direct naar inhoud van 5.5 Geluid
Plan: Buitengebied Landgoederenzone Bredaseweg, 1e herziening (tophockeycomplex)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2011029-e001

5.5 Geluid

Sinds het einde van de jaren zeventig vormt de Wet geluidhinder (Wgh) het juridische kader voor het Nederlandse geluidbeleid. De Wgh bevat een uitgebreid stelsel van bepalingen ter voorkoming en bestrijding van geluidhinder door wegverkeer, railverkeer en industriële activiteit. Het stelsel is gericht op het voorkomen van nieuwe geluidgehinderden.

5.5.1 Industrielawaai

Door de fusie van 2 hockeyclubs wordt de accommodatie aan de Bredaseweg uitgebreid en vernieuwd. Het hockeycomplex zal in de eerste fase bestaan uit 6 velden, een kantine met terras, een tribune en parkeergelegenheid (fase 1). Te zijner tijd wordt het complex uitgebreid met een 7e veld (fase 2). De trainingsdag op woensdag en de wedstrijddag op zondag zijn maatgevend voor de geluidbelasting. Bij de berekeningen is stemgeluid van toeschouwers meegenomen in de berekening. Het praten van de spelers/speelsters is verdisconteerd in de totale geluidemissie van een veld, evenals het fluiten van de scheidsrechter.

De geluidberekening is gebaseerd op uitgangspunten die zijn aangeleverd door de hockeyvereniging. In de berekening is nog uitgegaan van een variant waarbij een parkeerdek wordt gerealiseerd. Deze variant zal niet worden uitgevoerd

De panden aan de Zwartevenseweg 418 en 420 worden niet (meer) bestemd als geluidgevoelig object. In verband met deze planontwikkeling is een geluidberekening gemaakt ter bepaling van de geluidbelasting op de woning aan de Bredaseweg 453. De berekening is als bijlage toegevoegd.

In onderstaande tabel zijn de rekenresultaten samengevat.

Tabel: Geluidbelasting in dB(A) etmaalwaarde op de woning aan de Bredaseweg 453.

Naam   Omschrijving   Training   Fase 1   Fase 2  
T_01   Voorgevel   50   46   47  
T_02   Zijgevel   59   56   56  
T_03   Zijgevel   45   42   43  
T_04   Achtergevel   58   56   56  

Het verschil in de geluidbelasting tussen de training en de wedstrijddagen wordt voornamelijk veroorzaakt door het verschil in toetsingshoogte. De wedstrijden vinden alleen overdag plaats, waardoor getoetst wordt op 1,5 meter hoogte. De trainingen vinden ook 's avonds plaats, waarbij getoetst wordt op 5 meter hoogte.

5.5.2 Wegverkeerslawaai

De geluidbelasting op de woning aan de Bredaseweg 453 vanwege wegverkeerslawaai bedraagt 70 dB op de voorgevel en 64 dB op de zijgevels. Dit betekent dat de bijdrage van het hockeycomplex op de voorgevel en westelijke zijgevel (T_03) verwaarloosbaar is. Wegverkeerslawaai van de Bredaseweg is hier de maatgevende geluidbron. Maatregelen ter verlaging van de geluidbelasting op deze gevels zullen dus niet leiden tot een verbeterd woon- en leefklimaat.

Voor de oostelijke zijgevel en de achtergevel ligt de situatie anders. De achtergevel is voor wegverkeerslawaai geluidluw. Door de geluidbelasting van het hockeycomplex is de achtergevel niet meer geluidluw. Op de oostelijke zijgevel wordt de gecumuleerde geluidbelasting met 1 dB(A) verhoogd door de deelbijdrage van in- en uitrijdende voertuigen naar het hockeycomplex.

Door het plaatsen van een scherm van 2 meter hoog conform onderstaande figuur wordt de geluidbelasting vanwege het hockeycomplex op de oostelijke zijgevel en de achtergevel verlaagd tot ten hoogste 51 dB(A) tijdens trainingen en 49 dB(A) tijdens wedstrijden. Hiermee is de bijdrage van het hockeycomplex verwaarloosbaar ten opzichte van het wegverkeerslawaai en wordt het woon- en leefklimaat in de achtertuin afdoende beschermd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2011029-e001_0010.png"

5.5.3 Railverkeerslawaai

Binnen het plangebied zijn geen geluidgevoelige bestemmingen gelegen binnen de zone van het spoortraject Tilburg-Breda / Tilburg-Eindhoven / Tilburg-'s-Hertogenbosch. De normen uit hoofdstuk VII ("zones langs spoorwegen") van de Wet geluidhinder zijn hierdoor niet van toepassing.

5.5.4 Luchtvaartlawaai

Als gevolg van de nabijheid van het militaire vliegveld Gilze-Rijen gelden in delen van Tilburg geluidcontouren (de zogenaamde Ke-contouren). Deze contouren liggen niet over het plangebied.