Plan: | Bedrijventerreinzone Roerstreek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0957.BP00000215-VG01 |
In deze paragraaf wordt nader ingegaan op de in het plangebied aanwezige functies en de onderlinge relatie.
Van verschillende deelgebieden naar een bedrijventerreinzone Roerstreek
Het plangebied van dit bestemmingsplan omvat zowel bestaande bedrijventerreinen, als nog grotendeels aan te leggen terreinen die worden ontsloten door de N293 en de N570 (de Keulsebaan). Conform de Herstructureringsagenda Midden-Limburg zal nieuwe bedrijvigheid alleen op bestaande (reeds bestemde) bedrijventerreinen plaatsvinden.
Deelgebied Kitskensberg
Dit deelgebied ligt aan de rand van Roermond en wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan bedrijvigheid met aan de westzijde meer consumentgerichte bedrijvigheid (Autop, Kwikfit, huisartsenpraktijk) en aan de oost- en zuidzijde meer grootschalige bedrijfsbebouwing van Henzo en Faurecia.
Deelgebied Oosttangent
Dit deelgebied is recent in ontwikkeling genomen. Hier is nog uitgifteruimte. Op dit deelgebied is ruimte voor industriële- of ambachtelijke bedrijvigheid, groothandel. De te vestigen bedrijven dienen derhalve te vallen binnen milieucategorie 1, 2 of 3.1 van de staat van bedrijfsactiviteiten.
Dit deelgebied wordt gefaseerd aangelegd. In fase 1 is inmiddels gestart met de bouw van Kobalt bedrijvencentrum. Kobalt bedrijvencentrum Roermond herbergt 13 multifunctionele bedrijfsunits van verschillende grootte, gebundeld in een verzamelgebouw met onderscheidende architectuur.
Figuur 4 Mogelijke stedenbouwkundige invulling deelgebied Oosttangent
Deelgebied Roerstreek-Noord
Roerstreek-Noord is het oudste deel van het bedrijventerrein. Dit terrein kenmerkt zich door veel zware industrie en fabricage van halffabricaten en opslag van deze producten. Op dit terrein zijn voor het grootste gedeelte bedrijven toegestaan in de categorieën 2 t/m 5. Daarnaast zijn voor het meest oostelijk gedeelte de toegestane milieucategorieën beperkt tot en met categorie 3.2 vanwege de nabijheid van de woningen aan de Stationsweg.
Het bedrijventerrein kenmerkt zich door zware productiegerelateerde bedrijvigheid en opslag. De westzijde van het terrein kent vooral productiegerelateerde bedrijvigheid, de oostzijde van het terrein kenmerkt zich door grootschalige buiten- en binnenopslag. De bedrijven Rockwool en Groep Sekisui-bedrijven zijn het meest prominent aanwezig op dit deel van het bedrijventerrein.
Figuur 5 Luchtfoto deelgebied Roerstreek-Noord
Deelgebied Roerstreek-Zuid
Bedrijventerrein Roerstreek-Zuid vormt de uitbreiding van het traditionele bedrijventerrein Roerstreek-Noord. Onder andere UPS, Transcargo en Aldi Distributiecenter Zuid Nederland zijn gevestigd op dit bedrijventerrein.
Op het bedrijventerrein bevinden zich transportbedrijven, maar ook aan de zuidzijde meer kleinschalige bedrijvigheid en een bedrijfsverzamelgebouw. Kenmerkend voor het bedrijventerrein zijn het bedrijf UPS en het distributiecentrum van de Aldi.
Op dit terrein zijn bedrijven in de categorieën 2 t/m 4 toegestaan, waarbij op op sommige locaties een beperking tot en met categorie 3.2 is opgenomen vanweg de nabijheid van woningen of andere gevoelige objecten.
Figuur 6 Mogelijke stedenbouwkundige invulling Roerstreek Zuid
Bedrijventerrein Stationsweg
Ingeklemd tussen de Stationsweg en het spoorwegtracé van de IJzeren Rijn ligt het van oorsprong locale bedrijventerrein Stationsweg. De noordzijde bestaat uit villa's / kantoorvilla's langs de Stationsweg en het terrein met militaire onderdelen van Van Dam. De zuidzijde van het terrein wordt gekenmerkt door kleinschalige bedrijvigheid met als grootste bedrijven UPS en Dohmen transport. Dit deelgebied ligt in de gemeente Roerdalen. Mogelijk wordt er in de toekomst besloten om een grenscorrectie toe te passen op het bedrijventerrein Stationsweg (Roerstreek-Oost). Dit deelgebied valt echter buiten het bereik van dit bestemmingsplan.
Natuur
In het plangebied zijn eveneens gronden gelegen met een natuurbestemming (zones rondom het bedrijventerrein Roerstreek-Zuid, Breidberg en Driestruik). Dit zijn gronden die destijds zijn ingericht als natuurcompensatie voor de aanleg van bedrijventerrein Roerstreek-Zuid.
Herstructurering bedrijventerreinen
Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) herstructureert (bestaande, verouderde) bedrijventerreinen in haar werkgebied. Hierbij werkt OML samen met andere partijen zoals de Limburgse herstructureringmaatschappij voor bedrijventerreinen (LHB), de bedrijvenverenigingen en de gemeenten.
Uitgangspunt daarbij is het behoud en het verbeteren van verouderde bedrijventerreinen, naast het ontwikkelen van bestaande terreinen. Het is niet langer een vanzelfsprekendheid om nieuwe terreinen te ontwikkelen; beter is het te kijken naar verouderde terreinen met het oogmerk deze terreinen een zodanige kwaliteitsimpuls te geven dat ze weer een groot aantal jaren hun bijdrage leveren aan de economie en de werkgelegenheid in de regio. Het gevolg is dat de komende jaren een verschuiving plaatsvindt van het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen naar het herstructureren van bestaande terreinen. Hierbij wordt, waar traditioneel de overheid een belangrijke rol speelde, ook door OML steeds meer gekeken naar het betrekken van private partijen bij deze ontwikkelingen: dit onder de noemer van verzakelijking van de bedrijventerreinenmarkt.
Als uitwerking hiervan is ondermeer het Masterplan bedrijventerreinzone Roerstreek opgesteld, waarin verder uitwerking wordt gegeven aan de geformuleerde doelstellingen.
IJzeren Rijn
Het spoortracé van de IJzeren Rijn moet in de toekomst opnieuw in gebruik genomen worden. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft bij brief van 25 november 2008 bekend gemaakt dat het vaststaat dat het historische tracé dat dwars door de bebouwing van Roermond loopt nooit meer gebruikt zal worden; om de inwoners van Roermond dat te besparen wordt een omleiding om Roermond aangelegd.
Inmiddels is in de Regeling algemene regels ruimtelijke ordening (Rarro) een ruimtereservering opgenomen ten behoeve van de heringebruikname van de IJzeren Rijn. De nieuwe omleiding om Roermond heen takt aan op het bestaande tracé dat in dit plangebied gelegen is. Dat dit tracé in het Barro is opgenomen betekent niet dat dit ook zo aangelegd kan worden. Om de realisatie van dit tracé mogelijk te kunnen maken dient ondermeer een Tracébesluit genomen te worden. In paragraaf 3.1 wordt nader op de IJzeren Rijn in gegaan.
Internet verkoop
De laatste jaren is een ontwikkeling te zien dat steeds meer bedrijven hun producten via internet verkopen. De bedrijventerreinzone Roerstreek bestaat echter uit een aantal deelgebieden waar activiteiten in relatief hoge milieucategorieën zijn toegestaan. Wanneer op deze deelgebieden functies gerealiseerd zouden worden die een strerke publiekstrekkende functie hebben, zoals detailhandel, kunnen de bedrijven die in een hoge milieucategorie thuishoren hierdoor belemmerd worden. Daarnaast is de verkeerssituatie op dit bedrijventerrein, die er met name op is gericht om vrachtverkeer te faciliteren, niet ingericht om verkeersstromen die passen bij detailhandel (meer personenvervoer en fietsers) te dragen. Ook zijn er in Roermond andere gebieden, zoals de stadsrand en het centrum, waar detailhandel zijn plaats heeft en kan krijgen.
Op de bedrijventerreinzone Roerstreek is derhalve geen plek voor op zichzelf staande detailhandel, ook niet in de vorm van internetverkoop. Uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'detailhandel' (specifiek opgenomen voor een pand in het deelgebied Kitskensberg) is hier ruimte voor. Daarnaast is er zeer beperkt detailhandel mogelijk van ondergeschikte aard in ter plaatse bewerkte of verwerkte producten tot een maximale oppervlakte van 200m2. Dit geldt ook voor de internet verkoop van artikelen, waarbij dus geen afhaalpunten gerealiseerd kunnen worden binnen de vigerende bestemmingen. Hier is namelijk geen sprake van ter plaatse be- of verwerkte producten.
Overige ontwikkelingen
In februari 2012 is er een verzoek binnen gekomen voor het oprichten van een helihaven op de Albert Einsteinweg 18 (Richter Heliservice BV). Voor dit initiatief is het ontwerpbestemmingsplan 'Helihaven' opgesteld, waarvoor een afzonderlijke procedure is doorlopen.
Het ontwerpbestemmingsplan 'Helihaven' heeft ter inzage gelegen van 27 februari tot en met 9 april 2013. Gedurende deze termijn bestond de mogelijkheid een zienswijze tegen het ontwerpplan 'Helihaven' in te dienen. Er zijn geen zienswijzen tegen dit ontwerpbestemmingsplan ingediend.
Het bestemmingsplan 'Helihaven' is voor de vaststelling opgenomen in het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinzone Roerstreek'. De toelichting van het bestemmingsplan 'Helihaven' is als Bijlage 5 opgenomen bij deze toelichting. De regels en de verbeelding van het ontwerpbestemmingsplan 'Helihaven' zijn verwerkt in dit bestemmingsplan.