Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Molensingel Tuincentrum
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0935.bpMolensingelTcen-vg01

1.1 Algemeen

1.1.1 Aanleiding
 
Intratuin Maastricht is gevestigd aan de Molensingel 75 te Maastricht. De omvang van deze Intratuinvestiging is, in vergelijking met andere vestigingen van Intratuin en landelijke gemiddelden voor wat betreft tuincentra, aan de krappe kant. Intratuin heeft dan ook de wens geuit te willen uitbreiden. Omdat de huidige locatie onvoldoende mogelijkheden biedt om de door Intratuin gewenste schaalvergroting te kunnen realiseren is het oog gevallen op een locatie in de directe nabijheid, ten zuiden van de huidige locatie. Het kunnen faciliteren van de gewenste uitbreiding op deze locatie is de afgelopen jaren evenwel niet eenvoudig gebleken:
  • de locatie bevindt zich op bedrijventerrein Maastricht-Eijsden en op dit bedrijventerrein is de vestiging van detailhandel in principe uitgesloten;
  • een tuincentrum in de vorm van de Intratuin-formule behoort tot de categorie PDV en moet bij voorkeur binnen de daartoe in de gemeente Maastricht aangewezen concentratieplek worden gerealiseerd.

In februari 2011 heeft de raad van de gemeente Maastricht besloten het gebied Belvédère aan te wijzen als concentratieplek voor PDV. Daarbij heeft de raad tevens besloten het College opdracht te geven te onderzoeken of, in aanvulling op de PDV-locatie Belvédère, het bestaande tuincentrum in zuidoost-Maastricht op de bestaande of een zuidelijkere locatie solitair gefaciliteerd kan worden. Met dit raadsbesluit is de weg vrijgemaakt om, in afwijking van het generieke perifere detailhandelsbeleid, de groei en hervestiging van Intratuin Maastricht op het bedrijventerrein Eijsden-Maastricht mogelijk te maken. 
   
Onderhavig bestemmingsplan geeft invulling aan de gewenste uitbreiding van de Intratuin Maastricht ten zuiden van de huidige vestigingslocatie en is daarmee primair opgesteld om de verplaatsing van de huidige locatie naar de nieuwe locatie planologisch-juridisch te regelen en de ontwikkeling op de nieuwe locatie vorm te geven. Onderhavig bestemmingsplan bevat tevens een specifieke regeling voor wat betreft het te voeren assortiment waarmee een oneerlijke concurrentie en een verstoring van het evenwicht in de detailhandelsstructuur van Maastricht wordt voorkomen. Daarnaast regelt onderhavig bestemmingsplan de functie-aanpassing van de huidige locatie van Intratuin Maastricht. Deze functie-aanpassing is noodzakelijk om de vestiging van een ander tuincentrum ter plaatse van de huidige locatie te voorkomen. Dit zou immers in strijd zijn met het detailhandelsbeleid.
 
1.1.2 Structuur bestemmingsplan
 
Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) worden door middel van de op de verbeelding aangegeven bestemmingen en daarop betrekking hebbende regels de in het plan begrepen gronden voor bepaalde doeleinden aangewezen. Daarbij worden regels gegeven voor het bouwen van bouwwerken en voor het gebruik van bouwwerken en onbebouwde gronden. De juridische regeling is opgebouwd conform de SVBP 2008, de landelijke standaard voor het vervaardigen van bestemmingsplannen, die bij de invoering van het nieuwe Bro als verplichte opbouw is opgenomen. Daarnaast wordt, aanvullend op de landelijke standaarden, waar mogelijk gebruik gemaakt van het Handboek Ruimtelijke Plannen van de gemeente Maastricht.  
 
De structuur van bestemmingsplannen dient conform artikel 3.1.7 van het Bro te voldoen aan de “Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen” (SVBP 2008). Dit houdt in dat de verschijningsvorm van een bestemmingsplan en een aantal begrippen zijn gestandaardiseerd. Het bestemmingsplan bestaat formeel uit twee juridische onderdelen:
  • een verbeelding; een digitaal GML-bestand met een specifiek nummer, in dit geval NL.IMRO.0935.bpMolensingelTcen-vg01 ;
     
  • regels; deze regels zijn in de SVBP 2008 zoveel mogelijk gestandaardiseerd (o.a. volgorde, indeling, benaming, begripsbepalingen, overgangsbepalingen en de slotbepaling).

Op de verbeelding zijn, met bijbehorende verklaringen, de bestemmingen van de in het plan begrepen gronden aangegeven. De verklaringen leggen een verbinding tussen de op de verbeelding aangegeven bestemmingen en de regels. De verbeelding is opgebouwd volgens de landelijke richtlijn SVBP2008 en is getekend op schaal 1:2000.
 
De regels bevatten de regeling inzake het gebruik van de gronden, die in het plan zijn begrepen en de zich daarop geprojecteerde opstallen. De regels zijn ingedeeld in vier hoofdstukken: de inleidende regels, de bestemmingsregels, de algemene regels en de overgangs- en slotregels.
 
Een bestemmingsplan gaat voorts vergezeld van een toelichting, waarin een onderbouwing is opgenomen van de gemaakte beleidskeuzen inzake het bestemmingsplan. De toelichting maakt juridisch geen deel uit van het bestemmingsplan.