Plan: | Groenewoud 2008, 3e herziening (Vogeltjesbuurt) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2012013-e001 |
De hoofdstructuur van de buurt wordt enigszins aangepast. De Putterstraat en Leeuwerikstraat worden opgeschoven, zodanig dat ze in elkaars verlengde komen te liggen. Het profiel wordt breder om ruimte te creëren voor haaks parkeren. Daardoor ontstaan twee herkenbare entrees, vanaf de Broekhovenseweg en vanaf de Korhoenstraat. Het plein aan de Meesstraat wordt vergroot en ingericht als centrale ontmoetingsruimte. Het Vogelplein wordt heringericht als verblijfsplein, waar de auto te gast is. Dit valt overigens buiten de plangrens, maar binnen de maatregelen die wijkbreed worden doorgevoerd.
De straatprofielen worden verbeterd. Ook deze maatregelen reiken verder dan het plangebied.
De nieuwe bebouwing is grondgebonden, met uitzondering van het appartementencomplex, op de noordelijke kop van het nieuwe plein.
Om de wijkvernieuwing te kunnen realiseren zullen er van de 202 woningen in bezit van Tiwos, 121 woningen worden gesloopt. Het grootste gedeelte van de woningen dat wordt gesloopt, is vooroorlogs. In totaal worden er 112 woningen voor in de plaats gebouwd. Er worden 76 woningen aangewezen voor groot onderhoud en 5 voor renovatie. De renovatiewoningen draaien mee met het sociaal plan dat is opgesteld voor de bewoners van de sloopwoningen. Zie ook afbeelding hierna.
Het plan op hoek Korhoenstraat - Condorstraat wordt niet meegenomen in dit bestemmingsplan. Daarvoor wordt nog een aparte procedure gevoerd.
Het gemeentelijke hoogbouwbeleid is opgenomen in de Handreiking Hoogbouw die op 29 oktober 2007 is vastgesteld door de gemeenteraad.
Onder hoogbouw worden gebouwen hoger dan 15 meter verstaan. Hoogbouw kan niet overal in de stad. De gemeente Tilburg geeft in de Handreiking Hoogbouw aan waar zij in de stad op de lange termijn hoogbouw wenselijk acht. De Vogeltjesbuurt is geen locatie waar hoogbouw wenselijk is. Het nieuwe bestemmingsplan maakt geen hoogbouw mogelijk. Het appartementencomplex heeft geen hogere bouwhoogte dan 10 m.
Bouwplannen moeten worden getoetst aan ´redelijke eisen van welstand´, zo zegt de Woningwet. Naast het bestemmingsplan is het welstandsbeleid een middel om de ruimtelijke kwaliteit van de publieke omgeving te waarborgen bij de vele bouwplannen die in de stad worden gerealiseerd. Sinds 1 juli 2004 moet iedere gemeente de gehanteerde welstandscriteria vastleggen in een Welstandsnota, die door de raad moet worden vastgesteld. In Tilburg is dat in juni 2004 gebeurd, onder de titel ´Welstandsnota 2004. Meer aandacht waar dat moet, meer vrijheid waar dat kan´.
Op 19 december 2011 heeft de gemeenteraad besloten tot actualisering van de Welstandsnota 2004. Voor een gedetailleerde beschrijving van de thans geldende regeling wordt verwezen naar de Welstandsnota 2004 en het raadsbesluit van 19 december 2011.
Verder heeft de raad in mei 2011 besloten om een omgevingscommissie in te stellen. Deze commissie is op 1 januari 2012 van start gegaan en vervangt drie voormalige adviescommissies, te weten de Welstandscommissie, de Monumentencommissie en de Adviescommissie Stedelijk Groen.