direct naar inhoud van Regels
Plan: Parapluherziening nachtverblijf binnen horeca en gemengd
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0893.BP20006GEMBERGEN-VA01

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan

het bestemmingsplan Parapluherziening nachtverblijf binnen horeca en gemengd met identificatienummer NL.IMRO.0893.BP20006GEMBERGEN-VA01 van de gemeente Bergen (L.).

1.2 bestemmingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels;

1.3 aanduiding

een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolgde deze regels regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden;

1.4 aanduidingsgrens

de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft;

1.5 bestemmingsgrens

de grens van een bestemmingsvlak;

1.6 bestemmingsvlak

een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming;

Hoofdstuk 2 Algemene regels

Artikel 2 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 3 Van toepassing verklaring

De planregels van het bestemmingsplan Parapluherziening nachtverblijf binnen horeca en gemengd zijn aanvullend van toepassing op alle bestemmingsplannen, uitwerkingsplannen en wijzigingsplannen binnen de grens van het plangebied zoals deze is aangegeven op de verbeelding. De planregels van deze bestemmingsplannen blijven onverkort van kracht, met uitzondering van de aanpassingen en toevoegingen die met het bestemmingsplan Parapluherziening nachtverblijf binnen horeca en gemengd worden behelst binnen de grens van het plangebied zoals deze is aangegeven op de verbeelding.

Artikel 4 Aanpassing en toevoeging begrippen

4.1 Aanpassing bestaande begrippen

In de regels van alle in artikel 3 genoemde bestemmingsplannen, uitwerkingsplannen en wijzigingsplannen worden voor het plangebied, uitgezonderd de locatie Moleneind 5 in Well, in de begripsbepalingen de volgende wijzigingen aangebracht:

  • 1. 'horecabedrijf' wordt als volgt gewijzigd:

categorie 5  
een horecabedrijf dat gericht is op het verstrekken van nachtverblijf, al dan niet in combinatie met een restaurant. Daaronder worden begrepen: hotel, motel, pension en overige logiesvertrekken. Het nachtverblijf is geheel of in overwegende mate gericht op recreatief nachtverblijf. Het recreatieve karakter van het nachtverblijf blijkt mede uit de aanwezige voorzieningen, zoals roomservice en dagelijkse schoonmaak. De duur van het nachtverblijf betreft een korte periode, in ieder geval niet langer dan drie aaneengesloten weken binnen een periode van zes maanden.  

  • 2. 'pension' wordt als volgt gewijzigd:

pension  
een horecabedrijf dat gericht is op het verstrekken van nachtverblijf, al dan niet in combinatie met een restaurant. Het nachtverblijf is geheel of in overwegende mate gericht op recreatief nachtverblijf. Het recreatieve karakter van het nachtverblijf blijkt mede uit de aanwezige voorzieningen, zoals roomservice en dagelijkse schoonmaak. De duur van het nachtverblijf betreft een korte periode, in ieder geval niet langer dan drie aaneengesloten weken binnen een periode van zes maanden.  

4.2 Toevoeging nieuw begrip

In de regels van de in artikel 3 genoemde bestemmingsplannen, uitwerkingsplannen en wijzigingsplannen wordt voor het plangebied, uitgezonderd de locatie Moleneind 5 in Well, in de begripsbepalingen het volgende begrip toegevoegd:

nachtverblijf  
het verstrekken van onderdak in een gebouw, bouwwerk of kampeermiddel dat naar aard en inrichting is bedoeld om mensen overnachtingsgelegenheid te bieden, waarbij het kenmerk is dat de betreffende personen het hoofdverblijf elders hebben.  

4.3 Aanpassing begrip locatie Moleneind 5

In de regels van alle in artikel 3 genoemde bestemmingsplannen, uitwerkingsplannen en wijzigingsplannen wordt, specifiek voor de locatie Moleneind 5 in Well, in de begripsbepalingen de volgende wijziging aangebracht:

  • 1. 'horecabedrijf' wordt als volgt gewijzigd:

categorie 5  
een horecabedrijf dat geheel of in overwegende mate is gericht op het verstrekken van nachtverblijf, al dan niet in combinatie met een restaurant. Daaronder worden begrepen: hotel, motel, pension en overige logiesvertrekken. De duur van het nachtverblijf betreft per persoon een periode van in ieder geval niet langer dan drie maanden binnen een periode van zes maanden.  

Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels

Artikel 5 Overgangsrecht

5.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van lid a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het eerste lid met maximaal 10 %.
  • c. Lid a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

5.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in lid a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in lid a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Lid a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 6 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

Regels van het bestemmingsplan 'Parapluherziening nachtverblijf binnen horeca en gemengd'.