Woningbouwcorporatie Woonpunt heeft het plan opgevat om de studentenhuisvesting in de aanleunwoningen behorende tot het voormalige centrum voor ouderenzorg aan de Reinaartsingel te Malberg voorlopig te continueren. Met ingang van 1 januari 2007 is voor de duur van vijf jaar vrijstelling verleend van het destijds vigerende bestemmingsplan om de studentenhuisvesting mogelijk te maken. Deze tijdelijke vrijstelling eindigt daarmee op 01.01.2012.
Het BOP Malberg voorziet in een toekomstvisie op sociaal-economisch en ruimtelijk gebied voor de hele wijk Malberg. Onderdeel van de doelstellingen van het BOP is de realisering van een hoogwaardig woonmilieu aan deze stadsrand van Maastricht. De locatie van het voormalige bejaardencentrum aan de Reinaartsingel is in het BOP aangewezen als ontwikkelgebied. In de als zodanig aangeduide gebieden wordt een herinrichting van de openbare ruimte alsmede (vervangende) nieuwbouw nagestreefd ten einde de (ruimtelijke) kwaliteit van het gebied te vergroten.
In het BOP 2003 alsmede het beeldkwaliteitplan Malberg 2005, zijnde de ruimtelijke vertaling van het BOP, wordt het plangebied aangeduid als een locatie welke dient te worden omgevormd tot een kleinschalig gemengd bedrijventerrein met ruimte voor kleine bedrijven. De uiteindelijke ruimtelijke vertaling van het BOP alsmede het beeldkwaliteitplan heeft plaatsgevonden in het bestemmingsplan 'Malberg en Oud-Caberg'. In dit bestemmingsplan is het voorliggende plangebied grotendeels bestemd tot 'Bedrijfsdoeleinden'. Het meest oostelijk gedeelte van het perceel is voorzien van de bestemming 'Groen- en watervoorzieningen'.
Voortschrijdend inzicht, geënt op veranderende marktomstandigheden, heeft duidelijk gemaakt dat de ontwikkeling van een bedrijventerrein op deze locatie niet haalbaar en wenselijk is. In de meest recente evaluatie van het BOP, vastgesteld door de gemeenteraad van Maastricht d.d. 14.12.2010, wordt geconcludeerd dat de bestaande bedrijfspanden in Malberg slecht verhuurbaar zijn. Naar verwachting is nu en in de komende jaren onvoldoende markt voor de beoogde bedrijfsfuncties. Middels de evaluatie is voorgesteld om slechts beperkt (op de kop van de locatie aan de Malbergsingel) ruimte te bieden aan een commerciële invulling en dit te combineren met (woon-werk)woningen op het overige deel van de locatie.
Het centrum voor ouderenzorg Malberg is begin 2006 leeg komen te staan als gevolg van de overgang van het centrum naar een nieuw zorgcentrum aan de Daalderruwe. Het in de begin jaren zeventig gebouwde complex bestond uit een centraal verzorgingstehuis (gesloopt in januari 2010) alsmede 63 aanleunwoningen. Nadat de oorspronkelijke bewoners van het complex waren overgeplaatst is het idee ontstaan om de aanleunwoningen tijdelijk in gebruik te nemen ten behoeve van studentenhuisvesting. De voormalige aanleunwoningen worden sindsdien door Woonpunt verhuurd aan UM Guesthouse. Het huisvesten van studenten was evenwel in strijd met de voorschriften van het destijds vigerende bestemmingsplan. Middels een in januari 2007 verleende vrijstelling is deze strijdigheid tijdelijk, voor de duur van vijf jaar, opgeheven. In januari 2012 verloopt deze verleende vrijstelling. Mede omdat het project Campusontwikkeling Randwyck geen doorgang heeft gevonden wordt een continuering van de studentenhuisvesting vooralsnog evenwel noodzakelijk geacht. Daarnaast is een herontwikkeling van de locatie conform de uitgangspunten van de Evaluatie BOP Malberg 2007 - 2010 op korte termijn nog niet aan de orde.
Het voorliggende bestemmingsplan is derhalve primair opgesteld om de studentenhuisvesting op de locatie van het voormalige centrum voor ouderenzorg Malberg te kunnen continueren. Daarnaast biedt het bestemmingsplan een doorkijk naar de definitieve invulling van de locatie op het moment dat de studentenhuisvesting wordt beëindigd. De studentenhuisvesting wordt middels onderhavig bestemmingsplan voor de duur van maximaal vijf jaar voorlopig mogelijk gemaakt. Na deze periode zal de studentenhuisvesting worden beëindigd en zal de bestemming van de locatie worden omgezet in een reguliere woonbestemming met de mogelijkheid tot het realiseren van grondgebonden woningen en gestapelde woningen op de locatie. Op de begane grond van het complex(en) ten behoeve van de gestapelde woningen zal ruimte worden geboden voor de ontwikkelingen van binnen een woonwijk passende bedrijvigheid.