middel van een milieutoets in het vigerende bestemmingsplan 'Havens Stein' (vastgesteld 25 april 2013) reeds getoetst aan de diverse sectorale aspecten:

  • bodemkwaliteit;
  • water;
  • archeologie en cultuurhistorie;
  • flora en fauna;
  • verkeer;
  • geluid;
  • luchtkwaliteit;
  • externe veiligheid;
  • bedrijven en milieuzonering;
  • afval;
  • ecologie;
  • kabels en leidingen.

Dit geldt derhalve ook voor het plangebied uit het onderhavige bestemmingsplan. Via deze weblink is de toelichting van het vigerende bestemmingsplan met daarin de milieutoets te raadplegen. Het uitvoeren van nadere milieuonderzoeken wordt voor het onderhavige bestemmingsplan niet noodzakelijk geacht.

Hoofdstuk 5 Juridische opzet

5.1 Wettelijk kader

Het wettelijk kader voor de inhoud en de vaststellingsprocedure van een bestemmingsplan wordt sinds 1 juli 2008 gevormd door de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en is verder ingevuld door het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) en de Regeling standaarden ruimtelijke ordening (Rsro). De Wro, het Bro en de Rsro bevatten regels ten aanzien van de (digitale) vormgeving, inhoud en raadpleegbaarheid van bestemmingsplannen, met als doel bestemmingsplannen uniform vergelijkbaar en uitwisselbaar te maken.

5.2 Planonderdelen

Een bestemmingsplan bestaat in elk geval uit een verbeelding (plankaart) en planregels, die samen het juridisch deel van het bestemmingsplan vormen. Daarnaast gaat het bestemmingsplan vergezeld van een toelichting (zoals onderhavige toelichting), die voorziet in de motivatie en onderbouwing van en de toelichting op de keuzes die zijn gemaakt om te komen tot de verbeelding en regels. Een bestemmingsplan kan ook bijlagen bevatten. Indien de bijlagen een relatie hebben met de regels worden ze opgenomen als bijlage bij de regels. Indien de bijlagen bijdragen aan de onderbouwing dan wel motivatie van het plan worden ze opgenomen als bijlage bij de toelichting, zoals rapporten van onderzoeken die ten behoeve van het plan zijn uitgevoerd.

5.3 Inhoud algemeen

Bij het opstellen van de verbeelding en regels van het bestemmingsplan is voldaan aan het bepaalde in de Wro, Bro en de Rsro. Voor het overige is zoveel mogelijk aangesloten bij de gemeentelijke standaarden en plansystematiek. De structuur van het plan is zodanig dat de kaart de primaire informatie geeft over de van toepassing zijnde bestemming. In de regels kan vervolgens worden teruggelezen welke gebruiks- en bouwmogelijkheden voor de betreffende bestemming gelden. Behalve bestemmingen kan de verbeelding onder meer aanduidingen en maatvoeringsvlakken bevatten om binnen een bestemming te kunnen voorzien in maatwerk voor een bepaalde locatie. In dat geval zijn steeds ook regels verbonden aan deze aanduidingen en maatvoeringsvlakken.

5.4 Regels

De regels zijn opgesteld conform de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP 2012), welke als bijlage onderdeel uitmaakt van de Regeling standaarden ruimtelijke ordening (Rsro). De regels bevatten allereerst begripsomschrijvingen en meetvoorschriften om respectievelijk interpretatie- en meetverschillen uit te sluiten (hoofdstuk 1). Vervolgens zijn in hoofdstuk 2 de regels voor de afzonderlijke (dubbel)bestemmingen opgenomen, waarbij voor elke bestemming is voorzien in een apart artikel. Voor zover behoefte bestaat aan het opnemen van regels die niet zijn gebonden aan een specifieke bestemming, maar gelden voor het gehele dan wel een gedeelte van het plangebied, dan zijn de betreffende regels opgenomen in hoofdstuk 3 van de regels. Indien de betreffende regels betrekking hebben op slechts een gedeelte van het plangebied, dan wordt dat op de verbeelding aangegeven door middel van een zogenoemde gebiedsaanduiding.

De bestemmingsregels zijn in beginsel steeds op dezelfde manier opgebouwd:

  • 1. Bestemmingsomschrijving;
  • 2. Bouwregels;
  • 3. Nadere eisen;
  • 4. Afwijken van de bouwregels;
  • 5. Specifieke gebruiksregels;
  • 6. Afwijken van de gebruiksregels;
  • 7. Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden;
  • 8. Omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk;
  • 9. Wijzigingsbevoegdheid.

Hoe gronden met een bepaalde bestemming mogen worden gebruikt is primair beschreven in de bestemmingsomschrijving. Eventuele aanvullingen of uitzonderingen zijn opgenomen in de specifieke gebruiksregels. De bouwregels bevatten de regels ten aanzien van de mogelijkheden om gebouwen en bouwwerken, geen gebouw zijnde op te richten. Zowel ten aanzien van gebruik als bouwen geldt dat binnen een bepaalde marge kan worden voorzien in mogelijkheden om af te wijken van de bouw- en gebruiksregels. Deze mogelijkheden zijn opgenomen onder respectievelijk 'Afwijken van de bouwregels' en 'Afwijken van de gebruiksregels'.

Voor zover gewenst kan in de regels voor een bestemming worden voorzien in een vergunningstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde en/of werkzaamheden. Deze vergunningstelsels dienen dan veelal ter bescherming van binnen de bestemming voorkomende waarden of ter bescherming van bijvoorbeeld ondergrondse leidingen. Indien gewenst kan ook worden voorzien in een bevoegdheid om een bestemming geheel dan wel gedeeltelijk te wijzigingen in een andere bestemming. Dergelijke bevoegdheden worden opgenomen onder het kopje 'Wijzigingsbevoegdheid'.

Naast voornoemde veel voorkomende onderdelen van bestemmingsregels kan worden voorzien in een vergunningstelsel voor het slopen van bebouwing en specifieke procedureregels.

5.5 Bestemmingen

In de navolgende subparagrafen wordt kort de opzet van de in het bestemmingsplan opgenomen bestemmingen toegelicht.

5.5.1 Bedrijventerrein

In dit bestemmingsplan is één bestemming opgenomen, te weten de bestemming 'Bedrijventerrein'. Ter plaatse van het plangebied is binnen deze bestemming geen bouwvlak aanwezig, waardoor de toegestane bebouwing zich beperkt tot bouwwerken, geen gebouw zijnde. Het gebruik is afgestemd op de feitelijke functie als weg.

5.5.2 Waarde - Archeologie

De mogelijk binnen het plangebied aanwezige archeologische waarden krijgen een beschermende regeling door middel van de dubbelbestemming Waarde - Archeologie. Daarbij wordt aangesloten bij de regeling van het gemeentelijke facetbestemmingsplan archeologie, zoals deze ook is overgenomen in het bestemmingsplan 'Havens Stein'. Een omgevingsvergunning is nodig voor het uitvoeren van werken (geen bouwwerken), werkzaamheden en het slopen van archeologisch waardevolle bouwwerken.

5.6 Gebiedsaanduidingen

Het bedrijventerrein betreft een gezoneerd industrieterrein, waaraan een geluidzone is verbonden. Deze geluidzone is als de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie' over geheel het plangebied gelegen. Een klein deel van het plangebied ligt daarnaast binnen de vrijwaringszone van het Julianakanaal. Deze zone is als de gebiedsaanduiding 'vrijwaringszone - vaarweg' opgenomen.

Hoofdstuk 6 Uitvoerbaarheid

6.1 Economische haalbaarheid

De economische haalbaarheid van de regeling voor het bedrijventerrein als geheel is reeds in het vigerende bestemmingsplan aangetoond. Aangezien sprake is van een conserverende regeling en geen nieuwe ontwikkelingen zijn opgenomen, zijn er voor de gemeente Stein, behoudens kosten voor ambtelijke voorbereiding en procesbegeleiding, geen kosten aan de realisering van het plan verbonden.

6.2 Maatschappelijke haalbaarheid

Met het planvoornemen wordt het weren van sluipverkeer op de weg die over het terrein van Havens Stein B.V. loopt ook in de praktijk mogelijk. Van een verruimde inhoudelijke regeling voor het bedrijf is geen sprake.

Hoofdstuk 7 Procedure

7.1 De te volgen procedure

Dit bestemmingsplan is opgesteld als gevolg van een uitspraak van de ABRS, waarin opdracht is gegeven voor het nemen van een nieuw besluit voor dat deel van het terrein van Havens Stein B.V. dat in het op 25 april 2013 vastgestelde bestemmingsplan 'Havens Stein' als 'Verkeer' is bestemd. Door middel van dit bestemmingsplan wordt gehoor gegeven aan deze opdracht.

De ABRS heeft daarbij aangegeven dat voorafgaand aan het besluit tot vaststelling van dit bestemmingsplan afdeling 3.4 van de Awb niet opnieuw hoeft te worden toegepast. Dit bestemmingsplan wordt derhalve niet als ontwerp ter inzage gelegd.

7.2 Vaststelling

Het bestemmingsplan is in de raadsvergadering van 26 juni 2014 door de raad van de gemeente Stein vastgesteld.