direct naar inhoud van 6.8 Bodem
Plan: Piushavengebied 2009, 1e wijziging (Galjoenstraat noord deel 1)
Status: onherroepelijk
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2011021-e001

6.8 Bodem

In het belang van de bescherming van het milieu zijn, ten einde de bodem te beschermen, regels gesteld in de Wet bodembescherming (Wbb). De wet is van toepassing op bestemmingsplannen die nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk maken zoals bijvoorbeeld stedelijke uitleggebieden, stedelijke herstructurering of herontwikkelingsopgaven, waarbij het gebruikelijk is om in de toelichting nader in te gaan op eventuele verontreinigingsituaties op basis van een uitvoerig bodemonderzoek.

Bodemgebruik bestemmingsplan vs. bodemgebruik conform de Wet Bodembescherming

Aan de Wet bodembescherming is een aantal standaard gebruiksvormen gekoppeld. Voor immobiele verontreinigingen is per gebruiksvorm is vastgelegd welke mate van verontreiniging aanwezig mag zijn. Deze gebruiksvormen zijn:

  • Bodemgebruiksvorm I; Wonen en intensief gebruikt groen; hieronder wordt verstaan tuinen, moestuinen, volkstuinen, parken en groenstroken tussen woonbebouwing.
  • Bodemgebruiksvorm II; Extensief gebruikt (openbaar) groen; hieronder wordt verstaan wegbermen, groen bij kantoorgebouwen en industrieterreinen en braakliggend terrein.
  • Bodemgebruiksvorm III; Bebouwing en verharding; hieronder wordt verstaan oppervlakten uit beton, klinkers, tegels, etc..
  • Bodemgebruiksvorm IV; Landbouw en natuur.

Ook op locatieniveau kunnen meerdere gebruiksvormen, bijvoorbeeld een kantoor met stroken heeft gebruiksvormen III en II. De bodemgebruiksvormen zijn als volgt te vergelijken met de bestemmingen uit het bestemmingsplan Piushavengebied 2009:

Bestemming   Gebruiksvormen  
Bedrijf   III   II    
Bedrijventerrein   III   II    
Detailhandel   III   II    
Detailhandel+Perifeer   III   II    
Gemengd   I   III   II  
Gemengd-1   I   III   II  
Gemengd-2   I   III   II  
Groen   I   II    
Kantoor   III   II    
Maatschappelijk   III   II    
Verkeer   III   II    
Verkeer-Verblijf   III   II    
Water-Waterstaatkundige doeleinden   -      
Wonen   I   III    
Wonen-Gestapeld   I   III    
Wonen-Uit te werken bestemming   I   II   III  

Indien een bestemd gebied aan al deze gebruiksvormen voldoet gelden er geen gebruiksbeperkingen. Bovenstaande gebruiksvormen zijn gerelateerd aan risico's van bodemverontreiniging voor gebruikers.

Voor mobiele stoffen (die via het grondwater verspreiden) geldt als uitgangspunt dat er geen ontoelaatbare risico's aanwezig mogen zijn. Hier worden risico's voor gebruikers, risico's voor het ecosysteem en verspreiding van bedoeld.

De bodem moet te allen tijde geschikt zijn voor het beoogde gebruik. Indien nodig kan deze geschiktheid worden verkregen door bodemsanering (door verwijdering of isoleren).

Gemengd gebruik

Bij gemengd gebruik moet de locatie geschikt zijn voor het meest gevoelige gebruik. Hier zal wonen de meeste gevoelige bestemming zijn (bij wonen met tuin I/III of bebouwing III).

Bouwvergunning en grondverzet

Naast een toets voor het bestemmingsplan waarmee bepaald wordt of een locatie geschikt is voor het beoogde gebruik, dient voor verlening van een omgevingsvergunning ook getoetst te worden hoe de milieuhygiënische toestand van de bodem is. Hiervoor is een recent bodemonderzoek nodig (maximaal 3 tot 5 jaar oud, afhankelijk van de (voormalige) bedrijfsactiviteiten ter plaatse).

Ook in geval van grondverzet van in milieuhygiënisch opzicht verdachte grond dient de kwaliteit voorafgaand aan ontgraving bepaald te worden.

Het kan dus zijn dat gesteld kan worden dat een locatie geschikt is voor het beoogde gebruik, maar dat voor omgevingsvergunning of grondverzet toch aanvullend bodemonderzoek nodig is.

Verontreinigingen uit de omgeving

Bij bouwwerkzaamheden dient rekening te worden gehouden met eventuele verontreinigingen uit de omgeving. Zo dient bij grondwateronttrekking te worden bekeken of grondwaterverontreinigingen uit de omgeving worden aangetrokken.

Bodemverontreiniging Piushaven

Als gevolg van jarenlange bedrijvigheid is ter plaatse van een groot deel in het Piushavengebied bodemverontreinigingen ontstaan. Daarom is voor het gebied van de Piushaven een onderzoek naar bodemverontreinigingen uitgevoerd (Gebiedsgericht historisch onderzoek Piushaven, Register, 6 augustus 2002). Uit dit onderzoek is op te maken waar op en nabij de gebieden grond en grondwaterverontreinigingen (kunnen) zijn. Daarnaast is voor veel locaties recenter onderzoek gedaan. Deze informatie is ook meegenomen bij de beoordeling van de milieuhygiënische bodemgesteldheid.

Bodemtoets Galjoenstraat Noord deel 1

Galjoenstraat 1: Hier is een machine-reparatiebedrijf met ontvetting aanwezig geweest. Tegenwoordig is hier een groothandel in machines en apparaten gevestigd. In 2006 is een bodemonderzoek uitgevoerd waarbij lichte verontreiniging is aangetroffen (boven de streefwaarden). Getoetst dient te worden of het onderzoek uit 2006 geschikt is voor het verkrijgen van een bouwvergunning.

Galjoenstraat 3-5: Op deze locatie is een benzine-servicestation met autowasserij aanwezig geweest. In 2002 is een bodemsanering uitgevoerd, waarbij in grond en of grondwater een kleine restverontreiniging is achtergebleven. Deze grond- en grondwaterverontreiniging zijn in 2010 nog onderzocht, waarbij matig tot sterk verhoogde gehalten minerale olie zijn aangetoond (boven de tussen- en interventiewaarde). In een goedkeuring op het evaluatierapport van de bodemsanering is monitoringsplicht (periodieke controle grondwaterkwaliteit) vastgelegd.

Relevante locaties uit de omgeving waar bodemonderzoek is uitgevoerd:

Galjoenstraat 29-33: Sinds 1984 in gebruik geweest als smederij, stookolietank en metaalconstructiebedrijf. In 2006 en 2007 is bodemonderzoek uitgevoerd, waarbij verontreiniging is aangetoond. Voor sanering is een plan van aanpak opgesteld, de sanering is voor zover bekend nog niet uitgevoerd. Het daarom niet bekend of de locatie geschikt is voor het beoogde gebruik.

Galjoenstraat 41-43c: Voorheen autosloperij en opslag metaalbewerking, tegenwoordig bouw- en aannemingsbedrijf met werkplaats. In 1995 is een grondsanering uitgevoerd, waarbij restverontreiniging is achtergebleven. In het grondwater is een verhoogd gehalte zink aanwezig.

Havendijk 43: Hier is een omvangrijke verontreiniging met oplosmiddelen aanwezig. Bij grondwateronttrekking dient hiermee rekening te worden gehouden om verspreiding te voorkomen.

Verdachte locaties in de omgeving waar voor zover bekend nog geen bodemonderzoek is uitgevoerd:

Galjoenstraat 39 en 39a: Activiteiten sinds 1965: metaalmeubelfabriek, verfspuitinrichting, stookolietank, metaalwarenfabriek en mogelijk textieldrukkerij. Op nr. 39 is autobedrijf Janse gevestigd geweest. Op 39a is een constructiewerkplaats aanwezig.

Conclusie bodemverontreiniging en toetsing gebruik

De percelen van Galjoenstraat Noord deel 1 zijn momenteel niet geschikt voor de bodemgebruiksvormen Extensief gebruikt (openbaar) groen (II) en Bebouwing en verharding (III):

De bodemverontreiniging met minerale olie (restverontreiniging sanering 2002 tankstation) aan de noordwestzijde dient voorafgaand aan de bouw te worden gesaneerd.

Bij onttrekking van grondwater moet aantrekken van grondwaterverontreiniging uit de omgeving worden voorkomen.

Aan de hand van het bodemonderzoek uit 2006 (Galjoenstraat 1/Gondelstraat 1, Intermedia) dient te worden getoetst of de bodem geschikt is voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning.