direct naar inhoud van 4.2 Waterparagraaf
Plan: Schaesberg-Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0882.BVKOMSCHZUID03001-VG01

4.2 Waterparagraaf

4.2.1 Inleiding

De hoofddoelstelling voor waterbeheer in Nederland is sinds 2009 vastgelegd in het Nationaal Waterplan (NWP). Het NWP beschrijft welke maatregelen genomen moeten worden om Nederland ook in de toekomst veilig en leefbaar te houden en om de (economische) kansen die water biedt te benutten. De wettelijke regelingen en bevoegdheden zijn vastgelegd in de Waterwet.

Net als een bestemmingsplan legt een beheersverordening ruimteclaims en functies vast. Ook de bijbehorende gebruiksbepalingen zijn in de beheersverordening opgenomen. Dat geldt ook voor het onderdeel water. Op de verbeelding en in de bijbehorende regels wordt, indien nodig, een nadere typering van water aangegeven. In de toelichting bij de beheersverordening wordt onderbouwd hoe tot de ligging en typering van het water is gekomen. Zo ontstaat de vereiste waterparagraaf.

In casu is geen bestemming 'Water' opgenomen, omdat in het besluitgebied geen waterberging, rivier, sloot, of poel is gelegen. Wel heeft het besluitgebied een gemengd rioolstelsel. Hier wordt in de paragraaf 'Afvoer van schoon en vuil water' nader op ingegaan.

4.2.2 Beleid ten aanzien van waterhuishouding

In het kader van het waterbeheer zijn de volgende beleidsdocumenten van kracht:

  • Waterwet (Rijk);
  • Waterbeheer in de 21e eeuw (Rijk);
  • Provinciaal waterplan 2010-2015 (Provincie);
  • Waterbeheersplan Waterschap Roer en Overmaas (Waterschap);
  • Stroomgebied Maas (Waterschap);
  • Keur oppervlaktewater (Waterschap);
  • Gemeentelijk waterplan.

In onderhavige beheersverordening wordt de bestaande situatie vastgelegd. Bij eventuele vernieuwing of herinrichting van de openbare ruimte wordt rekening gehouden met voornoemd beleid. Ook bij wijziging van de afwatering dan wel vernieuwing van de riolering wordt hiermee rekening gehouden worden.

4.2.3 Afvoer van schoon en vuil water

Onder de bestaande infrastructuur/ontsluitingswegen ligt vanouds een gemengd rioolstelsel. Via dit rioolstelsel wordt het afval- en hemelwater verzameld en afgevoerd naar het rioolgemaal. Hier wordt het verder verwerkt. Binnen het besluitgebied zijn verder geen water-inlaat- of riooloverstortpunten aanwezig.

Het beleid moet in de toekomst wel gericht zijn op afkoppeling van schoonwatersystemen en bergen (en waar mogelijk infiltratie). Dit is met name aan de orde bij vervanging van het huidige gemengde rioolstelsel. Vernieuwing van het rioolstelsel is toegestaan op basis van het huidige planologische regime. Dit is tevens binnen de bestemming 'Verkeer' van deze beheersverordening mogelijk.