direct naar inhoud van 5.2 Water
Plan: Woning Noorderweg 119 A
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0880.BP2010005002-0401

5.2 Water

Het is wettelijk verplicht een watertoets uit te voeren. Dit is een procedure waarbij de initiatiefnemer in een vroeg stadium overleg voert met de waterbeheerder over de beoogde ruimtelijke ontwikkeling. De watertoets heeft als doel het voorkomen van negatieve effecten die nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk hebben op het duurzame waterbeheer. Hiertoe dient de waterbeheerder goedkeuring te verlenen alvorens het plan wordt vastgesteld. In het plangebied is het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verantwoordelijk voor het waterbeheer en de gemeente Wormerland voor de riolering. Hieronder wordt ingegaan op de waterrelevante beleidskaders. Daarna worden de huidige situatie en de ontwikkelingen per wateraspect beschreven.

Beleid duurzaam waterbeheer

In het Waterbeheerplan Hollands Noorderkwartier 2007-2009 zijn de uitgangspunten en strategische doelen van het waterbeheer over deze periode beschreven. De hoofdthema's zijn: het beheer van het watersysteem, de aanpak van lozingen (bronaanpak) en de ruimte voor water nu en in de toekomst. De strategische doelen zijn: integraal beheer conform provinciale verordening en vigerende wetgeving; optimalisatie van waterkwaliteit gehele beheergebied en realisatie van 80% van de wateropgaaf. Hiertoe dienen 87 stuwen te zijn verbreed, 155 slimme stuwen te zijn aangelegd, 15.000 m³/uur extra bemaling te zijn gebouwd en circa 300 ha waterberging te zijn gerealiseerd.

Dit jaar is de procedure van het Waterbeheerplan Hollands Noorderkwartier 2010-2015 in gang gezet. Het plan geeft een overzicht van de doelen en maatregelen om het watersysteem in deze periode op orde te houden en te brengen. Het plan gaat in op beheer en onderhoud van dijken en watergangen, de afvalwaterzuiveringen, lozingen, uitvoeringsprogramma's en calamiteitenbestrijding.

Huidige situatie

Het plangebied ligt aan de Noorderweg 119 in Wijdewormer ten oosten van de Oosterdwarsweg. Het plangebied bestaat op dit moment uit onverhard grasland en is circa 0,37 ha groot.

Bodem en grondwater

Volgens de bodemkaart van Nederland bestaat de ondergrond uit zeekleigrond en er is sprake van grondwatertrap III. Dat wil zeggen dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) van nature hoger ligt dan 0,4 m beneden het maaiveld en de gemiddeld laagste grondwaterstand (GLG) ligt tussen de 0,8 m en 1,2 m beneden het maaiveld. Conform het Actuele Hoogtebestand Nederland is de maaiveldhoogte circa NAP -3,9 m.

Waterkwantiteit

Het plangebied ligt in de droogmakerij de Wijde Wormer. Het plangebied wordt aan zowel de noordzijde als aan de oostzijde begrensd door een hoofdwatergang. Het overtollig water door neerslag en kwel wordt afgevoerd via de Machinetocht en door het noordwestelijk gelegen poldergemaal de Wijde Wormer opgepompt in de Ringvaart.

Waterkwaliteit

De waterkwaliteit in en rond het plangebied is matig als gevolg van verontreinigingen vanuit met name de landbouw, zoals meststoffen en bestrijdingsmiddelen. De kwel in het gebied is brak, waardoor in de polderwatergangen hogere chloridegehalten kunnen voorkomen. Het polderwater wordt ververst en in droge perioden aangevuld door vanuit de Ringvaart water in te laten.

Waterkeringen

In het plangebied bevinden zich geen primaire of regionale waterkeringen.

Afvalwaterketen

Langs de Noorderweg loopt een gemeentelijke drukriolering. Het plangebied is hierop aangesloten.

Beheer en onderhoud

De omliggende hoofdwatergangen worden beheerd en onderhouden door het Hoogheemraadschap.

Toekomstige situatie

Waterkwantiteit

Ten opzichte van de huidige situatie neemt het verhard oppervlak binnen het plangebied toe met circa 840 m². Dit leidt tot een extra afvoerpiek in het watersysteem die gecompenseerd dient te worden. De waterbeheerder verlangt circa 135 m² extra open water (16% van het toename verharde oppervlak). Extra waterberging kan worden gerealiseerd door meer oppervlaktewater te graven. Voor alle graaf- en bouwwerkzaamheden aan de watergangen (conform de Keur gedefinieerd: van insteek tot insteek- en onderhoudsstroken) geldt een Keurvergunning aanvraagplicht. Ter voorkoming van bodemdaling en grondwateroverlast hanteert het Hoogheemraadschap voor nieuwe bebouwing een minimale droogleggingvoorwaarde van 0,7 m ten opzichte van het oppervlaktewaterpeil.

Waterkwaliteit

De waterkwaliteit wordt voor een belangrijk deel bepaald door de kwaliteit van het polderwater in de omgeving. De ontwikkeling heeft geen verslechtering van de waterkwaliteit tot gevolg. Ter voorkoming van diffuse verontreinigingen van water en bodem geldt bij alle bouwplannen een verbod op het toepassen van zink, lood, koper en PAK's-houdende bouwmaterialen.

Waterkeringen

De ontwikkelingen in het plangebied hebben geen gevolgen voor de waterveiligheid in de omgeving.

Afvalwaterketen

Afvalwater afkomstig van de nieuwe woning zal worden afgevoerd via het bestaande drukriool. Schoon hemelwater afkomstig van het plangebied zal worden afgevoerd naar het oppervlaktewater. Zo wordt de rioolwaterzuiveringsinstallatie niet belast met relatief schoon water.

Beheer en onderhoud

De woning wordt gebouwd op een afstand van 15 m uit de hoofdwatergang. De omliggende hoofdwatergangen blijven in beheer en onderhoud bij het hoogheemraadschap.

Conclusie

Met inachtneming van het bovenstaande kan geconcludeerd worden dat het bestemmingsplan geen significante negatieve gevolgen heeft voor de bestaande waterhuishoudkundige situatie.

De beschreven ontwikkelingen voldoen aan de doelstellingen van duurzaam waterbeheer.