Plan: | Buitengebied Zuidwest, 1e herziening (wijzigingsplan natuurontwikkeling Leijkant) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2012023-e001 |
Terreinhoogten
De hoogteligging van het plangebied loopt van zuidoost, het Bels Lijntje, dat op ca. 15,00 m + NAP ligt, met aan de voet van het talud een maaiveldhoogte van circa 12,40 m + NAP tot circa NAP + 11,70 m aan de noordwestzijde.
Geomorfologie
In het plangebied ter plaatse van de beken beekdalbodems aanwezig met veen in de ondergrond.Tevens komen in het beekdal van de Oude Leij terrasafzettingen voor. Aan de oostzijde van de Oude Leij in de vorm van welvingen met dekzand (een verspoelde dekzandvlakte), ten westen van de Oude Leij ligt een vlakte bedekt met dekzand. Ten oosten van de verspoelde dekzandvlakte liggen dekzandruggen (met en zonder landbouwdek).
Bodem
De bodem(gesteldheid) is in kaart gebracht op basis van de onderliggende gegevens van de provinciale aardkundige waardenkaart (provincie Noord-Brabant, 2008) en de bodemkaart (Stiboka, 1984). Het plangebied is gelegen in het beekdal van de Oude Leij, opgebouwd uit een zanddek veen op zand, met aanwezigheid van veen te verwachten. Daarlangs zwaklemig fijn zand op grof zand.
De omgeving is gevormd uit pleistocene dekzandgronden, die behoren tot het oorspronkelijke hoogterras van de Maas en Rijn. Deze dekzanden bestaan over het algemeen uit fijne tot matig fijne zanden, maar bevatten ook lagen met grof zand en grind. Met name de bovenste meters van het grondpakket bestaan overwegend uit leemhoudend matig fijn zand, diepere lagen bestaan veelal uit grover materiaal. Het leemgehalte van de bovengrond varieert sterk. Plaatselijk kunnen, op verschillende diepten, storende dikkere leemlagen voorkomen. In de oorspronkelijke beekdalen, zoals die van de Donge/Oude Leij, heeft in het verleden enige veenvorming plaatsgevonden.
Grondwaterhuishouding
De lokale grondwaterstroming is gericht naar de Oude Leij, die afstroomt in noordwestelijke richting. Van oorsprong was het beekdal een nat gebied. Door afname van infiltratie in het stroomgebied als gevolg van verstedelijking en landbouwkundige ontwatering is ook hier sprake van verdroging. Het grondwaterpeil en de maatgevende grondwaterstand is in het plangebied niet bekend, maar ligt iets hoger dan het oppervlaktewater van de Oude Leij.
Grondwaterbeschermingsgebieden
Ten noorden van het plangebied, grenzend aan de A58 ligt het grondwaterbeschermingsgebied behorend bij het waterwingebied Gilzerbaan. Het plangebied ligt net ten zuiden van de 25 jaarszone maar hydrologisch gezien behoort het plangebied wel tot het intrekgebied van deze waterwinning.
Oppervlaktewaterhuishouding en riolering
Het belangrijkste natuurlijke oppervlaktewater in het plangebied wordt gevormd door de beek de Oude Leij, die ten noorden van de Bredaseweg de Donge is genaamd. In het plangebied komen geen zijwaterlopen voor van deze beek.
De Oude Leij/Donge heeft ten noorden van de A58 wel aantakkende watergangen, de Katsbogte en De Blaak. Daarnaast ontvangt deze beek bijdragen van de regenwaterstelsels van De Blaak en Katsbogte, via het gemaal Roseppad. In onderstaande figuur is een overzicht gegeven van het oppervlaktewater.
Op basis van Europees, provinciaal en waterschapsbeleid heeft de Oude Leij/Donge de functies 'verweven' en 'ecologische verbindingszone' gekregen. Tevens is aan de beek de deelfunctie 'beekherstel' toegekend. Het peil van de Oude Leij/Donge wordt kunstmatig beheerd door middel van verschillende stuwen langs het hele tracé. Door aangepast onderhoud en inrichting, onder meer binnen het stedelijk gebied van Tilburg, zijn de leefomstandigheden voor vissen verbeterd.
Onder andere door snelle landbouwkundige afvoer en verstedelijking in het stroomgebied heeft dit gebied te kampen met verdroging. Wateraanvoer van elders is niet mogelijk. Hierdoor vindt regelmatig peilonderschrijding plaats. Ten behoeve hiervan zijn meerdere conserveringsstuwen aanwezig zodat het water zo lang mogelijk wordt vastgehouden.
In het plangebied ligt geen riolering. Ten zuidoosten ligt een drukrioolstelsel met een lozingsput in het gescheiden rioolstelsel van het bedrijventerrein Katsbogte. Al het afvalwater stroomt via dit stelsel in de richting van zuiveringsinstallatie Tilburg, in beheer van waterschap De Dommel.
Zowel het waterkwantiteits- als het waterkwaliteitsbeheer in het plangebied valt onder verantwoording van waterschap De Brabantse Delta.