direct naar inhoud van 9.3 Burgerparticipatie
Plan: Vossenberg Midden 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2011002-e001

9.3 Burgerparticipatie

  • A. Op 21 december 2011 is ter uitvoering van het bepaalde in de door de raad vastgestelde Handreiking Burgerparticipatie een informatieavond gehouden over het conceptbestemmingsplan Vossenberg Midden 2012 in wijkcentrum Heyhoef, Kerkenbosplaats 1 te Tilburg. Tijdens deze informatieavond is een toelichting gegeven op de aard en het doel van het (concept)bestemmingsplan. Daarnaast is het concept van de verbeelding gepresenteerd. Tevens is de gelegenheid gegeven tot het stellen van vragen en het maken van opmerkingen, zowel mondeling als schriftelijk.

  • B. Gelijktijdig met de presentatie van het concept bestemmingsplan is door de Fa. Elho en door Bosch & Van Rijn (consultans in renewable energy and planning) in het kader van de burgerparticipatie een inloopavond verzorgt in verband met de aanvraag om het bestemmingsplan te herzien voor het bouwen van een windturbine aan de Atlasstraat 11 te Tilburg. Zowel het conceptbestemmingsplan als het plan van de windturbine zijn gelijktijdig, doch ieder afzonderlijk, gepresenteerd. Tijdens de inloopavond is de gelegenheid geboden om zowel mondeling als schriftelijk vragen te stellen.

  • C. Naast de informatieavond is op 20 december 2011 aan de secretaris van het BORT en van de bedrijventerreincommissie, dhr. J. de Lange, het concept van de verbeelding gepresenteerd en tevens uitleg gegeven over de regels en toelichting. Door dhr. de Lange zijn de volgende op-/aanmerkingen geplaatst:
    • 1. het nieuwe bestemmingsplan dient minimaal dezelfde mogelijkheden te bevatten als de vigerende bestemmingsplannen;
    • 2. categorie 2 bedrijven moeten binnen het gehele plangebied kunnen worden opgericht;
    • 3. het plaatsen van de windturbine is akkoord mits dit geen nadelige consequenties heeft voor de direct nabijgelegen bestaande bedrijven en ook geen nadelige consequenties heeft voor nieuwe bedrijven die zich in de toekomst in de nabijheid gaan/willen vestigen.
    • 4. verzocht wordt om een overzicht toe sturen met plussen en minnen vigerende plannen en nieuwe bestemmingsplan.
9.3.1 Verslag informatieavond
9.3.1.1 Verslag informatieavond ad A

De avond werd bezocht door ongeveer 10 personen. Op de avond is aan de bezoekers uitleg gegeven over het conceptbestemmingsplan en de verbeelding met de hierop aangegeven bestemmingen. Op de inloopavond zijn een tweetal vragen gesteld:

1. de vraag had betrekking op het bestemmingsplan Bedrijventerrein Vossenberg 2008. Hierop is vervolgens verwezen naar de landelijke site www.ruimtelijkeplannen.nl en naar de afdeling bouwen van de dienst Publiekszaken.

2. deze vraag had betrekking op de mogelijkheid voor het bouwen van een woning op een perceel aan de Dongeseweg gelegen tussen de brug over het Wilhelminakanaal aan de oostzijde en de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg. ook hierbij is verwezen naar de landelijke site en naar de dienst Publiekszaken.

Verder is er geen gebruik gemaakt om schriftelijk vragen, op- en/of aanmerkingen te plaatsen. De informatieavond (of verzoeken daartoe) heeft niet geleid tot aanpassing van het conceptbestemmingsplan.

9.3.1.2 Verslag informatieavond ad B

Gelijktijdig met de presentatie van het conceptbestemmingsplan is door de aanvrager van de windturbine aan de Atlasstraat 11 in verband met de aanvraag om bestemmingsplanherziening een inloopavond gehouden. Deze inloopavond heeft vanwege de duidelijkheid gelijktijdig plaatsgevonden met de inloopavond voor het conceptbestemmingsplan maar is afzonderlijk gepresenteerd door de aanvrager van de windturbine. In Bijlage 8 Verslag infoavond windturbine Atlasstraat 11 is het verslag opgenomen.

De informatieavond (of verzoeken daartoe) heeft niet geleid tot aanpassing van het conceptbestemmingsplan.

9.3.1.3 Verslag overleg BORT

ad. 1 Het plangebied bestaat uit 2 vigerende bestemmingsplannen en 1 vigerende herziening. De twee vigerende plannen sluiten wat betreft de regels niet naadloos op elkaar aan en zijn opgesteld als ontwikkelingsplannen met hun specifieke regelingen. Ondertussen zijn nagenoeg alle percelen binnen het plangebied door de gemeente uitgegeven. Hierdoor is een beheersituatie ontstaan die vertaald wordt binnen dit nieuwe bestemmingsplan. Voor dit nieuwe beheerbestemmingsplan is vervolgens gebruik gemaakt van de door het college vastgestelde bestemmingsplansystematiek. De regelingen uit de 2 vigerende bestemmingsplannen zijn voor zover mogelijk geintegreerd in dit nieuwe bestemmingsplannen. De voordeligste regeling is overgenomen in het ontwerpplan. Voor een overzicht zie verder onder 4: plussen en minnen. Het conceptplan is op dit punt aangepast.

ad 2. Binnen de vigerende bestemmingsplannen zijn categorie 2 bedrijven zonder beperking toegestaan voor het zuidelijk deel van het plangebied gelegen tussen het Wilhelminakanaal en de Theseusstraat. T.a.v. het noordelijk plandeel zijn de gronden primair bestemd voor grootschalige bedrijven vallende onder de milieucategorie 3 en hoger. Kleinschalige bedrijven en bedrijven behorende tot de milieucategorie 2 zijn alleen toegestaan voor zover het betreft ondersteunende bedrijven ten dienste van de grootschalige bedrijven en incidentele bedrijfsvestigingen op zogenaamde overhoeken en restpercelen. Hierbij geldt een maximum van 10% van het oppervlak van de bestemming.

Binnen het nieuwe plan wordt gedeeltelijk aan de wens tegemoet gekomen. De plansystematiek staat zonder meer categorie 2 bedrijven op bedrijventerreinen toe voor zover het groothandels en bedrijven in bedrijfsverzamelgebouwen betreft. Omdat binnen het noordelijk deel van het plangebied overwegend grote tot zeer grote bedrijfspercelen zijn gelegen wordt hierbij qua regels tevens aangesloten op het nieuwe plangebied Vossenberg West II. Ook wordt recht gedaan aan de vigerende regeling door in dit nieuwe plan de regeling over te nemen dat tevens bedrijven zijn toegestaan voor zover die ondersteunend zijn aan en ten dienste staan van de bedrijven die gelegen zijn op het bedrijventerrein Vossenberg. Op basis van de Verordening ruimte zijn in de regels ook categorie 2 bedrijven toegestaan voor zover deze bedrijven een perceelsoppervlakte hebben van 5000m² of meer. Verder zijn in de regels afwijkingsmogelijkheden opgenomen ten aanzien van de milieucategorie waarbij het bevoegd gezag onder voorwaarden omgevingsvergunning kan verlenen voor:

  • a. bedrijven die niet voorkomen in bijlage 1 Staat van bedrijfsactiviteiten;
  • b. categorie 2 bedrijven voor zover betrekking hebbende op het noordelijk deel van het plangebied;
  • c. voor een bedrijf dat niet is toegestaan op het perceel volgens de categorieaanduiding op de verbeelding voor zover sprake is van bedrijf tot maximaal één categorie hoger dan is toegestaan.

Het conceptplan is op dit punt gedeeltelijk aangepast.

ad 3. De windturbine kan geplaatst worden voorzover deze voldoet aan de richtlijnen uit het 'Besluit externe veiligheid inrichtingen' en het beleid van de gemeente Tilburg met betrekking tot externe veiligheid. De bouw van de windturbine aan de Atlasstraat 11 levert beperkingen op voor belendende percelen voor zover in de toekomst sprake is van het vestigen van kwetsbare objecten binnen de PR 10-6 contour (gebiedsaanduiding 'veiligheidszone - windturbine'), Zie verder voor wat betreft de verantwoording hoofdstuk 5. Verder bevatten de regels voorwaarden omtrent de plaatsing van de windturbine, hoogte, maximaal vermogenopbrengst e.d. Hierdoor is het niet mogelijk een grotere turbine te plaatsen dan is toegestaan waarbij omliggende bedrijven of nieuw te vestigen bedrijven beperkt worden.

Bij de beoordeling van de planologische aanvaardbaarheid van de windturbine op het bedrijfsterrein van Elho is enerzijds aangesloten bij de beleidsnota externe veiligheid en hetgeen daarin is opgenomen over het bedrijventerrein Vossenberg als intensief gebied. Anderzijds is uitgegaan van de regeling in het activiteitenbesluit (Wet milieubeheer) op grond waarvan de feitelijke situatie bepalend is ten aanzien van de aangrenzende bedrijfspercelen (het aantal huidige fte in bestaande bedrijfsgebouwen) en niet de huidige planologisch vastgelegde situatie (geen beperking ten aanzien van het aantal fte).

Het conceptplan is op dit punt niet aangepast.

ad 4. Overzicht van plussen en minnen ten aanzien van vigerende bestemmingsplannen en het nieuwe (beheer)bestemmingsplan:

  • I. Algemeen:

Uitgangspunt van het (beheer)bestemmingsplan is dat de bestaande vergunde situatie en de bestaande regelingen in het nieuw op te stellen (beheer)bestemmingsplan worden overgenomen.

  • II. Plussen:
  • groothandelsbedrijven van de categorie 2 van de bedrijvenlijst en bedrijfsverzamelgebouwen in gehele plangebied toegestaan (was voor groothandelsbedrijven in noordelijk plandeel beperkt tot cat. 3 en ook bedrijfsverzamelgebouwen niet toegestaan);
  • percentage kantoorhoudendheid per bouwperceel binnen gehele bestemmingsplan 35% (was voor zuidelijk plandeel beperkt tot 20%);
  • regeling oppervlakte perceel niet overgenomen in bestemmingsplan (min. en max. oppervlakte uit te geven bouwperceel in vigerende plannen geregeld);
  • regeling in-/uitritten niet overgenomen. (in vigerende plannen aangegeven waar in-/uitritten moesten komen);
  • max. bebouwingspercentage verhoogd tot 75 % (zuidelijk plandeel beperkt tot max. 70 %);
  • bedrijfspompen t.b.v. eigen gebruik transportbedrijven mogelijk;
  • categorie 2 bedrijven met een perceelsoppervlakte groter dan 5000m² toegestaan op basis van de Verordening ruimte.
  • III. Minnen:
  • minimaal bebouwingspercentage van 50 % opgenomen hetgeen voortvloeit uit een aanwijzing van de provincie vanwege zuinig ruimtegebruik (afwijkingsmogelijkheid opgenomen);
  • vanuit de bestaande vigerende regeling worden binnen het noordelijk plangebied beperkingen gesteld aan de categorisering van bedrijven. Met name zijn bedrijven vanaf een categorie 3 aanduiding volgens de bedrijvenlijst toegestaan. (in het nieuwe plan wordt deze regeling overgenomen met uitzondering van: zie verder eerste en laatste puntaanduiding onder plussen en onder ad 2);
  • in verband met bouwen windturbine aan de Atlasstraat 11 levert dit beperkingen op voor belendende percelen voor zover in de toekomst sprake is van het vestigen van kwetsbare objecten binnen de PR 10-6 contour (gebiedsaanduiding 'veiligheidszone - windturbine'),

Het overleg met het BORT heeft geleid tot aanpassing van het conceptbestemmingsplan. Zie hiervoor ad 1 en ad 2.