Plan: | Groenewoud 2008, 3e herziening (Vogeltjesbuurt) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2012013-e001 |
Het plangebied is gelegen in het stroomgebied Beneden Dommel en Zandleij, en behoort zowel kwalitatief als kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap de Dommel.
De Vogeltjesbuurt is een echte Tilburgse Volksbuurt, gebouwd in de periode vlak vóór en na de oorlog. De ongeveer 200 sociale huurwoningen van Tiwos zijn technisch verouderd en de wijk heeft dringend behoefte aan meer lucht en groen. Het plan gaat om herstructurering (sloop van 121 woningen en bouwen van 112 nieuwe woningen. Buurthuis het Vogeltje is gesloopt. Op die plek komt een appartementencomplex (wonen).
Het plangebied is ongeveer 1,8 ha groot. Aan de noordelijke plangrens ligt ringbaan zuid, de Broekhovenseweg/oude Hilvarenbeekseweg en Leijparkweg vormen de westelijke en oostelijke grens. Het terrein daalt geleidelijk vanaf de noordzijde met een maaiveldhoogte van ongeveer 14,50 m + NAP, naar de zuidoost zijde waar het maaiveld op ongeveer 12,80 m + NAP ligt.
Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit voornamelijk sterk lemig, matig fijn zandige grondlagen. Daarin komen geen of slechts dunne leemlenzen voor. De doorlatendheid is matig tot goed.
De maatgevende grondwaterstand varieert tussen 11,70 m + NAP aan de oostelijke zijde, tot 12,00 m + NAP aan de westelijke zijde. De gemiddelde grondwaterstanden fluctueren rond de 11,40 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in oost-noordoostelijke richting. Met maatgevende grondwaterstanden ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.
Ten zuidoosten van het plangebied, achter het ziekenhuis, ligt de Nieuwe Leij. Deze is als ecologische verbindingszone aangewezen en heeft als functie viswater. De Nieuwe Leij is in beheer en onderhoud bij waterschap De Dommel voor kwantiteit en kwaliteit. Verder zijn er geen oppervlaktewateren van betekenis binnen het plangebied aanwezig.
In de bestaande situatie is een gemengd rioolstelsel aanwezig. Aan de Ringbaan Zuid en de hoek Oude Hilvarenbeekseweg-Don Sartostraat zijn terreinen herontwikkeld. Daarbij is de bestaande bestemming omgezet in woningbouw en een utiliteitsgebouw. De terreinen zijn gerioleerd met een duurzaam gescheiden stelsel. Het vuilwater stroomt af richting het bestaande gemengde stelsel; het hemelwater wordt respectievelijk geborgen in infiltratieleidingen of stroomt af richting een infiltratievoorziening. Dit afgekoppelde hemelwater infiltreert in de bodem.
Op de noordelijke plangrens loopt het overslagriool van de Trouwlaan naar Leijpark. Het plangebied is in de bestaande situatie volledig gerioleerd.
Al het afvalwater stroomt via het gemengde riool in de richting van zuiveringsinstallatie Tilburg, in beheer van waterschap De Dommel.
Ten noordoosten van het plangebied is een deel van de secundaire afwateringsstructuur blauwe aders alvast aangelegd. Deze riolen hebben als functie bergingsriool, zolang de lozing op oppervlaktewater niet bereikbaar is. Bij de voltooiing van de blauwe ader tot de lozingspunt in de Nieuwe Leij, wordt dit stuk afgekoppeld van het gemengde rioolstelsel. In de Leijparkweg is een bergingsriool voor regenwater aangelegd welke gekoppeld is aan de blauwe aders. Op de hoek Don Sartostraat/Zwaluwstraat is een Blauwe ader geprojecteerd in de Structuurvisie Water en Riolering Tilburg. Overwogen is of een zijtak van deze Blauwe Ader langs bijvoorbeeld de Korhoenstraat een bijdrage levert aan de afkoppelopgave voor regenwater van het gemengd riool. In de directe omgeving van het plangebied voldoen we echter al ruim aan de noodzakelijke inspanning in dit gebied. In het kader van de SWR en plan Blauwe Aders is het niet doelmatig om een zijtak van de Blauwe Aders aan te leggen en zo het hemelwater van het riool af te koppelen. Bovendien is het gemengd riool niet aan vervanging toe, dit kan gewoon worden gehandhaafd.
Uit de Keurkaarten van het waterschap de Dommel is alleen de Nieuwe Leij als keurbeschermingsgebied aangeduid. Deze beek ligt buiten het plangebied. Het plangebied is geen attentiegebied en geen keurbeschermingsgebied.