Plan: | Bestemmingsplan buitengebied, partiële herziening 2016 |
---|---|
Status: | concept |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0873.BUITxBP123xHERZx09-0001 |
Het bestemmingsplan 'Actualisatie bestemmingsplan Buitengebied' is vastgesteld door de gemeenteraad op 17 februari 2011. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 31 oktober 2012 uitspraak gedaan inzake het bestemmingsplan en een aantal onderdelen van het plan vernietigd (uitspraak 201105435/1/R3). De uitspraak van de Raad van State alsmede enkele gewenste aanpassingen in het plan hebben de aanleiding gevormd voor een partiële 3e herziening van het moederplan. Deze herziening ('Actualisatie bestemmingsplan Buitengebied, 3e herziening': NL.IMRO.0873.BUITxBP076xHERZx03-VG01) is op 27 februari 2014 vastgesteld. Naar aanleiding van een reactieve aanwijzing van de provincie Noord-Brabant heeft de gemeenteraad op 29 januari 2015 voor een perceel een herstelbesluit genomen ('Herstelbesluit Pannenhoef 9': NL.IMRO.0873.BUITxBP116xHERZx07-VG01).
Sinds de vaststelling van de 3e partiële herziening is door de gemeenteraad op 19 maart 2015 de Visie Buitengebied gemeente Woensdrecht vastgesteld. Ook de provincie Noord-Brabant heeft, met name voor de veehouderij, nieuw provinciaal beleid vastgesteld in haar Verordening ruimte van maart 2014. De gemeenten in Noord-Brabant hebben twee jaar de tijd om bestemmingsplannen met betrekking tot de veehouderij aan te passen aan de Vr: reden om deze partiële herziening op te stellen. Zowel de provinciale verordening als de gemeentelijke Visie Buitengebied vormen de aanleiding voor een nieuwe partiële herziening waarbij tevens de naam van het plan wordt aangepast: Bestemmingsplan Buitengebied, partiële herziening 2016. Tot slot wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een actualisering van de regels en de verbeelding door te voeren.
De naam van deze herziening van het bestemmingsplan 'Actualisering bestemmingsplan Buitengebied' wordt 'Bestemmingsplan Buitengebied, partiële herziening 2016'.
Sinds de vaststelling van de 3e herziening zijn diverse (postzegel)bestemmingsplannen vastgesteld. Op deze recent vastgestelde plangebieden is het Bestemmingsplan Buitengebied niet langer van toepassing. Dit betekent dat de plangrens van het Bestemmingsplan Buitengebied, partiële herziening 2016 overeenkomt met de plangrens van 'Actualisatie bestemmingsplan Buitengebied, 3e herziening' met uitzondering van (gedeelten van) de plangebieden:
ondergeschikte grenscorrecties:
alsmede de bestemmingsplannen in voorbereiding:
Het bestemmingsplan Bremweg 1 en Leidingstraat ongenummerd (vastgesteld 10 november 2011) wordt in het plan opgenomen omdat de regels uit de Verordening ruimte ook op het betreffende agrarisch bedrijf van toepassing moet worden verklaard.
Om dezelfde reden worden ook de wijzigingsplannen voor Putseweg 15 en Oud Hinkelenoorddijk 7 in de herziening opgenomen. Tot slot wordt het plangebied uitgebreid met de adressen Weg naar Wouw 38 en 40.
De standaarden voor het opstellen van bestemmingsplannen voorzien niet in een standaard voor het opstellen van herzieningen. Omdat de wijze van opstellen van de herziening bepalend is voor de wijze waarop de toelichting is opgesteld en het juridische gedeelte van de herziening (regels en verbeelding) in beeld is gebracht, is in hoofdstuk 6 de juridische plantoelichting opgenomen.In de hoofdstukken 2 tot en met 4 zijn alle wijzigingen ten opzichte van de huidige juridische regeling weergegeven. Deze wijzigingen worden ten dele gemotiveerd door de uitgevoerde planMER die in hoofdstuk 5 is beschrecen. Tot slot komt in hoofdstuk 7 het aspect uitvoerbaarheid aan de orde.
Zoals in paragraaf 1.1 aangegeven wordt in deze partiële herziening van het Bestemmingsplan Buitengebied de Verordening ruimte vertaald. De verordening heeft betrekking op de volgende voor het plangebied relevante onderwerpen.
Er zijn twee belangrijke aspecten die bepalend zijn voor de ontwikkelingsmogelijkheden die het bestemmingsplan kan bieden aan agrarische bedrijven:
In deze paragraaf worden de relevante onderdelen van het gewijzigde provinciaal beleid (paragraaf 2.2.2) en de gemeentelijke visie op de Vr beschreven (paragraaf 2.2.3: de mate waarin de gemeente de provinciale mogelijkheden wil vertalen in het bestemmingsplan). De visie in paragraaf 2.2.3 vormt daarmee het uitgangspunt voor het planMER.
De resultaten van het planMER worden kort beschreven in paragraaf 2.2.4 (pm). De resultaten van het planMER kunnen leiden tot bijstelling van de gemeentelijke visie op het buitengebied en aanpassing van het bestemmingsplan (beschreven in paragraaf 2.2.5).
De provincie Noord-Brabant heeft op 7 februari 2014 en 14 maart 2014 de Verordening ruimte 2014 vastgesteld. De verordening is sindsdien op onderdelen meermaals gewijzigd. In deze partiële herziening wordt uitgegaan van de verordening zoals deze geldt sinds 15 juli 2015.
Het beleid en de toegestane ontwikkelingsmogelijkheden voor de veehouderijen in Brabant zijn met de vaststelling van de Vr ingrijpend gewijzigd: uitbreiding van veehouderijbedrijven is geen recht maar moet 'verdiend' worden door te voldoen aan de eisen van een zorgvuldige veehouderij.
In de Vr 2014 wordt het volgende onderscheid gemaakt in agrarische bedrijven:
De Vr maakt daarbij binnen veehouderijbedrijven geen onderscheid tussen grondgebonden veehouderij en intensieve veehouderij. Ook voor de geitenhouderij zijn geen afzonderlijke regels meer opgenomen.
Voor de toelaatbare ontwikkelingen bij agrarische bedrijven is verder van belang dat binnen de provincie gebieden zijn aangewezen als Groenblauwe mantel of Gemengd landelijk gebied en dat er gebieden zijn aangewezen met Beperkingen veehouderij. De aanduidingen 'verwevingsgebied' en 'extensiveringsgebied' zoals voor Woensdrecht in de voorheen geldende verordening opgenomen, zijn niet meer van toepassing.
In de volgende paragrafen worden de voor de herziening relevante onderdelen van de Vr beschreven.
Voor het beleid voor veehouderijen is het onderscheid tussen Groenblauwe mantel en Gemengd landelijk gebied niet van belang: de toelaatbare ontwikkelingen zijn in beide gebieden identiek.
Uitbreiding van de bebouwing binnen een bouwvlak
Uitbreiding van de bestaande bebouwingsoppervlakte - door nieuwbouw ten behoeve van het uitoefenen van een veehouderij (zoals stallen, machinebergingen of mestopslag) dan wel door bestaande bebouwing in gebruik te nemen voor het huisvesten van dieren - op het bouwvlak is uitsluitend toegestaan indien aan de voorwaarden uit de Vr wordt voldaan.
Deze voorwaarden zijn:
Op gemengde bedrijven (bijvoorbeeld veehouderij in combinatie met (vollegronds)teeltbedrijven of paardenhouderijen) mag worden gebouwd ten behoeve van de niet-veehouderijtak zonder dat aan de bovengenoemde voorwaarden behoeft te worden voldaan. Tot slot moet worden geborgd dat bij een gebruikswijziging van bestaande gebouwen, gericht op de uitbreiding van de veehouderij, ook aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan.
De Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) is opgebouwd rond diverse thema's en om te voldoen aan het criterium 'zorgvuldig' moet een minimale score van 7 op de BZV worden gehaald. In de loop der tijd zal het aantal thema's worden uitgebreid en de scores worden bijgesteld.
Hoewel het in theorie mogelijk is dat ook intensieve veehouderijen in het gebied 'Beperkingen veehouderij' voldoen aan de voorgeschreven mate van grondgebondenheid, gaat de provincie ervan uit dat intensieve veehouderijen hier geen ontwikkelingsmogelijkheden meer hebben (voortzetting van het beleid zoals dat geldt voor de voormalige extensiveringsgebieden).
Vergroten van agrarische bouwvlakken en omschakeling
Het wijzigen en vergroten van agrarische bouwvlakken alsmede het wijzigen van de bedrijfsvoering naar veehouderij (omschakeling) is toegestaan, maar ook hier gelden de volgende voorwaarden:
Hierbij moet worden geborgd dat bij een gebruikswijziging van bestaande gebouwen, gericht op de uitbreiding van de veehouderij, ook aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan.
Voor uitbreiding boven 1,5 ha geldt tevens dat bedrijven blijvend moeten beschikken over voldoende gronden om een veebezetting van 2 GVE/ha of minder te garanderen. Deze voorwaarde met betrekking tot de veebezetting geldt niet voor uitbreidingen in combinatie met de sanering van een overbelaste situatie waarbij er elders feitelijk en juridisch een veehouderij wordt opgeheven en er per saldo geen groei plaatsvindt van het vergunde aantal dieren. De uitbreiding van bouwvlak tot een oppervlakte boven de 1,5 ha kan ook worden toegestaan voor een vernieuwend bedrijfsconcept.
Uitzonderingen
Een aantal uitbreidingen valt niet onder de BZV:
Nieuwe agrarische bouwvlakken
Nieuwvestiging (het opnemen van een agrarisch bouwvlak op een locatie waar voorheen geen agrarisch bouwvlak aanwezig was) is alleen toegestaan op een zogenaamde vestigingslocatie: een bestaand bestemmings- of bouwvlak waarbinnen het geldend bestemmingsplan het bouwen van gebouwen en bijbehorende bouwwerken met een gezamenlijke oppervlakte van meer dan 100 m² toestaat. Ook voor deze nieuwvestiging gelden de voorwaarden zoals genoemd bij de vergroting van bouwvlakken.
Verwevingsgebieden, landbouwontwikkelingsgebieden en extensiveringsgebieden
Het beleid zoals in voorheen geldende provinciale verordeningen beschreven voor intensieve veehouderij in de reconstructiegebieden (verwevingsgebieden, landbouwontwikkelingsgebieden en extensiveringsgebieden) komt te vervallen. In plaats daarvan wordt de gebiedscategorie 'Beperkingen veehouderij' geïntroduceerd die in grote lijnen overeenkomt met de extensiveringsgebieden. In de gebieden met Beperkingen veehouderij worden extra eisen gesteld aan de grondgebondenheid van veehouderijen.
Woensdrecht was niet gelegen in het reconstructiegebied zodat hier ook geen verwevingsgebieden, landbouwontwikkelingsgebieden en extensiveringsgebieden waren aangewezen. Met de Vr zijn nu wel gebieden met Beperkingen veehouderij aangewezen.
Figuur 2.1 Beperkingen veehouderij uit Verordening ruimte, provincie Noord-Brabant
Voor (vollegrond)teeltbedrijven is het onderscheid tussen de Groenblauwe mantel en het Gemengd landelijk gebied wel van belang. Een bestemmingsplan mag voorzien in de uitbreiding of de vestiging (op een locatie waar al bebouwing was toegestaan) van een (vollegrond)teeltbedrijf mits de omvang noodzakelijk is voor de agrarische bedrijfsvoering. In de Groenblauwe mantel geldt daarbij tevens dat er een positieve bijdrage wordt geleverd aan de bescherming en ontwikkeling van de onderkende ecologische en landschappelijke waarden en kenmerken.
Bij een (vollegrond)teeltbedrijf in de Groenblauwe mantel is de bouw van kassen niet toegestaan. In het Gemengd landelijk gebied zijn kassen toelaatbaar tot ten hoogste 5.000 m².
Bij (vollegronds)teeltbedrijven is het gebruik van teeltondersteunende voorzieningen toegestaan waarbij voor permanente teeltondersteunende voorzieningen in de Groenblauwe mantel een maximale omvang van 3 ha per bouwvlak geldt.
In de Vr is bepaald dat de omschakeling naar en de vestiging (op een locatie waar al bebouwing was toegestaan) van glastuinbouwbedrijven niet zijn toegestaan. Uitbreiding van bestaande glastuinbouwbedrijven in de Groenblauwe mantel wordt niet meer toegestaan.
In het Gemengd landelijk gebied is uitbreiding van een bestaand glastuinbouwbedrijf toegestaan tot ten hoogste 3 ha netto glas mits uitbreiding van het bedrijf noodzakelijk is om de continuïteit voor langere termijn te waarborgen en er een zorgvuldige dialoog is gevoerd gericht op het betrekken van de belangen van omwonenden bij de planontwikkeling.
Op basis van de Vr mag de omschakeling naar overige agrarisch bedrijven en uitbreiding van de bouwvlakken voor overige agrarische bedrijven tot 1,5 ha worden toegestaan.
Van de categorie 'overige agrarische bedrijven' komen in het buitengebied van Woensdrecht uitsluitend paardenhouderijen en paddestoelenkwekerijen (Zandfort 92/92a en Vennekensstraat 5) voor.
Paardenhouderijen worden in de systematiek van de Vr aangemerkt als overig agrarisch bedrijf om te voorkomen dat de regels voor de veehouderij van toepassing zijn. Op basis van de Vr mogen omschakeling naar een paardenhouderij en uitbreiding van het bouwvlak voor paardenhouderijen worden toegestaan.
Op basis van de Vr mogen mestverwerking en -vergisting niet langer aangemerkt worden als agrarische hulp- en nevenbedrijven maar gelden hiervoor de regels voor Bedrijf.
De regels uit de Vr voor de veehouderij en de mestverwerking zijn al op het buitengebied van Woensdrecht van toepassing, ondanks dat het bestemmingsplan er nog niet op is aangepast (rechtstreeks werkende regels van de Vr, artikel 33 en 34). De rechtstreekse werking van de Vr vervalt op het moment dat deze partiële herziening in werking treedt. De gemeenten in Noord-Brabant hebben twee jaar de tijd om bestemmingsplannen met betrekking tot de veehouderij aan te passen aan de Vr: reden om deze partiële herziening op te stellen.
In de gemeentelijke visie zijn er een aantal onderdelen waarop van het provinciale beleid wordt afgeweken. Deze gemeentelijke visie vormt mede het uitgangspunt voor de planMER.
Onderscheid intensieve veehouderij en overige veehouderij
De gemeente is van mening dat het uit ruimtelijk oogpunt relevant blijft om een onderscheid te maken tussen (grondgebonden) veehouderij en intensieve veehouderij gelet op:
Geitenhouderij
Nu op geitenhouderijen sprake is van vaccinatie tegen Q-koorts is er geen noodzaak meer aanwezig om de geitenhouderij afzonderlijk te bezien van de overige veehouderijen. Ook voor de geitenhouderij wordt rekening gehouden met ontwikkelingsmogelijkheden binnen de kaders van een zorgvuldige veehouderij.
Ontwikkelingsmogelijkheden veehouderij
In het bestemmingsplan wil het gemeentebestuur ontwikkelingsruimte bieden aan bestaande bedrijven, dan wel de aanwezige ruimte reserveren voor de huidige aanwezige bedrijfsactiviteiten.
Dit betekent dat de omschakeling naar intensieve veehouderij niet is toegestaan en dat conform het huidige plan de neventakken intensieve veehouderij gemaximaliseerd blijven (qua vierkante meters) om te voorkomen dat de neventak(ken) door kunnen groeien tot hoofdactiviteit.
Het bestemmingsplan dient naar de mening van het gemeentebestuur mogelijkheden te bevatten voor de vergroting van bouwvlakken voor veehouderij tot een oppervlakte van tenminste 1,5 ha. De resultaten van het planMER zullen uit moeten wijzen of een verdere vergroting mogelijk is.
In specifieke situaties waarbij omschakeling naar intensieve veehouderij of vergroting alsnog toelaatbaar wordt geacht, kan gekozen worden voor een maatwerkoplossing, met een aparte planologische procedure.
Het gemeentelijke beleid is voorts gericht op het behoud van de mogelijkheden om op agrarische bouwvlakken paardenhouderij (omschakeling) uit te oefenen.
Dialoog met de omgeving
De gemeente hanteert de volgende uitgangspunten bij de verplichte dialoog met de omgeving:
Mogelijkheden permanente teeltondersteundende voorzieningen
De mogelijkheden voor permanente teeltondersteundende voorzieningen zoals opgenomen in het vigerende plan worden niet aangepast.
In deze paragraaf wordt een korte samenvatting gegeven van de resultaten van het planMER zoals beschreven in hoofdstuk 5.
Op basis van de paragrafen 2.2.2 tot en met 2.2.4 worden de volgende aanpassingen doorgevoerd in het plan.
Begrippen en indeling van agrarische bedrijven
De Vr maakt een onderscheid in 4 soorten van agrarische bedrijven ((vollegronds)teeltbedrijven, veehouderij, glastuinbouw en overige agrarische bedrijven). Het huidige moederplan Actualisering bestemmingsplan Buitengebied is op een andere definitie van agrarische bedrijven gebaseerd. De provinciale begripsbepalingen zijn overgenomen met dien verstande dat intensieve veehouderijen zijn onderscheiden en gedefinieerd.
Gezocht is naar een onderscheid in agrarische bedrijven die hanteerbaar is voor vertaling van het gemeentelijke beleid in de regels en die voldoet aan de provinciale indeling.
De volgende begripsbepalingen zijn aangepast, vervallen of toegevoegd:
begripsbepalingen agrarisch bedrijf:, beperkingen veehouderij, grondgebonden agrarisch bedrijf:, niet intensieve veehouderij, overig agrarisch bedrijf, (vollegronds)teeltbedrijf en zorgvuldige veehouderij.
Ook de begripsbepaling voor erfbeplanting: is aangepast omdat op basis van de Vr de erfbeplanting bij veehouderijen niet langer binnen het bouwvlak gerealiseerd hoeft te worden.
Op basis van de aangepaste begripsbepaling voor agrarisch bedrijf, de huidige plansystematiek en noodzakelijke aanpassingen aan de Vr zijn agrarisch bedrijven geïnventariseerd en voorzien van een relevante functieaanduiding:
De bestemmingsomschrijvingen in de artikelen 3.1, 5.1 en 6.1 worden hierop aangepast.
De inventarisatie en actualisering van gegevens over de agrarisch bedrijven hebben er toe geleid dat voor een aantal bedrijven de functieaanduidingen zijn aangepast. Dit betreft de volgende bedrijven.
Locatie | Overweging | Aanpassing |
Valkestraat naast nr 9 |
Huidige boomkwekerijactiviteiten zijn aangeduid hetgeen suggereert dat uitsluitend op deze locatie een boomkwekerij is toegestaan. Dit is niet correct: op alle gronden zijn (vollegronds)teeltbedrijven zoals boomkwekerijen toegestaan. Op gronden waar tevens sprake is van landschappelijke, natuurlijke of aardkundige waarden is, indien nodig, het opplanten van gronden aan een omgevingsvergunning gebonden. | De functieaanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - boomkweker' komt te vervallen. Deze aanpassing is zichtbaar gemaakt door de resterende aanduidingen op perceelsniveau (het bouwvlak en de maatvoeringsaanduiding) weer te geven. |
Groene Papegaai 8 |
Hier is een paardenhouderij gevestigd die niet is voorzien van een passende bestemming. | De bestemming Agrarisch met waarden - Landschapswaarden wordt gewijzigd in Agrarisch - Paardenhouderij. De maatvoeringsaanduiding (waarde 2) en het bouwvlak worden opgenomen. |
Weg naar Wouw 1 te Huijbergen Langeweg 32 te Ossendrecht |
Op de genoemde locaties zijn geitenhouderijen gevestigd. De aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - intensieve geitenhouderij' wordt gewijzigd in de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - veehouderij'. | Voor deze locaties wordt de situatie na vaststelling van deze herziening zichtbaar gemaakt. De enkelbestemming, bouwvlak, functieaanduiding 'specifieke vorm van groen - groenelement' en de functieaanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - veehouderij' zijn opgenomen. De bepalingen in de regels met betrekking tot de geitenhouderij (bestemmingsomschrijvingen en specifieke gebruiksregels) komen te vervallen. |
Caterspolder 3 | Op deze locaties is alleen nog sprake van een hobbymatig agrarisch bedrijf. | Aan het bouwvlak Caterspolder 3 wordt de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch – hobbymatig' toegevoegd. |
HOOGERHEIDE Antwerpsestraatweg 150 , Groeneweg 8, Zandfort 25, Huijbergseweg 114, Groene Papegaai 16, Groene Papegaai 18, Vossenweg 4. WOENSDRECHT Oud Hinkelenoorddijk 5, Vijdtpolder 1, Hogerwaardpolder 1. HUIJBERGEN Bergsestraat 28, Bakkerstraat 12, Weg naar Wouw 1, Overbergseweg 9, Walsestraat 16, Moerkantsebaan 3, Bredestraat 2, Bredestraat 3, Hollandseweg 50, Buurtweg 1. OSSENDRECHT Aanwas 2, De Maareberg 25, Naar het Leen 1, Langeweg 26, Langeweg 32, Calfven 171, Bremweg 1, Putseweg 15, O Lieve V ter Duinenln 209, Putseweg 46, Moleneind 80, Putseweg 35, Hageland 40. PUTTE Krommeweg 2. |
Op deze locaties zijn niet intensieve veehouderijen gevestigd. Deze worden als zodanig bestemd. | Voor deze bouwvlakken wordt de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - veehouderij' opgenomen. |
Omgeving Calfven 81 en Oude Dijk 11 | Op deze locaties zijn al geruime tijd bouwvlakken aanwezig die echter niet benut worden voor een agrarische bedrijfsvoering. Sinds de bouwvlakken vigeren zijn er ook geen pogingen ondernomen om er bedrijfsactiviteiten te starten. Er is geen aanleiding om deze bouwvlakken aan te merken als bouwvlakken voor de veehouderij. | Geen aanpassingen in deze herziening. Bij een volgende algehele herziening is het voornemen om de bouwvlakken niet langer als zodanig te bestemmen. |
Gebiedsaanduidingen
De gebieden in de Vr aangeduid als Beperkingen veehouderij worden aangeduid met de gebiedsaanduiding 'overige zone - beperkingen veehouderij'. In de bestemmingsomschrijving van de artikelen 3.1, 5.1 en 6.1 wordt de gebiedsaanduiding opgenomen, alsmede in artikel 55.5.
Bouw- en ontwikkelingsmogelijkheden
Intensieve en niet intensieve veehouderijen
Voor intensieve veehouderijen en niet intensieve veehouderijen worden aanpassingen doorgevoerd op basis van de Vr (en de resultaten van het planMER pm).
Binnen bouwvlak
Voor niet intensieve veehouderijen en intensieve veehouderijen worden de regels zodanig aangepast dat:
Evenmin is het toegestaan om bestaande bebouwing die nog niet voor de uitoefening van veehouderij of de huisvesting van dieren wordt gebruikt, als zodanig te gaan gebruiken (artikelen 3.5.1, 5.5.1 en 6.5.1).
De voorwaarden in de afwijkingsbevoegdheden komen overeen met/zijn afgestemd op de voorwaarden uit de Vr.
Wijziging bouwvlak
De vigerende wijzigingsbevoegdheden voor vormverandering en vergroting van agrarische bouwvlakken kunnen nu nog worden toegepast voor (vollegronds)teeltbedrijven en niet intensieve veehouderijen. Dit wordt aangepast: de huidige wijzigingsbevoegdheden kunnen dan alleen voor (vollegronds)teeltbedrijven worden toegepast (artikelen 3.9.2, 3.9.3, 5.9.2 en 5.9.3). Het vereiste van landschappelijke inpassing blijft gehandhaafd maar hoeft niet langer binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden.
Voor de vergroting en vormverandering van intensieve veehouderijen en niet intensieve veehouderijen worden nieuwe wijzigingsbevoegdheden opgenomen. De bepalingen van deze wijzigingsbevoegdheden sluiten aan op de huidige systematiek van het plan en de regels uit de Vr. Daarbij is de keuze gemaakt om ook bij de toepassing van de wijzigingsbevoegdheid al te toetsen aan de Vr. Strikt genomen kan deze toets ook uitgevoerd worden op het moment dat er sprake is van een concreet bouwinitiatief. Door de toetsing op het moment van wijziging van het bouwvlak uit te voeren wordt voorkomen dat voor een onuitvoerbaar initiatief toch een bouwvlak wordt gewijzigd (artikelen 3.9.8 en 5.9.8).
Omschakeling
De omschakeling van een intensieve veehouderij naar een niet intensieve veehouderij is op basis van de bestemmingsomschrijving rechtstreeks mogelijk maar de regels omtrent de omvang van de bebouwing zijn van toepassing (afwijking voor bouwen en/of in gebruik nemen van gebouwen voor veehouderij).
De omschakelingsmogelijkheden van een intensieve veehouderij of een niet intensieve veehouderij naar een productiegebonden of gebruiksgericht paardenhouderij worden niet aangepast.
Vollegronds)teeltbedrijven
De vigerende wijzigingsbevoegdheden voor vormverandering en vergroting van agrarische bouwvlakken kunnen nu nog worden toegepast voor (vollegronds)teeltbedrijven en niet intensieve veehouderijen. Dit wordt aangepast: de huidige wijzigingsbevoegdheden kunnen dan alleen voor (vollegronds)teeltbedrijven worden toegepast (artikelen 3.9.2, 3.9.3, 5.9.2 en 5.9.3).
Omschakeling van een (vollegronds)teeltbedrijf naar een bedrijf met vee is niet mogelijk gemaakt.
Glastuinbouw
Aan de wijzigingsbevoegdheden voor glastuinbouwbedrijven is het vereiste van een zorgvuldige dialoog met de omgeving toegevoegd (artikelen 3.9.5, 3.9.6, 5.9.5 en 5.9.6). Het vereiste van landschappelijke inpassing blijft gehandhaafd maar hoeft niet langer binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden.
Overige bedrijven
Voor deze bedrijven wordt de regeling niet aangepast met dien verstande dat artikel 3.9.4 komt te vervallen aangezien binnen de bestemming Agrarisch bedoelde bedrijven niet voorkomen.
Paardenhouderijen
De vigerende omschakelingsmogelijkheden naar grondgebonden agrarische bedrijven wordt aangepast. Omschakeling wordt alleen mogelijk gemaakt naar (vollegronds)teeltbedrijven (artikel 4.9.1)
Verplaatsing van of omschakeling naar grondgebonden agrarisch bedrijf
Deze vigerende regeling is niet meer relevant: de omschakeling naar (vollegronds)teeltbedrijven is op alle agrarische bouwvlakken rechtstreeks toegestaan. Omschakeling naar grondgebonden veehouderij is niet toegestaan. De wijzigingsbevoegdheden 3.9.9 en 5.9.9 komen te vervallen.
Mestbewerking
In het vigerende bestemmingsplan is de be- en verwerking van mest al uitgesloten; op basis van de Visie Buitengebied worden wel mogelijkheden geboden om de mest van het eigen bedrijf ter plaatse te bewerken. Ter verduidelijking zijn voor mestbewerking en -verwerking nieuwe begripsbepalingen opgenomen (artikel mestbewerking en mestverwerking).
De resterende elementen uit de Vr worden mede aan de hand van de provinciaal gehanteerde themakaarten in deze paragraaf beschreven.
In de vastgestelde Vr is in hoofdstuk 2 een artikel opgenomen dat ziet op kwaliteitsverbetering van het landschap (artikel 3.2). In West-Brabant zijn inmiddels regionale afspraken gemaakt die een vertaling vormen van artikel 3.2 van de Vr. Het document 'Afsprakenkader kwaliteitsverbetering van het landschap regio West- Brabant' vormt hiervan de neerslag en wordt verwerkt in de herziening.
Rekening houdend met de impact op de omgeving worden in het document 'Afsprakenkader kwaliteitsverbetering van het landschap regio West- Brabant' drie categorieën van ruimtelijke ontwikkelingen (met de bijbehorende kwaliteitsverbetering) onderscheiden:
Categorie 1: geen tegenprestatie
Dit betreft ruimtelijke ontwikkelingen die:
Categorie 2: de basisinspanning
Dit betreft kleinschalige ruimtelijke ontwikkelingen waarbij, meer dan voorheen gebruikelijk was, een goede landschappelijke inpassing wordt vereist. Daarmee wordt beoogd het initiatief in samenhang met de al bestaande situatie en rekening houdend met de kwaliteiten van de omgeving, landschappelijk verantwoord in te passen. Daardoor moet de kwaliteit van het landschap verbeteren. Het gaat hierbij vooral om ontwikkelingen die een relatief beperkte invloed op de omgeving hebben en (traditioneel) als passend binnen en eigen aan het landelijk gebied worden beschouwd. Enkele voorbeelden zijn onder meer vormverandering van agrarische bouwvlakken, uitbreiding van agrarische bouwvlakken tot 1,5 ha, aanleg van minicampings en paardenbakken.
Aan deze vorm van kwaliteitsverbetering worden geen kwantitatieve normen gekoppeld waaraan voldaan moet worden, maar worden enkele kwalitatieve eisen gesteld.
Categorie 3: ruimtelijke kwaliteitswinst
Dit betreft ruimtelijke ontwikkelingen waarop de regels inzake kwaliteitsverbetering van toepassing zijn en waarbij sprake is van een (substantiële) invloed op het landschap (zowel landschappelijke inpassing als ruimtelijke kwaliteitsverbetering vereist).
De inspanning die verricht moet worden ten behoeve van kwaliteitsverbetering van het landschap kan relatief eenvoudig kwantitatief genormeerd worden, omdat het mogelijk is deze ontwikkeling te koppelen aan waardevermeerdering van de grond of van het object ('de bestemmingswinst'). Dit betreft veelal ontwikkelingen die een beduidende invloed hebben op de omgeving en waarbij vergroting van de geldende bouwmassa/-oppervlakte, vergroting van het geldende bestemmingsvlak en/of bestemmingswijziging aan de orde is. De 'spelregels' waarmee de tegenprestatie kwantitatief wordt bepaald, zijn regionaal nader uitgewerkt. Er is gekozen voor een instrument waarbij de waardevermeerdering van de ruimtelijke ontwikkeling wordt bepaald op basis van stijging in grondprijs. 20% van de toename van de grondwaarde moet geïnvesteerd worden in ruimtelijke kwaliteitsverbetering.
Het betreft ondermeer vergroting van agrarische bouwvlakken boven de 1,5 ha, de vergrotingen van bebouwingsoppervlakten bij niet-agrarische bedrijven, alsmede functieveranderingen van voormalig agrarische bedrijven naar een niet-agrarisch bedrijf of sport bestemming.
Aanpassing van het plan
De regels voor landschappelijke inpassing zoals deze opgenomen zijn in de afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden van het moederplan behoeven geen aanpassing met uitzondering van de wijzigingsbevoegdheden die aangemerkt kunnen worden als een categorie 3 ontwikkeling.
De wijzigingsbevoegdheden in de artikelen 3.9.10, 3.9.11, 4.9.2, 4.9.3, 5.9.11, 5.9.12 en 6.9.3 worden afgestemd op de 'Afsprakenkader kwaliteitsverbetering van het landschap regio West- Brabant'. De huidige werkafspraken kunnen binnen de plantermijn veranderen, in de regels wordt opgenomen dat, indien deze werkafspraken in de loop der tijd zijn aangepast, bij de toetsing van een ontvankelijke aanvraag voor toepassing van de wijzigingsbevoegdheid getoetst wordt aan de werkafspraken zoals deze op dat moment gelden.
Aan de regels wordt een nieuwe begripsbepaling voor ruimtelijke kwaliteitsverbetering toegevoegd (een fysieke verbetering van de aanwezige of potentiële kwaliteiten van bodem, water, natuur, landschap, cultuurhistorie of van de extensieve recreatieve mogelijkheden van het gebied of de omgeving).
Voor het buitengebied zijn onderstaande aanduidingen van belang.
Aardkundig waardevolle gebieden
In het vigerende bestemmingsplan is hiervoor een dubbelbestemming Waarde - Aardkundig waardevol gebied opgenomen. De bijbehorende regels zijn gericht op de bescherming van deze waarden en behoeven geen aanpassing. De begrenzing van de dubbelbestemming komt overeen met de begrenzing uit de Vr en wordt niet aangepast.
Cultuurhistorisch vlak
In het vigerende bestemmingsplan is hiervoor een gebiedsaanduiding 'cultuurhistorisch waardevol gebied' opgenomen. De bijbehorende regels zijn gericht op de bescherming van deze waarden en behoeven geen aanpassing. De begrenzing van de gebiedsaanduiding komt op ondergeschikte onderdelen niet overeen met de begrenzing uit de Vr en wordt aangepast.
Complex van cultuurhistorisch belang
In het vigerende plan zijn de, door de provincie niet nader begrensde, complexen van cultuurhistorisch belang bestemd tot Natuur - Landgoed en voorzien van de gebiedsaanduiding 'cultuurhistorisch waardevol gebied'. De bijbehorende regels zijn gericht op de bescherming van deze waarden en het plan behoeft geen aanpassing.
Aanpassing van het plan
De begrenzing van de gebiedsaanduiding 'cultuurhistorisch waardevol gebied' is aangepast.
Voor het buitengbied zijn de onderstaande aanduidingen van belang.
Reservering waterberging
In het vigerende plan is voor deze gebieden een gebiedsaanduiding 'reserveringsgebied - waterberging' opgenomen. De bijbehorende regels zijn gericht op de bescherming van deze waarden en behoeven geen aanpassing. De begrenzing van de gebiedsaanduiding komt overeen met de begrenzing uit de Vr en wordt niet aangepast.
Waterwingebied
In het vigerende plan is voor diverse waterwingebieden de gebiedsaanduiding 'milieuzone - waterwingebied' opgenomen. De bijbehorende regels zijn gericht op de bescherming van het waterwingebied en behoeven geen aanpassing. De begrenzing van de gebiedsaanduiding komt overeen met de begrenzing uit de Vr en wordt niet aangepast.
Grondwaterbeschermingsgebied
In het vigerende plan is voor deze gebieden een gebiedsaanduiding 'milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied' opgenomen. De bijbehorende regels zijn gericht op de bescherming van het grondwater en behoeven geen aanpassing. De begrenzing van de gebiedsaanduiding komt op ondergeschikte onderdelen niet overeen met de begrenzing uit de Vr en wordt aangepast.
Aanpassing van het plan
De begrenzing van de gebiedsaanduiding 'milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied' is op onderdelen aangepast.
Op de themakaart Natuur en Landschap zijn voor Woensdrecht de volgende aanduidingen opgenomen.
Ecologische Hoofdstructuur
In de 3e herziening van het bestemmingsplan is voor de Ecologisch hoofdstructuur een gebiedsaanduiding 'ecologische hoofdstructuur' opgenomen. De bijbehorende regels zijn gericht op de bescherming van deze waarden en behoeven geen aanpassing.
De begrenzing van de gebiedsaanduiding komt op 3 locaties niet overeen met de begrenzing uit de Vr en wordt aangepast (gronden Staatsbosbeheer Putte, omgeving vliegveld en op de Groene Dries). De afwijking ter plaatse van het brandweeroefenterrein wordt niet verwerkt.
Attentiegebied Ecologische Hoofdstructuur
In het vigerende bestemmingsplan is hiervoor een gebiedsaanduiding 'attentiegebieden ehs' opgenomen. De bijbehorende regels zijn gericht op de bescherming van deze waarden en behoeven geen aanpassing. De begrenzing van de gebiedsaanduiding komt overeen met de begrenzing uit de Vr en wordt niet aangepast.
Groenblauwe mantel
In het vigerende bestemmingsplan is de Groenblauwe mantel niet als zodanig aangeduid. Er is, uit oogpunt van de Vr, ook geen noodzaak aanwezig om de gebieden in de verbeelding op te nemen indien de betreffende regels uit de Vr op een andere wijze in het bestemmingsplan zijn verwerkt. De natuur- en landschapwaarden in de Groenblauwe mantel zijn beschermd met de vigerende enkelbestemmingen.
De vertaling van de Visie Buitengebied gemeente Woensdrecht leidt er overigens toe dat de Groenblauwe mantel wel in het plan wordt opgenomen (zie paragraaf 3.2).
Behoud en herstel van watersystemen
In het vigerende bestemmingsplan is hiervoor een gebiedsaanduiding 'zoekgebied voor behoud en herstel watersystemen' opgenomen. De bijbehorende regels zijn gericht op de bescherming van het zoekgebied en behoeven geen aanpassing. De begrenzing van de gebiedsaanduiding komt niet overeen met de begrenzing uit de Vr en wordt aangepast.
Ecologisch verbindingszones
In het vigerende bestemmingsplan is voor deze zones een gebiedsaanduiding 'ecologisch verbindingszone' opgenomen. De bijbehorende regels zijn gericht op de bescherming van deze waarden en behoeven geen aanpassing. De begrenzing van de gebiedsaanduiding komt niet overeen met de begrenzing uit de Vr aangezien de begrenzing is afgestemd op de 'Inrichtingsvisie EVZ-Woensdrecht'. De begrenzing wordt niet aangepast.
Beheersgebied ehs
In de huidige Vr zijn beheersgebieden binnen de EHS niet langer onderscheiden. De gebiedsaanduiding 'beheersgebied ehs' komt te vervallen. Het betreffende lid in artikel 55.2 komt te vervallen alsmede alle verwijzingen die naar dit artikel zijn opgenomen binnen de enkelbestemmingen. De aanduiding komt niet langer voor op de verbeelding.
Aanpassing van het plan
De gebiedsaanduiding 'zoekgebied voor behoud en herstel watersystemen' wordt geheel met de gewijzigde begrenzing opgenomen in de herziening. De gebiedsaanduiding 'ecologische hoofdstructuur' wordt met de partieel gewijzigde begrenzing in haar geheel opgenomen in de herziening. De gebiedsaanduiding 'groenblauwe mantel' wordt toegevoegd en de gebiedsaanduiding 'beheersgebied ehs' wordt ingetrokken.
In deze paragraaf wordt het ten opzichte van de vaststelling van het moederplan gewijzigde gemeentelijke beleid weergegeven, voor zover dit gewijzigde beleid ook leidt tot aanpassing van de bestemmingsplanregels. Het betreft de op 19 maart 2015 vastgestelde Visie Buitengebied en de archeologische beleidskaart van de gemeente.
Het buitengebied van Woendsdrecht blijft constant in beweging. Enerzijds in de praktijk door nieuwe (maatschappelijke) ontwikkelingen, anderzijds doordat het gemeentelijk, regionaal en provinciaal beleid verandert. Dit was aanleiding om de stand van zaken op te maken en een visie voor het buitengebied op te stellen, waarmee sturing kan worden geven aan ontwikkelingen. Deze visie is op 19 maart 2015 vastgesteld door de gemeenteraad.
De Visie
Het gemeentelijk beleid voor het buitengebied is gestoeld op drie pijlers:
Natuur en landschap
Op het gebied van natuur en landschap wordt binnen de gemeentegrenzen ingezet op het:
Recreatie
Door de bijzondere natuurlijke en landschappelijke waarden van de Brabantse Wal is het buitengebied heel aantrekkelijk voor recreatie en toerisme. De gemeente wil het buitengebied daarom nog aantrekkelijker maken voor recreant, toerist en ondernemer, zodat het daar aangenaam wonen, werken, recreëren en verblijven is. De gemeente werkt met haar partners gezamenlijk aan het verbeteren, combineren en promoten van het toeristisch-recreatieve aanbod op de Brabantse Wal. Die inspanningen leiden tot een toename van de bekendheid van, de waardering voor, het bezoek aan en de bestedingen in het gebied door de actieve recreant en (zakelijke) toerist.
Er wordt ingezet op:
Nadrukkelijk biedt de gemeente de agrarische ondernemers de mogelijkheid om toeristische nevenactiviteiten te ontwikkelen en het omzetten van agrarische bedrijven naar recreatieve bestemmingen.
Economie
Het is belangrijk dat het platteland vitaal blijft. Een goede economische ontwikkeling hoort daarbij. De gemeente Woensdrecht stimuleert een duurzame ontwikkeling van de landbouw. De doorgaande schaalvergroting in de landbouw heeft als gevolg dat (agrarische) bedrijven beschikbaar komen voor andere functies. Om de economie in het buitengebied op peil te houden is het nodig dat deze complexen economische betekenis houden.
Daarnaast leent het buitengebied zich goed voor een brede plattelandseconomie. Door de bijzondere landschappelijke en natuurlijke kwaliteiten van het buitengebied en de ligging tussen de stedelijke gebieden van Antwerpen, Bergen op Zoom en Roosendaal zijn de randvoorwaarden aanwezig om een zorgeconomie te ontwikkelen en het gebied nog aantrekkelijker te maken voor toerisme en recreatie.
De gemeentelijke ambitie voor de economische ontwikkeling van het buitengebied zijn:
Om die ambitie te bewerkstelligen wil de gemeente een stimulerend en faciliterend beleid voeren om nieuwe niet-agrarische ontwikkelingen mogelijk te maken op vrijkomende bedrijven.
Ruimtelijke vertaling: gebiedsindeling
In de visie wordt onderscheid gemaakt in de volgende gebiedscategorieën:
Voor deze deelgebieden zijn de volgende koersen en ontwikkelingsmogelijkheden per deelgebied vastgesteld.
Om te beoordelen of nieuwe initiatieven passend zijn in een deelgebied wordt een zogenaamd stoplicht model gebruikt waarbij geldt dat:
Figuur 3.1: beoordeling initiatieven
De visie bevat ook concrete verruimingen van beleid, te weten:
Aanpassingen van het plan
Neven- en vervolgfuncties
Het vigerende bestemmingsplan biedt ruimte voor neven- en vervolgfuncties bij agrarische bedrijven (met afwijking zijn recreatieve nevenfuncties toegestaan, met toepassing van een wijzigingsbevoegdheid kan een bedrijf of recreatieve hoofdfunctie worden gerealiseerd). Deze vigerende mogelijkheden worden niet aangepast.
In de Visie is aangegeven dat voor buitenplanse wijzigingen via het 'stoplichtmodel' afgewogen kan worden of een nieuwe gebruiksfunctie in het buitengebied aanvaardbaar is. Voor zover het functies betreft waarvan in de Visie is aangegeven dat deze functies passend zijn in de koers van de deelgebieden, kan hiervoor in het plan een wijzigingsbevoegdheid worden opgenomen.
Daarbij is de volgende afweging gemaakt:
gebied | koers met accenten | overweging |
Natura 2000 | toerisme en recreatie | het vigerende bestemmingsplan bevat al de nodige ontwikkelingmogelijkheden voor recreatie en toerisme; het plan wordt, gelet op de kwetsbaarheid van het gebied niet aangepast; eventuele functiewijzigingen kunnen na afweging met een aparte planologische procedure worden toegestaan |
EHS | natuur en landschap, landgoederen, zorgeconomie, toerisme en recreatie | het gebied valt gedeeltelijk samen met het Natura 2000 gebied; het plan wordt, gelet op de kwetsbaarheid van het gebied niet aangepast; eventuele functiewijzigingen kunnen na afweging met een separate planologische procedure worden toegestaan |
groenblauwe mantel | uitbreiding bestaande functies, zorgeconomie, recreatie en toerisme, mogelijkheden voor bestaande landbouwverwante bedrijven | het vigerende plan bevat mogelijkheden voor recreatie en toerisme; mogelijkheden voor ontwikkelingen passend in de zorgeconomie zijn nog niet in het plan opgenomen en kunnen worden toegevoegd in een algemene wijzigingsbevoegdheid; aan het plan kan tevens een wijzigingsbevoegdheid worden toegevoegd voor de vergroting van bestemmings- en bouwvlakken van bestaande landbouwverwante bedrijven; eventuele functiewijzigingen kunnen na afweging met een apart planologische procedure worden toegestaan |
gemengd landelijk gebied | vestiging en uitbreiding landbouwverwante bedrijven, verbrede landbouw | het vigerende plan bevat mogelijkheden om landbouwverwante bedrijven te vestigen op voormalige agrarische bedrijfslocaties; voor de uitbreiding van landbouwverwante bedrijven wordt een wijzigingsbevoegdheid toegevoegd; overige functiewijzigingen worden niet mogelijk gemaakt maar kunnen, na afweging zoals in de Visie beschreven, met een separate procedure worden toegestaan |
De voorgestelde wijzigingsbevoegdheden zijn toegevoegd aan artikel 52.2.
Be- en verwerking van agrarische producten van derden
In het vigerende bestemmingsplan zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen om de be- en verwerking van agrarische producten op agrarische bowuvlakken toe te staan. Aan deze afwijkingsbevoegdheden is de voorwaarde gekoppeld dat geen aanvoer van producten van derden plaats mag vinden. Deze voorwaarde komt te vervallen en wordt vervangen door de voorwaarde dat aanvoer van producten van derden is toegestaan indien hoofdzakelijk be- en verwerking plaats vindt van de producten van het eigen bedrijf en er geen sprake is van een zelfstandige agrarische productverwerkende hoofdactiviteit (artikel 3.6.3, 5.6.3 en 6.6.3).
Bewerking van mest van het eigen bedrijf
Aan de agrarische bestemmingen zijn afwijkingsbevoegdheden toegevoegd om de mestbewerking (inclusief monovergisting) op het bouwvlak van de eigen, ter plaatse geproduceerde mest, toe te staan (artikel 3.6.6, 5.6.6 en 6.6.6).
Windturbines met beperkte hoogte
Aan de regels wordt een algemene afwijkingsbevoegdheid toegevoegd om bij agrarische bouwvlakken en bij de bestemming Bedrijf windturbines toe te voegen met een beperkte hoogte. Deze turbine zijn gelet op de omvang bedoeld voor eigen gebruik.
Plattelandswoningen
Aan de agrarische artikelen wordt een afwijkingsbevoegdheid toegevoegd om de bewoning door derden die geen relatie hebben met het betreffende in werking zijnde bedrijf, toe te staan. De afwijking in artikel 3.6.5, 4.6.2, 5.6.5 en 6.6.5 is aan voorwaarden verbonden (goed woon- en leefklimaat, geen beperkingen voor aangrenzende percelen, geen mogelijkheden om nieuwe bedrijfswoningen te realiseren).
Recreatiewoningen
In het plan zijn de volgende 4 recreatieterreinen opgenomen:
park | toelaatbare eenheden | wijzigingsbevoegdheid |
Staartse Duinen | 85 stacaravans/chalets |
mogelijkheid om stacaravans om te zetten naar recreatiewoningen 2 stacaravans voor 1 recreatiewoning 65 m2 en 6 m2 bijgebouwen |
Familyland | 107 stacaravans/chalets 266 recreatiewoningen maatvoering voor recreatiewoning 65 m2 en 6 m2 bijgebouwen |
mogelijkheid om stacaravans om te zetten naar recreatiewoningen 2 stacaravans voor 1 recreatiewoning 65 m2 en 6 m2 bijgebouwen |
Hazeduinen | 315 stacaravans/chalets 140 recreatiewoningen toeristische standplaatsen maatvoering voor recreatiewoning 65 m2 en 6 m2 bijgebouwen |
mogelijkheid om stacaravans om te zetten naar recreatiewoningen 2 stacaravans voor 1 recreatiewoning 65 m2 en 6 m2 bijgebouwen |
Groene Dries | 63 recreatiewoningen | - |
De Visie biedt ruimte om deze maximale maatvoering te verruimen. De voorgestelde aanpassing heeft zowel betrekking op de maximale oppervlakte van de huidige recreatiewoningen als op de oppervlakte van recreatiewoningen die toelaatbaar zijn bij toepassing van de wijzigingsbevoegdheid voor omzetting van stacaravan naar recreatiewoning.
Aanpassing van het plan aan de Visie vindt plaats door:
Burgerwoning
Tot slot is artikel 30.2.1 is aangepast: de maximal maatvoering voor woningen van 600 m3 is gewijzigd in 750 m3.
In het rapport 'Woensdrecht , Over de rand' van novmeber 2012 zijn de archeologische waarden en de archeologische verwachtingswaarden binnen de gemeente Woensdrecht in beeld gebracht. De nota bevat tevens een advies over de wijze waarop deze (verwachtings)waarden in kunnen worden beschermd.
In het plangebied is sprake van hoge, middelhoge en lage archeologische verwachtingswaarden. Archeologisch monumenten of terreinen komen in het plangebied niet voor. In het vigerende bestemmingsplan is sprake van 'archeologische waarden' voor een beperkt gedeelte van het plangebied. Deze gebieden zijn aangeduid maar de aanduiding komt niet (helemaal) overeen met de gebieden die op de archeologische beleidskaart zijn aangegeven.
Aanpassing van het plan
De gebiedsaanduiding 'archeologische waarden' wordt ingetrokken. Binnen het plangebied worden 3 dubbelbestemmingen opgenomen (Waarde - Archeologie 1, 2 en 3) voor de hoge, middelhoge en lage verwachtingswaarden. Aan het plan worden 3 artikelen toegevoegd om deze waarden te beschermen (artikel 41, 42 en 43).
De toegankelijkheid van het plan wordt gedeeltelijk bemoeilijkt door het feit dat een aantal gebiedsaanduidingen op de verbeelding afgestemd zijn op de grenzen van de enkelbestemmingen terwijl de regels die bij de aanduiding horen, in het algemene hoofdstuk van de regels zijn te vinden (en niet in de het hoofdstuk Bestemmingsregels). Dit wordt aangepast: gebiedsaanduidingen worden opgenomen als één gebied waarbij geen onderscheid gemaakt wordt naar de enkelbestemmingen en de verwijzingen in de enkelbestemmingen worden verwijderd. In een nieuw artikel 55.1 wordt aangegeven waar de gronden met de betreffende aanduiding voor zijn bestemd. Digitaal, zoals te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl, wordt direct een verwijzing gemaakt naar artikel 55.
Het betreft de gebiedsaanduidingen 'attentiegebieden ehs', 'cultuurhistorisch waardevol gebied', 'ecologische verbindingszone', 'kerkepad', 'reserveringsgebied - waterberging' en 'zoekgebied voor behoud en herstel watersystemen'.
Daarnaast blijkt de dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie' die is toegekend aan 4 deelgebieden met de bestemming Natuur - Landgoed niet nodig: de voorkomende cultuurhistorische en aardkundige waarden zijn al met de andere toegekende bestemmingen en dubbelbestemmingen beschermd. Het betreffende artikel wordt ingetrokken en de bestemming maakt niet langer onderdeel uit van het plan.
Het externe veiligheidsbeleid is gericht op het beperken en beheersen van risico's en effecten van calamiteiten alsmede het bevorderen van de veiligheid van personen in de omgeving van activiteiten (bedrijven en transport) met gevaarlijke stoffen. Dat gebeurt door te voorkomen dat te dicht bij gevoelige bestemmingen, activiteiten met gevaarlijke stoffen plaatsvinden, door de zelfredzaamheid te bevorderen en door de calamiteitenbestrijding te optimaliseren. Voor buisleidingen moet daarbij getoetst worden aan het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb; januari 2011).
Met de 3e herziening is de QRA van hogedruk aardgasleidingen toegevoegd aan het plan. Per 1 juli 2014 vallen ook de chemicaliënleidingen onder het Besluit externe veiligheid (Bevb). Binnen de plangrenzen is sprake van een propyleenleiding van DOW die aangemerkt kan worden als een chemicaliënleiding waar het besluit betrekking op heeft. De QRA van deze propyleenleiding is aan de bijlagen toegevoegd (bijlage 1). Voor deze leiding geldt een norm voor het plaatsgebonden risico en een verantwoordingsplicht van het groepsrisico.
Met betrekking tot deze paragraaf wordt overleg gevoerd/advies gevraag met Brandweer Midden- en West Brabant en de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant.
Plaatsgebonden risico
Uit de QRA blijkt dat de leidingbeheerder maatregelen neemt in een gedeelten van het tracé (Rijzende weg, Bossestraat) om het plaatsgebonden risico (10 -6 - contour) te verkleinen. Door Delta en DOW is voorts een screening gemaakt van het leidingen tracé van de propyleenleiding binnen het grondgebied van de gemeente Woensdrecht. Uit deze screening blijkt dat op twee locaties sprake is van een bouwvlak binnen de besteming Wonen dat gedeeltelijk binnen de beschermingszone van de leiding is gelegen. Deze bouwvlakken worden aangepast, zodat deze niet meer binnen de dubbelbestemming vallen. In de vierde herziening worden geen nieuwe kwetsbare objecten toegestaan binnen 10 -6 contouren van leidingen.
Groepsrisico (GR)
In verband met de aanwezige propyleenleiding, waarvan het invloedsgebied binnen het plangebied gelegen is, dient conform artikel 12 van het Bevb een verantwoording van het GR opgesteld te worden. Bij de verantwoordingsplicht staat de vraag centraal in hoeverre het GR als gevolg van de partiële herziening kan worden geaccepteerd, waarbij ook wordt ingegaan op welke veiligheidsverhogende maatregelen er getroffen kunnen worden. Naarmate de toename van het GR hoger is en de oriëntatiewaarde wordt benaderd of zelfs overschreden, zijn de eisen die worden gesteld aan de verantwoording zwaarder.
In de QRA is een figuur opgenomen met de FN-curve van het groepsrisico: hieruit blijkt dat gezien de afstand en de dichtheid van de bebouwing ten opzichte van de leiding er geen overschrijding plaatsvindt van de oriëntatiewaarde van het groepsrisico.
De bestemmingsplanherziening is voorts conserverend van aard: er worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt binnen het invloedsgebied van de leiding die leiden tot een toename van de personendichtheid en daarmee tot een toename van het GR. Een beperkte verantwoording van het GR is daarom voldoende.
Bereikbaarheid
De bereikbaarheid van de leiding in geval van calamiteiten is in het algemeen goed, ook ter plaatse van het in principe niet openbaar toegankelijke militaire vliegveld.
Bestrijdbaarheid
In het buitengebied van Woensdrecht zijn effectieve bluswatervoorzieningen niet overal voorhanden bij eventuele calamiteiten. Bij toekomstige bouwactiviteiten wordt dit meegenomen en worden bluswatervoorzieningen mogelijk gemaakt. In dit bestemmingsplan worden bluswatervoorzieningen niet expliciet mogelijk gemaakt. Echter, binnen diverse functies bestaat wel de mogelijkheid deze te realiseren. Het bestemmingsplan voorziet daarom in bluswatervoorzieningen.
Zelfredzaamheid
Zelfredzaamheid is het zichzelf kunnen onttrekken aan een dreigend gevaar, zonder daadwerkelijke hulp van hulpverleningsdiensten. Maatregelen ter verbetering van de zelfredzaamheid worden door de gemeente overwogen bij nieuwe ontwikkelingen in het kader van de omgevingsvergunning voor bouwen. Bij nieuwe ontwikkelingen in het invloedsgebied van de leidingen worden deze maatregelen getroffen.
Dit bestemmingsplan is echter consoliderend van aard: bestaande functies worden gehandhaafd. Er worden dan ook geen nieuwe ontwikkelingen voorzien, waardoor maatregelen gericht op de verbetering van de zelfredzaamheid voor dit bestemmingsplan niet aan de orde zijn.
In het algemeen is ontvluchten in het buitengebied goed mogelijk. Daarmee kan een eventuele calamiteit goed ontvlucht worden. Tevens is aangegeven dan de alarmering in het buitengebied matig is. Niet in alle gebieden in het buitengebied is de WAS-installatie goed hoorbaar. Een goede vorm van extra risicocommunicatie betreft sms-alert, zoals gerealiseerd met NL-Alert.
Aanpassingen van het plan
Ter plaatse van de Bossestraat 33 en Rijzende weg 7 in Woensdrecht zijn de bouwvlakken Wonen binnen de dubbelbestemming Leiding gelegen. Dit is ongewenst en de bouwvlakken worden aangepast. Het betreffen minimale aanpassingen.
De huidige regeling om sloop van cultuurhistorisch waardevolle panden te voorkomen leidt momenteel zelden tot een weigering van de omgevingsvergunning. Reden hiervoor is onduidelijkheid over de weigeringsgronden en de actualiteit van de inventarisatie.
Voor wat betreft de weigeringsgronden wordt gewezen op het bepaalde in artikel 2.16 Wabo waarin staat dat de vergunning voor het slopen van een bouwwerk kan worden geweigerd als het niet aannemelijk is dat op de plaats van het te slopen bouwwerk een ander bouwwerk kan of zal worden gebouwd. Deze formulering 'kan omgevingsvergunning worden geweigerd' sluit op zichtzelf niet uit dat deze omgevingsvergunning ook om andere redenen kan worden geweigerd. Nu de omgevingsvergunningeis voor het slopen van bouwwerken op grond van artikel 3.3 Wro in het bestemmingsplan kan worden opgenomen, is het logisch dat deze omgevingsvergunning ook kan worden geweigerd als het slopen in strijd is met deze bestemming.
De inventarisatie die ten grondslag ligt aan de aanwijzing is niet zeer recent maar daartegen kan worden ingebracht dat cultuurhstorisch waardevolle panden doorgaans geen ingrijpende veranderingen ondergaan. Om tegemoet te komen aan het bezwaar dat bij een bepaald pand de inventarisatie niet volledig zou zijn, worden de weigeringsgronden voor de omgevingsvergunning voor slopen aangepast.
Aanpassing plan
Aan de betreffende artikelen wordt toegevoegd dat een sloopvergunning niet wordt geweigerd indien in redelijkheid het behoud van het object gelet op de staat waarin het object verkeert (doordat in de loop der tijd cultuurhistorische waardevolle elementen zijn verdwenen of omdat het object in een slechte bouwkundige staat verkeert) niet kan worden verlangd. Het betreft de aanvulling van de artikelen 3.8.2, 5.8.2, 6.8.2, 9.8.2, 15.8.2, 18.8.2, 19.8.2, 29.8.2 en 30.8.2.
Ten behoeve van deze herziening is een actuele versie van de GBKN-ondergrond vergeleken met de toegekende bestemmingen, aanduidingen en bouwvlakken. As gevolg hiervan is op onderdelen het plan aangepast. Deze en andere redenen om het plan te herzien worden in deze paragraaf beschreven.
Uitbreiding plan
Het bestemmingsplan Bremweg 1 en Leidingstraat ongenummerd en het wijzigingsplan Oud Hinkelenoorddijk 7 worden in het plan opgenomen omdat de regels uit de Verordening ruimte ook op de betreffende agrarische bedrijven van toepassing moeten worden verklaard. Het betreft uitsluitend een aanpassing van de verbeelding.
Natuurontwikkeling
Sinds de vaststelling van de 3e herziening zijn diverse agrarisch percelen door Brabants Landschap en Natuurmonumenten verworven en ingericht voor natuurontwikkeling. De agrarisch bestemmingen van 1 perceel aan de Brilseweg, 5 percelen aan de Putseweg (omgeving Zwaluwmeer) en 2 percelen ten oosten van Putseweg 35 worden gewijzigd in de bestemming Natuur (gronden van Natuurmonumenten). Ook de agrarisch bestemmingen van percelen van Brabants Landschap (gebieden in de omgeving van de Vossenweg, Hogerwaardpolder te Woensdrecht en Eiland te Huijbergen worden bestemd tot Natuur. Het bouwvlak Hogerwaardpolder 2 is verkleind en wordt voorzien van de functieaanduiding 'specifieke vorm van agrarisch – hobbymatig'.
Weg naar Wouw 38 en 40
De percelen Weg naar Wouw 38 en Weg naar Wouw 40 worden opgenomen in het bestemmingsplan. Weg naar Wouw 40 wordt bestemd tot Wonen met een bouwvlak, overeenkomstig de uitspraak van de Raad van State van 29 januari 2014 (201305288/1/R3).
Op het perceel Weg naar Wouw 38 is sprake van een pluimveehouderij. De gronden worden bestemd tot Agrarisch met waarden – Natuur- en landschapswaarden met een bouwvlak van 1.49 ha en de functieaanduiding 'intensieve veehouderij'.
Aan de gronden worden tevens, voor zover van toepassing de gebiedsaanduidingen 'luchtvaartzone 2', 'vrijwaringszone-radar', 'geluidzone-industrie', luchtvaartzone 9' en 'milieuzone-grondwaterbeschermingsgebied' opgenomen alsmede de dubbelbestemming 'Leiding-gas' met een hartlijn.
Sportlaan 11 te Hoogerheide
Aan de Sportlaan 11 te Hoogerheide is een gemengd agrarisch bedrijf gelegen. Op het bedrijf wordt vleesvee gehouden en akkerbouw producten geteeld, Voor het veehouderij gedeelte is in 2009 een melding in het kader van het Activiteiten besluit geaccepteerd en ook de benodigde Natuurbeschermingswetvergunning is verleend. In het geldende bestemmingsplan is de veehouderijtak van het bedrijf ten onrechte niet positief bestemd. Aan het bouwvlak wordt de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch – neventak intensieve veehouderij' toegekend.
Molendreef 120 Ossendrecht, Antwerpsestraatweg 135 Hoogerheide, Van der Duijnspolderweg 7 Woensdrecht, Langeweg 40 Woensdrecht, Westerstraat 50 b Huijbergen, Heistraat 12 Hoogerheide, Oude Steenstraat 4 Hoogerheide en Moleneind 49 en 52 Ossendrecht
Bij al deze percelen is sprake van bestaande erfbebouwing die niet voorzien is van een bouwvlak en/of het juiste bestemmingsvlak. Voor deze schuren en bijgebouwen zijn onherroepelijke bouwvergunningen verleend. De bebouwing is sinds de oprichting in gebruik bij de bestemming Wonen. De bestemming Wonen wordt indien nodig aangepast en de bebouwing wordt strikt ingepakt in een bouwvlak. Tussen de bouwvlakken worden indien nodig relatietekens opgenomen.
Hogebergdreef 160 te Putte
Voor het perceel aan de Hogebergdreef 160 te Putte is abusievelijk een maatvoeringsaanduiding voor het maximaal te bebouwen oppervlak opgenomen met een waarde van 1.180 m2. De correcte waarde bedraagt 1.680 m2. De verbeelding wordt aangepast waarbij alleen de nieuwe maatvoering is opgenomen.
Oud Hinkelenoorddijk 5 Woensdrecht, Trambaan 16 Ossendrecht, Hinkelenoorddijk 1 Ossendrecht, Moleneind 80 Ossendrecht en Hageland 45 Ossendrecht
Bij deze agrarische bouwvlakken is sprake van een onherroepelijk vergund bedrijfsgebouw dat de grenzen van het bouwvlak in geringe mate overschrijdt. De begrenzing van het bouwvlak wordt aangepast op een zodanige wijze dat sprake is van vormverandering en geen vergroting.
Begrenzing bestemming Water
Sinds de vaststelling van het bestemmingsplan zijn op diverse plaatsen in het buitengebied waterbergingen gerealiseerd waarbij de uiteindelijke feitelijke situatie afwijkt van de bestemming Water zoals opgenomen in het plan. De begrenzing van de bestemming Water wordt aangepast ter plaatse van de waterberging aan de Kooiweg, en gedeelten van Calfvense kreek, de Agger en de Ossendrechtse kil. De bestemming van de Bleekloop bij Huijbergen wordt gewijzigd in Natuur.
Voormalige grensovergang Zoomweg-Zuid
Ter plaatse van de voormalige grensovergang aan de Zoomweg-Zuid is de bestemming Verkeer en Agrarisch met waarden – Landschapswaarden aangepast aan de feitelijke situatie.
Dennenlaan 29 Woensdrecht
Ter plaatse van de manage aan de Dennenlaan komt de begrenzing van de bestemming en functieaanduiding 'recreatiewoning' niet helemaal overeen met de locatie van de onherroepelijk vergunde aanwezige bebouwing. Door de bestemming en aanduiding enigszins van vorm te veranderen, rekening houdend met de leiding, wordt de aanwezige bebouwing correct bestemd.
Putseweg/ landgoed Emmahoeve
Binnen de bestemming Natuur – Landgoed is een functieaanduiding 'recreatiewoning' met een maatvoeringsaanduiding opgenomen. De daadwerkelijk vergunde en gerealiseerde recreatiewoningen zijn niet geheel binnen deze aanduiding gerealiseerd. De aanduidingen worden aangepast.
Putsebaan/ landgoed Bieduinen
Gronden met de bestemming Natuur en een daarop aanwezig gebouw, behoren tot het landgoed. De bestemming wordt gewijzigd van Natuur naar Natuur - Landgoed en er wordt een bouwvlak met maatvoeringsaanduiding opgenomen.
Verkeer en buisleidingenstraat
Volgens de systematiek van het moederplan zou op de kruising van de bestemming Verkeer met bestemming Buisleidingenstraat de bestemming Verkeer moeten worden opgenomen met een dubbelbestemming Leiding-leidingstrook. Dit is in het moederplan op een aantal locaties niet gebeurd. Met deze partiële herziening wordt dit aangepast.
Antwerpsestraatweg 176 Hoogerheide
De gronden hebben de bestemming Bedrijf met de functieaanduiding garage. Momenteel is er geen sprake meer van een garage zodat de functieaanduiding komt te vervallen. Toegestaan zijn dan bedrijven uit de categorie 1 en 2 van de Lijst van Bedrijfsactiviteiten.
Waterleiding Evides
Waterleiding Evides exploiteert een waterleiding met een diameter van 900 mm die in het plangebied is gelegen. De situering van de leiding is gecontroleerd en op onderdelen aangepast. pm
Scheldevanger
De Scheldevanger aan de Reimerswaalweg is gerestaureerd en met de aanduiding 'cultuurhistorische waarden' positief bestemd.
Bouwregels agrarische artikelen (artikel 3.2, 5.2 en 6.2)
Op de gronden met agrarische bestemmingen zijn, verspreid over het plangebied, onherroepelijk vergunde schuren en stalletjes gerealiseerd. Deze legale gebouwtjes zijn in het huidige bestemmingsplan niet voorzien van een bouwvlak. Door in de bouwregels op te nemen dat buiten bouwvlakken ook bestaande gebouwen zijn toegestaan wordt deze omissie in het plan gerepareerd. Door deze aanpassing wordt voorkomen dat legale gebouwen onbedoeld onder het overgangsrecht worden geplaatst. Voor bestaande situaties (voor bouwen en gebruik) is in het plan al een begripsbepaling opgenomen. Uit jurisprudentie blijkt dat een dergelijk regeling voor bestaande gebouwen is toegestaan (het begrip 'bestaande situatie' voor bouwen in combinatie met de aanwezige vergunningen geeft voldoende zekerheid over de gebouwen die als bestaand worden aangemerkt en de gebouwen die niet als zodanig worden aangemerkt).
In artikel 3.2.4 sub c en artikel 19.2.2 sub g is abusievelijk bepaald dat de afstand tot de perceelsgrens maximaal 5 meter moet bedragen. Bedoeld is dat de afstand minimaal 5 meter moet bedragen. Dit wordt in beide artikelen aangepast.
Artikel 5.9.12
In de aanhef van het artikel is ten onrechte sprake van een wijzing van de bestemming Agrarisch. Bedoeld is een wijziging van de bestemming Agrarisch met waarden – Landschapswaarden. De regels worden aangepast.
Artikel 4.9.3
De in het plangebied gelegen paardenhouderijen grenzen aan de bestemming Agrarisch met waarden – Landschapwaarden of de bestemming Natuur. Voor de wijziging naar de bestemming Recreatie geldt dat deze bestemming uitsluitend is toegestaan op de aangrenzende gronden met een agrarische bestemming. Gelet op de huidige situatie en eventuele toekomstige paardenhouderijen wordt in artikel 4.9.3 opgenomen dat ook aangrenzende gronden met de bestemming Agrarisch met waarden - Landschapwaarden voor wijzing in aanmerking komen.
Artikel 5.9.13 en artikel 6.9.4
In artikel 5.9.13 en 6.9.4 is de bevoegdheid opgenomen om een agrarisch bestemming te wijzigen in Wonen. Daarbij is bepaald dat de inhoud van de woning niet mag worden vergroot. Uit oogpunt van rechtsgelijkheid is het redelijk dat ook deze woningen vergroot mogen worden tot het maximale inhoud die bij de bestemming Wonen is toegestaan. De bepaling komt te vervallen; de algemene regels van de bestemming Wonen zijn na wijziging van toepassing.
Artikel 8.2.2
De maximaal toelaatbare hoogte van terreinafscheidingen voor nutsvoorzieningen van 1 meter wordt als te beperkt ervaren. Een minimale hoogte van 2 meter wordt noodzakelijk geacht om de bescherming en veiligheid van de voorzieningen te garanderen.
Artikel 12
De toekenning van functieaanduidingen in het moederplan bij de besteming Detailhandel is niet helemaal duidelijk; de bedrijven die aangeduid zijn kunnen aangemerkt worden als grootschalige detailhandel. De bedoeling van het plan was klaarblijkelijk niet om grootschalige detailhandel zonder meer toe te staan. De regeling wordt aangepast om dit uitgangspunt te verduidelijken (artikel 12.1 en de begripsbepaling 1.48). In de wijzigingsbevoegdheid (artikel 12.9.2) wordt verduidelijkt dat het een wijziging betreft naar een andere functieaanduiding die verwijst naar de toelaatbare vorm van detailhandel. De voorwaarden dat een dergelijk bedrijf moet voldoen aan de categoriën 1 of 2 van de Lijst van Bedrijfsactiviteiten kan vervallen: in de huidige lijst zijn geen detailhandelsbedrijven meer opgenomen (bovendien waren detailhandelsbedrijven in de lijst van het moederplan allemaal ingedeeld in categorie 1 of 2).
Artikel 19
De bestaande woning Abdijlaan 48 te Ossendrecht is per abuis niet genoemd als woning in het artikel voor de bestemming Natuur - Landgoed.
Artikel 21.2.4, 22.2.5 en 23.2.5
In de bestemmingsbepalingen voor de verschillende verblijfsrecreatieve terreinen zijn geen onderlinge afstanden voorgeschreven tussen verblijfsrecreatieve objecten zoals stacaravans en chalets. Uit een oogpunt van ruimtelijke kwaliteit is het opnemen van een dergelijk minimale afstand van 3 meter, vergelijkbaar met de voorgeschreven onderlinge afstand tussen de recreatiewoningen op de recreatieparken, wel wenselijk. De regels worden hierop aangepast. Daarbij wordt opgemerkt dat de bepalingen omtrent bestaande maten (artikel 49.2) van toepassing is zodat de situaties waarin de huidige onderlinge afstand minder dan 3 meter bedraagt niet onbedoeld onder het overgangsrecht worden gebracht.
Artikel 30.2.1
Op gronden met de bestemming Wonen mogen woningen in het huidige plan overal binnen het bouwvlak worden gebouwd en herbouwd en dat kan een ongewenste situering opleveren die belemmerend werkt voor naastgelegen bedrijven. De regels worden op dit onderdeel aangevuld met de bepaling dat herbouw van een woning op een andere locatie binnen het bouwvlak geen onevenredige beperking op mag leveren voor de bedrijfsvoering en ontwikkelingsmogelijkheden van naastgelegen bedrijven.
Artikel 37.7.2
De foutieve verwijzing naar artikel 33.4 wordt gewijzigd in een verwijzing naar artikel 37.7.1.
Artikel 50.1
Het bepaalde in artikel 46.1 onder a en 46.2.1 met betrekking tot de afstand vanaf de molen waarbinnen regels gelden voor de maximale hoogte en het uitvoeren van werken en werkzaamheden, is onvoldoende duidelijk. Niet de afstand tussen het object of het werk en de onderste punt van de verticale wiek is van belang maar de afstand van het object/werk tot de voet van de molen (zoals voor deze molen ook toegepast in het bestemmingsplan Bebouwde kom Huijbergen). Op basis van het rekenmodel van de Vereniging de Hollandse Molen is een berekening gemaakt van de maximale bouwhoogte voor gebouwen in de molenbiotoop voorzover gelegen in het buitengebied. Daarbij is er van uitgegaan dat de molen in een ruw gebied (n=75) is gelegen. In de zone van 100 tot 400 meter zijn bouwhoogtes rechtstreeks toelaatbaar van 4,4 m tot 7,1 meter. Voor hogere bouwwerken is de mogelijkheid van afwijking opgenomen.
Uitwerking rekenmodel Vereniging Hollandse Molen
Technische gegevens van de molen, biotoopformule en bebouwingsafstand | Ronde stenen beltmolen Johanna |
technische gegevens van de molen | |
n-factor | 75,0 |
c = constante | 0,2 |
z = askophoogte | 15,3 |
c.z = | 3,1 |
vlucht | 23,1 |
stellinghoogte | 3,7 |
biotoopformule | |
H = X/n + c .z | |
H = hoogte obstakel | |
X = afstand tot de molen | |
bebouwingsafstand | toelaatbare hoogte in meters |
bij X = 50 meter | 3,7 |
bij X = 100 meter | 4,4 |
bij X = 200 meter | 5,7 |
bij X = 300 meter | 7,1 |
bij X = 400 meter | 8,4 |
Nieuw artikel 49.3
Door de inwerkingtreding van de 'Reparatiewet BZK 2014' (Staatsblad 2014, 458) per 29 november 2014 is de bouwverordening voor dit bestemmingsplan niet meer van toepassing. De regeling van parkeerbepalingen in de bouwverordening is daarom materieel overgenomen in dit bestemmingsplan. Een en ander leidt niet tot een inhoudelijke wijziging van de beoogde toetsing. In het Besluit ruimtelijke ordening is mede in verband met het intrekken van de toetsing aan de bouwverordening de mogelijkheid opgenomen om voor de invulling van de eis van voldoende parkeren in concrete situaties gebruik te maken van beleidsregels (zie artikel 3.1.2 lid 2 onder a Bro), zoals dit ook onder de werking van de bouwverordening mogelijk was. De gemeente Woensdrecht heeft geen vastgestelde beleidsregels voor parkeren zodat aansluiting is gezocht bij de nomen zoals deze gehanteerd worden door CROW.
Artikel 3.9.14, 4.9.6, 5.9.14, 6.9.5, 7.9.3, 11.9.2, 14.9.2, 15.9, 17.9, 24.9 en 30.9.2
De wijzigingsbevoegdheden zoals opgenomen in de genoemde artikelen bieden geen mogelijkheden om de bestemming van gronden met de aanduiding 'ecologische hoofdstructuur' of de dubbelbestemming Waarde - Natura 2000 te wijzigen naar Natuur. De regels zijn hiermee aangevuld.
Artikel 56.2 (en artikel 56.1)
In artikel 56.2 sub b (overgangsrecht gebruik) wordt verwezen naar artikel 45.2.1. Dit is niet juist; de redactie wordt aangepast aan de voorgeschreven tekst van artikel 3.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Op grond van jurisprudentie moet ook bij de vaststelling van een herziening de bepalingen voor het overgangsrecht worden opgenomen. Artikel 56.1 en 56.2 worden opgenomen in de herziening.
Artikel 56.3
Op het perceel Hollandseweg 23a vindt in strijd met het bestemmingsplan permanente bewoning plaats van een woonkeet. Met de bewoners is overeengekomen dat het gebruik, na beëindiging niet meer wordt hervat. Voor het perceel wordt een persoonsgebonden overgangsrecht opgenomen in het betreffende artikel van de regels.
Uitbreiding plan
Het wijzigingsplan Putseweg 15 wordt in het plan opgenomen omdat de regels uit de Verordening ruimte ook op de betreffende agrarische bedrijf van toepassing moet worden verklaard. Het betreft een aanpassing van de verbeelding, de regels ('groen' is voor landschappelijke inpassing (artikel 13.1) en een voorwaardelijke bouwbepaling (artikel 5.2.2)) en de bijlagen bij de regels.
Bunkers en andere historische militaire objecten
In het plangebied zijn niet alle aanwezige bunkers aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol. Bovendien komt de ingetekende locatie in veel gevallen niet overeen met de daadwerkelijke locatie. Ook voor de zogenaamde Scheldevanger, een herbouwd militair object geldt dat deze niet op de verbeelding is opgenomen. Aan deze elementen wordt de functie aanduiding 'cultuurhistorische waarden' toegekend. Voor zover de bunkers zijn gelegen op locaties waar gebouwen in principe niet zijn toegestaan (bestemming Verkeer of Natuur) wordt aan de betreffenden artikelen toegevoegd dat de gebouwen/bunkers zijn toegestaan. Voorzover bunkers zijn gelegen op de erven bij woningen wordt het bouwvlak aangepast en in de regels opgenomen dat de bunkers niet meetellen bij de bepaling van de toelaatbare oppervlakte aan bijgebouwen. De bunkers kunnen niet worden verwijderd en de gebruiksmogelijkheden zijn beperkt; zij tellen derhalve niet mee als volwaardige bijgebouwen.
Molenbosstraat
Ten behoeve van het arboretum is een gebouw vergund. Het gebouw wordt voorzien van een bouwvlak en de regels van het artikel Natuur worden hierop aangepast.
Weg naar Wouw en Putseweg
Het horecabedrijf 'Trapke op' te Huijbergen heeft nu de bestemming Horeca met als functieaanduiding 'restaurant'. Ter plaatse is echter geen sprake van een restaurant maar van een café. Ook ter plaatse van Puts Meuleke is de toelaatbare functie (categorie 1 of 2) niet overeenkomstig het huidige gebruik (categorie 3). De functieaanduiding worden aangepast.
Bedrijventerrein Aviolanda
Op het bedrijventerrein Aviolanda zijn 2 bedrijfswoningen toegestaan. Momenteel worden deze bedrijfswoningen (Aviolandalaan 27 en 29) in afwijking van het bestemmingsplan gebruikt voor bewoning door derden.
Het huidige gebruik van de woning aan de Aviolandalaan 29 is in strijd met het bestemmingsplan en komt niet voor een positieve bestemming in aanmerking.
Op basis van artikel 3.2.3 van het Bro heeft de raad de mogelijkheid om voor een of meer natuurlijke personen persoonsgebonden overgangsrecht op te nemen. Daartoe kan de raad onder andere toe overgaan in gevallen waarin het bestaande gebruik, gelet op artikel 3.2.2, vierde lid, van het Bro, niet onder de werking van het algemene overgangsrecht zou vallen en handhavend optreden tot een onbillijkheid van overwegende aard als bedoeld in artikel 3.2.3 van het Bro zou leiden. Gelet op het voorgaande (strijdig met bestemming; geen overgangsrecht; geen actieve beëindiging) ligt het voor de hand om een persoonsgebonden overgangsrecht op te nemen voor het perceel Aviolandalaan 29. Artikel 56.3 is hiermee aangevuld.
Met de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied 1998 is het gebruik van Aviolandalaan 27 wegbestemd en onder het overgangsrecht gebracht. Bij de actualisatie van het bestemmingsplan in 2011 is het gebruik opnieuw onder de werking van het overgangsrecht gebracht, zodat het college niet handhavend kan optreden tegen het huidige gebruik als burgerwoning.
De huidige bewoner heeft op 25 januari 2012 een verzoek ingediend om het gebruik als burgerwoning positief te bestemmen. Dat verzoek is afgewezen en dat besluit is door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State bekrachtigd. Daarmee staat vast dat de raad mocht besluiten om het gebruik als burgerwoning niet positief te bestemmen.
Dat het gebruik opnieuw onder de werking van het overgangsrecht is gebracht, impliceert dat het gebruik binnen de planperiode zal worden beëindigd. Van een beëindiging binnen de planperiode is echter geen sprake aangezien de gemeente niet voornemens is over te gaan tot de aankoop dan wel onteigening. Gelet op het voorgaande (terecht geen positieve bestemming opgenomen; niet opnieuw onder het overgangsrecht te brengen) ligt het voor de hand voor het perceel Aviolandalaan 27 een uitsterfregeling op te nemen. De woning krijgt een functieaanduiding 'specifieke vorm van wonen – uitsterfregeling' en de regels in artikel 9 worden aangevuld.
Tot slot moet met een aanpassing van het plan worden voorkomen dat, nu de panden Aviolandalaan 27 en 29 niet als dienstwoning kunnen worden gebruikt, elders op het bedrijventerrein bedrijfswoningen worden opgericht. De maatvoeringsaanduiding maximaal aantal wooneenheden, waarde '2' vervalt en voor de beide woningen wordt de functieaanduiding 'bedrijfswoning' opgenomen. De regels in artikel 9 worden hierop aangepast.
Toetsingskader
In de Wet milieubeheer en het bijbehorende Besluit milieueffectrapportage (Besluit mer) is wettelijk geregeld voor welke projecten en besluiten een milieueffectrapport dient te worden opgesteld. Een planmer-plicht is voor een bestemmingsplan aan de orde als het plan:
Bestemmingsplan buitengebied, partiële herziening 2016
Drempelwaarden Besluit milieueffectrapportage
Met de herziening worden ontwikkelingsmogelijkheden geboden aan agrarische bedrijven, waaronder veehouderijen. Conform wet- en regelgeving en jurisprudentie dient bij de beoordeling of sprake is van een planmer-plicht ook rekening te worden gehouden met onbenutte ruimte die wordt overgenomen uit vigerende bestemmingsplannen en afwijkingsmogelijkheden en wijzigingsbevoegdheden. In de herziening van dit bestemmingplan wordt de provinciale Verorndeing ruimte verwerkt. Dit betekent dat slechts onder strikte voorwaarden ontwikkelingsruimte wordt geboden aan veehouderijen. Door de ontwikkelingsmogelijkheden die de herziening biedt, is het mogelijk dat in bepaalde gevallen bij toekomstige uitbreidingen van veehouderijen drempelwaarden uit het Besluit mer zullen worden overschreden. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat een initiatief tot wijziging of realisatie van een stal betrekking heeft op bijvoorbeeld 200 stuks melkrundvee (> 2 jaar) of 2.000 mestvarkens. Stallen van een dergelijke omvang kunnen worden gerealiseerd binnen de bouwvlakken die met de herziening (via wijzigingsbevoegdheid) worden mogelijk gemaakt. Daarmee vormt de herziening het kader voor mogelijke toekomstige besluiten over mer-(beoordelings)plichtige activiteiten. Om deze reden is in het kader van het Bestemmingsplan buitengebied, partiële herziening 2016 sprake van een planmer-plicht.
Effecten op Natura 2000
Binnen de gemeentegrenzen van Woensdrecht is het Natura 2000-gebied Brabantse Wal gelegen. Daarnaast zijn in de omgeving van het plangebied zowel op Nederlands als op Belgisch grondgebied ook enkele Natura 2000 gebieden gelegen, waaronder de Kalmthoutse heide, Markizaat, Westerschelde en Saeftinghe. In de Natuurbeschermingswet 1998 is vastgelegd dat voor plannen die mogelijk leiden tot significante negatieve effecten op Natura 2000 een zogenaamde 'passende beoordeling' noodzakelijk is. Voor de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied kan niet op voorhand worden uitgesloten dat sprake is van significante negatieve effecten op Natura 2000. Met name als het gaat om het aspect stikstofdepositie kan op vele kilometers afstand sprake zijn van significante negatieve effecten als gevolg van de bouwmogelijkheden in het bestemmingsplan. Zeker wanneer rekening wordt gehouden met het cumulatieve effect van de maximale invulling van alle bouwmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt. Dit bekent dat een passende beoordeling dient te worden uitgevoerd. Wanneer voor een plan een passende beoordeling op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 noodzakelijk is, leidt dit automatisch tot een planmer-plicht.
Milieueffectrapportage (m.e.r.) is wettelijk verankerd in hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer. Doel van een planMER is het integreren van milieuoverwegingen in de voorbereiding van in dit geval een herziening van een bestemmingsplan. Uitgangspunt is dat het planMER (in ieder geval) inzicht geeft in de maximaal optredende milieugevolgen en maatregelen beschrijft waarmee eventuele negatieve effecten kunnen worden voorkomen of beperkt. De planmer-procedure bestaat uit de volgende stappen:
Gelijktijdig met de inspraak- en overlegprocedure van het voorontwerp van deze partiële herziening wordt de Notitie reikwijdte en detailniveau (Nrd) voorgelegd aan overlegpartners en relevante bestuursorganen.
De resultaten van de inspraak- en overlegprocedure Notitie reikwijdte en detailniveau worden verwerkt in de planMER.
Mede op basis van de resultaten van de inspraak- en overlegprocedure Nrd wordt een planMER opgesteld. Het planMER zal gezamenlijk met het ontwerp van de partiële herziening ter inzage worden gelegd.
Resultaten planMER en vertaling in de partiële herziening: pm
Een bestemmingsplan bestaat uit de juridisch bindende regels en verbeelding en gaat vergezeld van een toelichting.
De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing, regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken.
De verbeelding heeft een ondersteunende rol voor toepassing van de regels alsmede de functie van visualisering van de bestemmingen. Op de verbeelding worden de bestemmingen weergegeven, met daarbij de harde randvoorwaarden. De verbeelding vormt samen met de regels het voor de burgers bindende deel van het bestemmingsplan.
De toelichting heeft geen bindende werking; de toelichting maakt juridisch ook geen onderdeel uit van het bestemmingsplan, maar heeft wel een belangrijke functie bij de weergave en onderbouwing van het plan en ook bij de uitleg van bepaalde bestemmingen en regels.
Voorliggend Bestemmingsplan buitengebied, partiële herziening 2016 betreft een gedeeltelijke herziening van het geldende bestemmingsplan Actualisatie bestemmingsplan Buitengebied en Actualisatie bestemmingsplan Buitengebied, 3e herziening. Hierdoor is sprake van een afwijkende opzet in vergelijking met een 'regulier' bestemmingsplan.
Voor het inzichtelijk krijgen van de geldende juridisch-planologische situatie binnen het plangebied, is het daarom noodzakelijk om naast deze partiële herziening ook het geldende bestemmingsplan Actualisatie bestemmingsplan Buitengebied en Actualisatie bestemmingsplan Buitengebied, 3e herziening. te raadplegen; deze partiële herziening geeft geen compleet overzicht van de nieuwe juridisch-planologische situatie. Op www.ruimtelijkeplannen.nl is door de gemeente een geconsolideerd plan tot en met de 3e herziening gepubliceerd; dit plan biedt een goed inzicht in het juridisch planologische kader maar is niet juridisch bindend. Nadat ook deze partiële herziening onherroepelijk is geworden zal het geconsolideerde plan worden geactualiseerd.
Verbeelding
Alleen de percelen waar naar aanleiding van deze herziening een aanpassing plaatsvindt worden op de verbeelding opgenomen. De SVBP2012 biedt de mogelijkheid om uitsluitend die zaken in de herziening op te nemen die wijzigen. Uitgangspunt voor de weergave op de verbeelding is dat alleen het gewijzigde aspect in beeld gebracht wordt. Gebleken is dat niet alle wijzigingen op basis van deze systematiek in beeld gebracht kunnen worden. Hierbij gaat het voornamelijk om zaken die van de verbeelding verwijderd dienen te worden. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van een functieaanduiding of het verwijderen van een gedeelte van het bouwvlak (dit is het geval wanneer het bouwvlak verkleind of van vorm veranderd dient te worden).
Om die reden wordt ten aanzien van de verbeelding gebruik gemaakt van 2 systematieken:
Om een compleet beeld te krijgen van de nieuwe situatie dient deze herziening derhalve in samenhang met het basisplan geraadpleegd te worden.
Voor de percelen in de herziening waar een andere enkelbestemming wordt toegekend of een aanduiding wordt gewijzigd, kunnen de regels uit het basisplan en de herziening met betrekking tot deze enkelbestemming of aanduiding ter discussie worden gesteld.
Regels
Voor de regels geldt dat de regels zijn weergegeven zoals die na vaststelling van deze partiële herziening gelden. De niet gemarkeerde regels hebben betrekking op de regels zoals deze gelden vanuit het moederplan en de 3e herziening. De wijzigingen dan wel aanvullingen/verwijderingen als gevolg van onderhavige partiële herziening 2016 zijn in de planregels - met een doorhaling in groen ('
regel
') of een toevoeging in geel ('regel') - opgenomen. Alleen de geel (toevoegingen) of groen (vervallen tekst) gemarkeerde aanpassingen maken dus juridisch-planologisch onderdeel uit van deze partiële herziening. De niet gemarkeerde regels zijn ter informatie opgenomen zodat een goed beeld ontstaat van de nieuwe regels en hoe deze ingepast zijn in de (bestaande) regels van het vigerende plan. Van belang is dat de niet gemarkeerde regels niet opnieuw ter discussie gesteld kunnen worden omdat deze enkel een informatieve rol in deze herziening vervullen en formeel geen onderdeel van deze herziening uitmaken.
De herziening is opgesteld op basis van SVBP2012 omdat terinzagelegging plaatsvindt na 1 juli 2013. Voor alle bestemmingsplannen die worden opgesteld na deze datum - ook voor partiële herzieningen - dient op basis van de Wro SVBP2012 te worden toegepast. De gebruikte terminologie van SVBP2012 kan op onderdelen verschillen van die van SVBP2008, de standaard die in het moederplan is toegepast.