Plan: | Geluidsschermen A73 toerit |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0957.BP00000234-VG01 |
In 1992 heeft Nederland als een van de leden van de Raad van Europa het Verdrag van Malta inzake de bescherming van het archeologisch erfgoed ondertekend. De aanleiding voor dit verdrag was de toenemende druk op het bedreigde archeologisch erfgoed. Sinds 2007 is in Nederland de Wet op de archeologische monumentenzorg (WAMZ) van kracht, waarin het Verdrag van Malta is geïmplementeerd. Door de WAMZ wordt het belang van het archeologisch erfgoed beter behartigd en gekoppeld aan regelingen die betrekking hebben op ruimtelijke processen. Het Verdrag van Malta bepaalt dat 'de verstoorder betaalt'. Dit uitgangspunt draagt bij aan het behoud in situ van archeologisch erfgoed. Op grond van de WAMZ bestaat de verplichting om voor alle (op)nieuw vast te stellen bestemmingsplannen het archeologische belang een volwaardige plaats toe te kennen. Bij (graaf)werkzaamheden is een onderzoek naar archeologische waarden noodzakelijk.
Ten tijde van de vaststelling (19 september 2002) van het Bestemmingsplan 'Rijksweg 73-Zuid - noordelijk deel' (wegvak F) is reeds archeologisch onderzoek verricht ter plaatse van de planlocatie. Uit het RAAP-rapport 524 (eindversie, Project Rijksweg 73-Zuid, wegvak E, zuidelijk deel en wegvak F; een Aanvullende Archeologische Inventarisatie, 22 februari 2001) volgt dat zich in en in de directe omgeving van het plangebied (plaats van de nieuwe boog) mogelijke vindplaatsen bevinden.
Op grond van deze resultaten heeft in de periode tussen 2001 en 2003 aanvullend archeologisch onderzoek plaatsgevonden ter hoogte van de vindplaatsen nummers 10, 11, 26 en RAAP categorie nr. 22 (Aanvullend Archeologisch Onderzoek, Rijksweg 73-Zuid: AAO-F 5, Oude Terbaanse weg – Maasnielderbeek, 23 augustus 2003).
Uit dit aanvullend onderzoek is gebleken dat weliswaar vondsten aangetroffen zijn uit de Steentijd en IJzertijd, maar slechts in beperkte mate en met een zeer lage dichtheid. Ook is vuursteenmateriaal aangetroffen, waarbij de dichtheid zo laag was dat niet kon worden gesproken van een concentratie. Daarnaast zijn in het aanvullend onderzoek geen vondsten gedaan die erop wijzen dat zich ter hoogte van de vindplaatsen ooit een nederzetting van betekenis heeft bevonden.
Ten tijde van de vaststelling van het vigerende bestemmingsplan heeft uitvoerig onderzoek plaatsgevonden naar mogelijke vindplaatsen ter plaatse van de planlocatie. Uit de resultaten van deze onderzoeken volgt dat geen sprake was van noodzaak tot nadere maatregelen voor wat betreft archeologie. Inmiddels zijn de A73 en bijbehorende afrit ter plaatse van de planlocatie aangelegd. De grond binnen de planlocatie is aldus reeds geroerd. Voor onderhavige ingreep geldt op grond van de verrichte onderzoeken en de ervaringen ten tijde van de aanleg dat geen noodzaak bestaat tot nadere maatregelen.