direct naar inhoud van 3.6 Milieuzonering
Plan: Schinkelsweg 8a-Hagelkruisbaan ongenummerd
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0946.WPSchinkelsw8a2011-VA01

3.6 Milieuzonering

Om te komen tot een ruimtelijk relevante toetsing van bedrijfsvestigingen op milieuhygiënische aspecten wordt milieuzonering gehanteerd. Hieronder wordt verstaan een voldoende ruimtelijke scheiding tussen enerzijds milieubelastende bedrijven of inrichtingen en anderzijds milieugevoelige gebieden zoals woongebieden. Om milieuzonering hanteerbaar te maken wordt gebruik gemaakt van de Staat van bedrijfsactiviteiten zoals die is opgenomen in de VNG brochure 'Bedrijven en milieuzonering', van maart 2009.

3.6.1 Bedrijven en Milieuzonering; Staat van bedrijfsactiviteiten

De indeling van de bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten is vastgelegd een Staat van bedrijfsactiviteiten die is opgenomen in de VNG brochure 'Bedrijven en milieuzonering', van maart 2009. In deze Staat worden bedrijfsactiviteiten ingedeeld in een zestal categorieën met toenemende potentiële milieuemissies. Op grond van deze Staat kan een beleidsmatige selectie worden gemaakt van de op het plangebied toe te laten bedrijfsactiviteiten. De bedrijven zijn op basis van de Standaard Bedrijfs Indeling (SBI-codes) in deze Staat gerangschikt. Per bedrijfsactiviteit is voor elk ruimtelijk relevante milieucomponent (geur, stof, geluid en gevaar) een richtafstand aangegeven die in beginsel moet worden aangehouden tussen een bedrijf en milieugevoelige objecten (woningen) om hinder en schade aan mensen binnen aanvaardbare normen te houden. Bij het bepalen van deze richtafstanden zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • het betreft 'gemiddelde' moderne bedrijfsactiviteiten met gebruikelijke productieprocessen en voorzieningen;
  • de richtafstanden hebben betrekking op de omgevingstype 'rustige woonwijk' , 'rustig buitengebied' of vergelijkbare omgevingstypen;
  • de richtafstanden bieden in beginsel ruimte voor normale groei van de bedrijfsactiviteiten.

De grootste afstand van de milieucomponenten vormt de indicatie voor de aan te houden afstand van de bedrijfsactiviteit tot een milieugevoelig object. Elk bedrijf c.q. bedrijfsactiviteit wordt in een bepaalde milieucategorie ingedeeld. De milieucategorie is direct afgeleid van de grootste afstand:

  • categorie 1: grootste afstand 10 meter;
  • categorie 2: grootste afstand 30 meter;
  • categorie 3.1: grootste afstand 50 meter;
  • categorie 3.2: grootste afstand 100 meter;
  • categorie 4.1: grootste afstand 200 meter;
  • categorie 4.2: grootste afstand 300 meter;
  • categorie 5.1: grootste afstand 500 meter;
  • categorie 5.2: grootste afstand 700 meter;
  • categorie 5.3: grootste afstand 1.000 meter;
  • categorie 6: grootste afstand 1.500 meter.

Indien de aard van de omgeving dit rechtvaardigt, kunnen gemotiveerd kortere richtafstanden worden aangehouden bij het omgevingstype 'gemengd gebied', dat gezien de aanwezige functiemenging of ligging nabij drukke wegen al een hogere milieubelasting kent. In zo'n geval is het ruimtelijk aanvaardbaar dat de richtafstanden met één afstandsstap worden verlaagd.

Het plangebied en omgeving kan gekwalificeerd worden als een 'rustig buitengebied'.

3.6.2 Invloed milieuhinder op het plangebied

Schinkelsweg 8a

K&M akoestisch adviseurs uit Eindhoven heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van het wijzigen de bestemming van het perceel in recreatie (Rapport: K&M, d.d. 7 september 2010, kenmerk: R2010/23071) . In dit rapport zijn de gevolgen van de eventuele geluidsproductie door de nieuwe inrichting naar de omgeving in beeld gebracht, inclusief de indirecte hinder als gevolg van de vervoersbewegingen van en naar de inrichting. Voor de volledige inhoud van de rapportage wordt verwezen naar het onderzoek dat als bijlage 5 onderdeel van deze plantoelichting uitmaakt.

Het recreatiebedrijf aan de Schinkelsweg 8a valt onder de milieucategorie 3.1 (kampeerterreinen, vakantiecentra), waarvoor op grond van publicatie Bedrijven en milieuzonering (VNG, 2009) een voorkeursafstand van 50 meter geldt (m.n. vanwege het hinderaspect 'geluid'). Aangezien de woningen aan de Schinkelsweg en Hagelkruisbaan binnen deze richtafstand zijn gesitueerd, is nader onderzoek uitgevoerd naar de milieubelasting van het recreatiebedrijf ten aanzien van het aspect geluid.

Uit het rapport blijkt dat –onder de voorwaarde dat het muziekniveau in de recreatieruimte beperkt blijft tot LAeq,T 75 dB(A) – aan de op grond van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer geldende richtwaarden ter voorkoming van hinder wordt voldaan.

Het voor de recreatieruimte gehanteerde muziekniveau kan op grond van artikel 2.20 van het Activiteitenbesluit bij maatwerkvoorschrift worden opgelegd. Ook indien –in afwijking van artikel 2.18 van het Activiteitenbesluit– rekening wordt gehouden met het terrasgebruik en bezoekersverkeer, worden de geldende richtwaarden niet overschreden.

De herbestemming van het perceel kan op grond van de toetsingskaders van het milieuspoor c.q. Activiteitenbesluit worden toegestaan.

Het perceel Schinkelsweg 8a is gesitueerd in een gebied met gemengde bestemmingen aan de rand van de bebouwde kom van Ospel. De woonomgeving rond het perceel kan worden gekarakteriseerd als "landelijk gebied met agrarische activiteiten", waarvoor op grond van de gebiedstypering volgens tabel 2 uit de Handreiking industrielawaai en vergunningverlening (VROM, 1998) een grenswaarde voor het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau geldt van Letmaal 45 dB(A). Aan deze grenswaarde wordt voldaan.

Hagelkruisbaan (ong.)

De statische opslag van noodaggregaten is een activiteit die in VNG Handreiking 'Bedrijven en Milieuzonering' niet specifiek benoemd wordt. Wel komt de Handreiking met een voorkeursafstand in het geval van in inwerking zijnde noodaggregaten. In zo'n geval wordt dergelijke installaties – met name vanwege het hinderaspect 'geluid' gekwalificeerd als een milieucategorie 2-activiteit, met een voorkeusafstand tot woningen in een rustig buitengebied van minimaal 30 meter.

Het aanhouden van deze voorkeursafstand ten behoeve van de voorgenomen statische opslag van deze noodaggregaten leidt tot een ruim beschermingsregime ten behoeve van omringende woningen. Immers de milieucategorie 2-kwalificaties is vooral ingegeven door de geluidhinder die in werking zijnde noodaggregaten veroorzaken.

In het kader van dit plan echter wordt slechts voorzien in de opslag van noodaggregaten. Deze noodaggregaten worden derhalve elders gebruikt c.q. in werking gesteld. Geluidhinder die kan ontstaan als gevolg van de opslagactiviteiten door de familie Ogier, is beperkt tot geluid als gevolg van vrachtverkeer van en naar de opslagruimten. De beoogde opslagactiviteiten zijn echter beperkt van aard. Er worden thans gemiddeld ca. 10 noodaggregaten opgeslagen, met een doorgroei tot maximaal 20 noodaggregaten over 10 tot 15 jaar. Gelet op deze beperkte opslagcapaciteit, zal het verwachte verkeer van en naar de opslagruimten zich beperken tot gemiddeld 2 vrachtverkeersbewegingen per werkdagetmaal.

Gelet op de voornoemde aard, omvang en milieu-invloed van de feitelijke opslagactiviteiten zou een kwalificatie als milieucategorie 1 zeer verdedigbaar zijn. Los hiervan moet in ieder geval geconstateerd worden dat zelfs binnen de ruimere voorkeursafstand van 30 meter, geen woningen van derden zijn gelegen. Ook de te realiseren groepsaccommodatie aan de Schinkelsweg 8a, ligt op meer dan 30 afstand van de opslagruimten. Tenslotte, vallen de beoogde opslagactiviteiten onder de reikwijdte van het Activiteitenbesluit. De familie Ogier zal zich bij de uitvoering van haar opslagactiviteiten ten alle tijde moeten houden aan – ondermeer – de maximaal toegelaten geluidsbelasting.

Door de ruimtelijke scheiding behoeft redelijkerwijs niet gevreesd te worden dat de genoemde bedrijven en functies een milieubelastend effect zullen hebben op woningen of andere gevoelige functies in de directe omgeving.