direct naar inhoud van 5.2 Vormvrije m.e.r.-beoordeling
Plan: Buitengebied Landgoederenzone Bredaseweg, 1e herziening (tophockeycomplex)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2011029-e001

5.2 Vormvrije m.e.r.-beoordeling

Om te beoordelen of de ontwikkeling van het tophockeycomplex belangrijke nadelige effecten voor het milieu kan hebben is een vormvrije m.e.r.-beoordeling uitgevoerd (zie bijlage: vormvrije m.e.r.-beoordeling).

De milieueffectrapportage (m.e.r.) is bedoeld om het milieubelang vroegtijdig en volwaardig in de plan- en besluitvorming in te brengen. De m.e.r. is altijd gekoppeld aan een besluit, bijvoorbeeld een structuurvisie of een bestemmingsplan.

5.2.1 Waarom een vormvrije m.e.r.-beoordeling?

In het Besluit m.e.r., dat op 1 april 2011 is gewijzigd, zijn in de bijlage, onderdeel C en D activiteiten opgenomen, waarbij op grond van artikel 7.8b van de Wet milieubeheer besloten moet worden of bij de voorbereiding van het plan of besluit voor die activiteiten een milieueffectrapport (MER) moet worden opgesteld. De voorgenomen activiteit, de realisatie van het tophockeycomplex, is niet opgenomen in onderdeel C, wel in onderdeel D onder categorie D 11.2.

De uitbreiding valt echter onder de drempelwaarden (zie kolom 'gevallen'):

  • De oppervlakte bedraagt minder dan 100 ha;
  • Het project is wel een aaneengesloten gebied, maar bevat geen 2.000 of meer woningen;
  • De bedrijfsvloeroppervlakte van de uitbreiding bedraagt minder dan 200.000 m2.

Conform het gewijzigde Besluit m.e.r. dient voor activiteiten die wel in de D-lijst zijn opgenomen, maar niet aan de drempelwaarden voldoen, een toets aan 'Bijlage III Europese richtlijn milieubeoordeling projecten' te worden uitgevoerd of er belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu kunnen optreden. Hieruit kan mogelijk naar voren komen dat er belangrijke nadelige milieugevolgen zijn en een m.e.r.-beoordeling of zelfs een m.e.r. nodig is. Gelet op de aard van de ontwikkeling (aantal kunstgrasvelden, een clubgebouw van forse omvang dat niet slechts bedoeld is geschikt te zijn voor verenigings-onderkomen, maar tevens andere functies beoogd te herbergen, de tribunes/het stadion en de gebouwde parkeervoorzieningen) kan niet op voorhand worden uitgesloten dat de ontwikkeling geen nadelige effecten voor het milieu heeft. De ligging van het hockeycomplex te midden van EHS-gebied de Warande en in de nabijheid van de Natura 2000 gebieden Regte Heide en Loonse- en Drunense Duinen, vormen bijzondere omstandigheden waarvoor geldt dat zorgvuldig naar de (potentiƫle) effecten gekeken dient te worden.

5.2.2 Conclusies uit vormvrije m.e.r.-beoordeling

Voor een uitgebreide beschrijving van de onderzochte milieueffecten wordt verwezen naar de vormvrije m.e.r.-beoordeling welke als bijlage bij deze toelichting is opgenomen.

Uit de beoordeling blijkt dat de voorgenomen ontwikkeling van het tophockeycomplex in Tilburg niet leidt tot belangrijke nadelige effecten voor het milieu, die noodzaken tot het opstellen van een MER of m.e.r.-beoordeling.

De belangrijkste overwegen hierbij zijn dat:

  • Uit de voortoets (zie bijlage:voortoets) is gebleken dat het project niet leidt tot significante effecten op de nabijgelegen Natura 2000-gebied Loonse en Drunense duinen, de Regte Heide & Riels Laag en Kampina & Oisterwijkse Vennen.
  • Ten behoeve van de ontwikkeling in fase 2a in totaal 1,03 hectare gecompenseerd dient te worden in het kader van de EHS. In fase 2b betreft dit 1,88 hectare.
  • Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat in fase 2a en fase 2b de geluidsbelasting op de woningen aan de Zwartvenseweg 48 dB (A) betreft en op de woning aan de Bredaseweg 58 db(A). Hoewel er sprake is van een toename van de geluidbelasting geldt deze slechts voor enkele woningen en is deze toename als gevolg van de activiteit beperkt.
  • Door de voorgenomen ontwikkeling vindt extra lichthinder plaats, wel nemen het aantal lichtgehinderden af.
  • Er zijn geen effecten te verwachten ten aanzien van archeologie. Ook vindt er geen aantasting plaats van de cultuurhistorische 'Oude Warande'. Wel zijn de inpassing van de parkeerplaatsen ter hoogte van het historische 'Bels lijntje' een aandachtspunt in de planvorming.
  • Ten aanzien van geur kan er mogelijk sprake zijn van geurhinder op de nieuw te realiseren BSO en clubhuis. Dit dient nader onderzocht te worden, maar leidt naar verwachting niet tot belemmeringen voor de uitvoering.
  • Tot slot vormen bodem, water en externe veiligheid naar verwachting geen belemmering voor de realisatie van het tophockeycomplex.