direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Wijzigingsplan Nieuwe Baan 8 Ospeldijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0946.WPNieuweBaan82010-VAS1

2.4 Gemeentelijk beleid

Kwaliteitsprogramma

Het Kwaliteitsprogramma (in oktober 2006 door de gemeenteraad vastgesteld) geeft de hoofdlijnen weer van het gewenste nieuwe ruimtelijk beleid in de gemeente Nederweert. Het vormt een bouwsteen voor het nieuwe bestemmingsplan en wordt in de overgangsperiode tot het nieuwe bestemmingsplan gebruikt als beoordelingskader voor bouwplannen die afwijken van het vigerend bestemmingsplan.

In het kwaliteitsprogramma worden vier kwaliteitsgebieden onderscheiden:

  • te behouden gebied, waar het gaat om behoud en eventueel herstel van de aanwezige waarden;
  • te versterken gebied, waar bestaande waarden in het gebied dienen te worden gerespecteerd en het liefst te worden versterkt;
  • respectvol te ontwikkelen gebied, waar nauwelijks of niet waarden aanwezig zijn;
  • landbouw Ontwikkelingsgebied (LOG), waar op grond van het reconstructieplan ruimte is voor (nieuwvestiging van) intensieve veehouderij.

Per deelgebied gelden andere bebouwingsmogelijkheden, die betrekking hebben op nieuwbouw, bijbouwen en/of functieverandering. De bebouwingsmogelijkheden per deelgebied zijn vastgelegd in toetsingscriteria, die de gemeente gebruikt bij het beoordelen van bouwplannen en bij het nieuw op te stellen bestemmingsplan. De toetsingscriteria bevatten per kwaliteitsgebied een doeleindenomschrijving en voorwaarden voor bebouwingsmogelijkheden en voor functieverandering.

Welstandsnota

Bouwplannen dienen te voldoen aan redelijke eisen van welstand en moeten in relatie tot hun omgeving een redelijke vormgeving hebben. De welstandscommissie van de gemeente Nederweert toetst alle nieuwbouwplannen en grotere uitbreidingen hierop. De toetsingscriteria staan verwoord in de Welstandsnota Nederweert 2004. Voor een aantal licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken gelden sneltoetscriteria, die de initiatiefnemer vooraf zo veel mogelijk duidelijkheid moeten geven over de aanvaardbaarheid van het plan vanuit het oogpunt van welstand.

Naast algemene welstandscriteria zijn er ook een aantal bebouwingstypen beschreven. Ook zijn bouwwerken benoemt die zo gebiedseigen zijn dat daarvoor een afzonderlijk beoordelingskader met welstandscriteria wordt ontwikkeld.

Bestemmingsplan Buitengebied

Op 24 november 2009 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan 'Buitengebied Nederweert' vastgesteld. Het bestemmingsplan is na afloop van de beroepstermijn, op 19 februari 2010, in werking getreden.

Het bestemmingsplan buitengebied bevat regels over het bouwen en gebruik van bebouwing en gronden in het buitengebied zoals de bouw van woningen, stallen, gebruik van vrijkomende bebouwing. In het bestemmingsplan Buitengebied zijn de bestaande woningen en de bijbehorende bijgebouwen positief bestemd.

In dit bestemmingsplan zijn de gronden waarop het voorliggende bouwplan zal worden gerealiseerd bestemd als “Agrarisch”. Binnen deze bestemming is de mogelijkheid tot splitsing vastgelegd middels een wijzigingsbevoegdheid in artikel 3.7.1 onder m. Dit artikel biedt de mogelijkheid om bestaande hoofdgebouwen te splitsen in maximaal 2 woningen, onder de voorwaarden dat:

  • 1. De splitsing enkel is toegestaan in bebouwingsconcentraties.
  • 2. Na splitsing de woningen elk een minimale inhoud hebben van 350 m³.
  • 3. Bijgebouwen bij de woning zijn toegestaan conform de maatvoering bij alle burgerwoningen zoals opgenomen in artikel 3.2.3.
  • 4. Sprake is van een minimaal evenredige kwaliteitsbijdrage door de sloop van overige niet cultuurhistorische waardevolle bebouwing en/of herstel van cultuurhistorische waardevolle panden; indien sloop of herstel als bedoeld in de vorige zin niet mogelijk is, dan dient op grond van artikel 32.4 inzicht te worden geboden in de wijze waarop een afdoende kwaliteitsbijdrage wordt geleverd.
  • 5. Sprake is van een landschappelijke inpassing.
  • 6. Een planschade verhaalovereenkomst met de gemeente dient te worden aangegaan.
  • 7. Sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

De Nieuwebaan 8 grenst direct aan de kern Ospeldijk. Daarnaast hebben beide woningen na splitsing nog een minimale inhoud van 350 m³ en wordt voor wat betreft de maatvoering van de bijgebouwen aangesloten op de vigerende regeling.

Wat betreft voorwaarden 4 en 5 kan worden opgemerkt dat in het recente verleden de familie Wijdemans op eigen terrein een tweetal vijvers heeft aangelegd en een aangrenzende weide opnieuw heeft aangeplant, waarbij rekening is gehouden met de aanbevelingen van de Dienst Landelijke Gebied. Waarmee ook aan deze voorwaarden is voldaan.

Daarnaast betreft het voornemen slechts een inpandige verbouwing. De ruimtelijke situatie ter plaatse verandert dan ook niet er is en blijft dan ook sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

Aangezien ook een planschade verhaalovereenkomst met de gemeente zal worden aangegaan kan dan ook gesteld worden dat aan alle voorwaarden is voldaan en dat gebruik gemaakt kan worden van de wijzigingsbevoegdheid uit artikel 3.7.1 onder m.