Plan: | Spoorzone, uitwerkingsplan deelgebied Hart van Brabantlaan (TTS) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2011022-e001 |
Bomen staan steeds meer onder druk van de stad. De verwachting is dat in de loop van de tijd steeds meer bomen of zelfs complete bomenstructuren kunnen uitvallen als gevolg van deze stedelijke druk. Dit beeld is onwenselijk. Bomen dienen juist een toegevoegde waarde aan stedelijke ontwikkelingen te bieden. Om er niet te laat achter te komen dat er teveel bomen op cruciale plekken voor stedelijke ontwikkelingen zijn gesneuveld en om een kwalitatief hoogwaardig bomenbestand te behouden is het noodzakelijk om belangrijke zaken rondom bomen goed te regelen en vast te leggen. Om deze reden is de Boomwaardezoneringskaart (Bwz-kaart) opgesteld, die deel uitmaakt van de Bomennota Tilburg boomT (separate bijlage). Deze kaart doet uitspraken over de huidige openbare bomen in het stedelijk gebied van de gemeente Tilburg. Op de Bwz-kaart worden de boomzones die belangrijk zijn voor de structuur van de stad weergegeven; zones met bomen met een hoofdwaarde, nevenwaarde, basiswaarde of stadsecologie. Voor deze zones zijn criteria opgesteld o.a. met betrekking tot het verlenen van omgevingsvergunningen, onderhoud en beheer en straatbeeld. Door middel van de Bwz-kaart wordt duidelijk waar er kansen liggen voor openbare bomen; bomen die op de Bwz-kaart staan krijgen extra bescherming, intensiever onderhoud/beheer, bescherming tegen kap, herplantplicht e.d.
Maatregelen in uitwerkingsplan
De Bwz-kaart dient gebruikt te worden als basis bij alle nieuwbouw-, herontwikkelings- of herstructureringsplannen in de bestaande stad waar huidige openbare bomen mee gemoeid zijn. Bomen met een hoofdwaarde, bomen van de 1e categorie en monumentale bomen zijn op een bijlagekaart bij dit uitwerkingsplan opgenomen. In de regels wordt verwezen naar deze kaart. Bomen met een hoofdwaarde en bomen van de 1e categorie zijn daarop weergegeven als "beeldbepalende boom". Monumentale bomen staan als zodanig aangegeven. De juridisch-planologische bescherming bestaat uit een bouwverbod en een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden binnen een straal van respectievelijk 8 en 15 m vanuit het hart van de desbetreffende boom.
Oostelijk aangrenzend aan het plangebied ligt een stuk openbaar groen met skateterrein waar in totaal 9 waardevolle bomen staan. Daarvan is een boom als zeer waardevol geduid (285). Het is daarnaast belangrijk dat de bomen 287, 288 en 289 gehandhaafd blijven. Door BTL is een Bomen Effect Analyse uitgevoerd voor de locatie (16 februari 2009). Deze BEA is gebaseerd op de stedenbouwkundige visie van BDP Khandekar.
BO2 heeft de wijzigingen van het huidige plan ten opzichte van de genoemde stedenbouwkundige visie separaat in beeld gebracht (4-4-2011).
Hierin is te zien dat er een aantal waardevolle bomen zullen moeten verdwijnen door het huidige plan.
Deze bomen zullen door speciale maatregelen gecompenseerd dienen te worden, zoals het in een extra grote maat aanplanten van nieuwe bomen en het verbeteren van de groeiomstandigheden
Van deze bomen is boom 315 echter in zeer slechte conditie en belemmerd tevens de bouw. Voor boom 489 en 313 gelden dat deze niet te verplaatsen zijn en daarnaast de toekomstige calamiteitenroute langs het spoor blokkeren. Daarnaast is de boom 286 niet te handhaven in het huidige plan. Voor deze 4 bomen zal een omgevingsvergunning voor de activiteit slopen aangevraagd worden. Voor de overige bomen geldt dat er tijdens de bouw voldoende maatregelen genomen moeten worden om te bomen te beschermen. Zie hiervoor het hoofdstuk beschermende maatregelen in de separate BEA.
De Nota Groen, vastgesteld door de gemeenteraad op 19 april 2010, vormt de herziening van de Groenstructuurplannen uit 1992 en 1998. Tilburg wil zich in de toekomst blijven profileren als een groene stad waar het goed wonen en werken is. Tilburg moet in 2020 een stad zijn waar zowel haar inwoners, bezoekers als bedrijven een aantrekkelijk groene woon- en werkomgeving hebben en waar de recreatieve omgeving wordt ervaren als een kwaliteit van de gemeente. Tilburg streeft er dan ook naar een kwalitatief hoogwaardige groenstructuur duurzaam te ontwikkelen en deze veilig te stellen binnen de stedelijke context. Om dit te bereiken wil het gemeentebestuur de Tilburgers letterlijk en figuurlijk dichter bij groen brengen. Op hoofdlijnen betekent dit:
In 2010 wordt het bijbehorende uitvoeringsprogramma vastgesteld. Dit uitvoeringsprogramma wordt geïntegreerd met het uitvoeringsprogramma Biodiversiteit. In het plangebied zelf is op dit moment geen noemenswaardig groen aanwezig. Door de ontwikkeling van TTS zal er nieuw groen worden toegevoegd in de zuidoost hoek (bij de hoofdingang) van het plangebied. De Spoorzijde wordt ook groen ingericht met nieuwe grote bomen tussen de parkeervoorzieningen en de calamiteitenstrook. Deze bomen zullen in een extra grote maat worden aangeplant ter compensatie van het verdwijnen van enkele waardevolle bomen door het huidige plan. Ook zal ter compensatie van de te kappen bomen de groeistandigheden van de te handhaven bomen verbeterd moeten worden, zoals voorgesteld in de BEA.