Plan: | Buitengebied Noord-West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0882.BVBUILGRNRDNW01001-VG01 |
Op basis van de risicokaart zijn geen risicovolle objecten in het besluitgebied of de directe omgeving aanwezig die in het kader van externe veiligheid nader geanalyseerd moeten worden.
Groepsrisicokaart transport Effect afstandenkaart transport
Het risico op ongevallen in en rondom het besluitgebied komt voornamelijk voor op de Provinciale weg (N299) ten zuiden van het besluitgebied en ter hoogte van de spoorlijn Heerlen-Aken. Uit de groepsrisicokaarten transport van de gemeente Landgraaf blijkt dat het groepsrisico als gevolg van het vervoer van gevaarlijke stoffen kleiner is dan de oriƫntatiewaarde. Een nader onderzoek naar externe veiligheidsrisico's vanwege de aanwezige spoorlijn grenzend aan het besluitgebied is niet nodig.
In het besluitgebied komt een tweetal ondergrondse buisleidingen voor, namelijk onder de Kleikoeleweg en de Helseviersweg (rode stippellijn). Hierin vindt transport van gevaarlijke stoffen voor. De grootste kans van beschadigingen van buisleidingen vindt plaats door graafwerkzaamheden. Op de Brunssummerweg/Provinciale weg (N299) vindt ook transport van gevaarlijke stoffen over de weg plaats (rode lijn).
Doordat de Brunssummerheide in het besluitgebied voor komt, is de kans op een natuurbrand aanwezig. Een natuurbrand is een brand in bos-, heide- of duingebied. In Nederland komen bos- en heidebranden vaker voor dan duinbranden. Op de risicokaart staan de gebieden aangegeven waar een grote natuurbrand kan ontstaan met een groene arcering.
Risicokaart
Tevens neemt het aantal personen binnen het besluitgebied niet toe, omdat uitsluitend de bestaande situatie wordt vastgelegd. Er zullen geen nieuwe activiteiten/ontwikkelingen plaatsvinden die meer mensen aantrekken.
Daarnaast is ten aanzien van de ondergrondse buisleidingen reeds in 2009 voor eerdere nieuwbouwplannen in de gemeente Landgraaf met betrekking tot de aanwezige leidingen van de Gasunie een groepsrisicoberekening uitgevoerd. Het resultaat van deze groepsrisicoberekening is dat de overschrijdingsfactor < 1,0 en de oriƫnterende waarde niet worden overschreden, zoals ook blijkt uit de bijlagen bij de brief van de Gasunie van 1 oktober 2009 met kenmerk TOLTO 09 B.4323, die als bijlage 5 is bijgevoegd. Het uitvoeren van een nieuwe groepsrisicoberekening wordt dan ook, mede gelet op het feit dat uitsluitend de bestaande situatie wordt vastgelegd en er geen nieuwe activiteiten/ontwikkelingen zullen plaatsvinden die meer mensen aantrekken, niet noodzakelijk geacht.
Onderzoek inzake het aspect externe veiligheid is voor deze beheersverordening dan ook niet aan de orde.