direct naar inhoud van 7.3 Hoofdstuk 2 van de regels: Bestemmingsregels
Plan: Vossenberg Midden 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2011002-e001

7.3 Hoofdstuk 2 van de regels: Bestemmingsregels

Hoofdstuk 2 bevat de ´Bestemmingsregels´. In dit hoofdstuk komen de verschillende bestemmingen met bijbehorende bouwregels en gebruiksregels aan bod. Vaak is daarnaast sprake van een nadere eisen-regeling, een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, wijzigingsbevoegdheden e.d.

In het plan komen de volgende bestemmingen voor:

  • 1. Bedrijventerrein.
  • 2. Bedrijf - Nutsvoorziening
  • 3. Groen.
  • 4. Verkeer.
  • 5. Verkeer - Verblijf.

Daarnaast zijn de volgende dubbelbestemmingen opgenomen:

  • 1. Leiding - Gas.
  • 2. Leiding - Riool
  • 3. Waarde - Ecologie.

Bestemmingen

  • 1. Bedrijventerrein

Voor het grootste deel van het plangebied is de bestemming 'Bedrijventerrein' opgenomen. Binnen deze bestemming zijn bedrijven toegelaten behorende tot categorie 2 tot en met categorie 4.2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. De maximaal toegestane categorie is per bestemmings(deel)vlak op de verbeelding weergegeven.

Hierbij dient het volgende te worden opgemerkt. Bedrijven in de milieucategorie 2 zijn zonder meer mogelijk voor zover deze gesitueerd zijn in het zuidelijk deel van het plangebied gelegen tussen de Theseusstraat en het Wilhelminakanaal. Voor percelen die gelegen zijn in het noordelijk deel van het plangebied is alleen vestiging van categorie 2 bedrijven mogelijk voor zover sprake is van bedrijfsverzamelgebouwen, groothandelsbedrijven en bedrijven die ondersteunend zijn aan en ten dienste staan van de bedrijven op het bedrijventerrein Vossenberg. Hiermede wordt tegemoet gekomen aan de regelingen uit de vigerende bestemmingsplannen. Verder zijn bedrijven waarvan de oppervlakte van het bouwperceel groter is dan 5000m² toegestaan hetgeen volgt uit de Verordening Ruimte van de provincie.

Binnen deze bestemming zijn geen inrichtingen toegestaandie die in belangrijke mate geluidhinder kunnen veroorzaken, zoals bedoeld in artikel 41 Wet geluidhinder. Bevi-inrichtingen zijn slechts toegestaan met een omgevingsvergunning via binnenplanse afwijking, en niet binnen een zone van 200 meter gemeten vanaf de noordelijk en zuidelijk gelegen woningen.

Binnen de bestemming zijn kantoorfuncties toegestaan voor zover deze onderdeel uitmaken van de bedrijfsvoering en niet meer bedragen dan 35% van de totale bedrijfsvloeroppervlakte per bouwperceel. Het percentage is overeenkomstig de regeling uit het vigerende bestemmingsplan.

Een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid is opgenomen voor de uitoefening van een bedrijf of activiteit die/dat in de Staat van bedrijfsactiviteiten is vermeld in de categorie 2 en die/dat niet is toegestaan op het betreffende perceel. Gemotiveerd onderbouwd dient in dat geval te worden dat het bedrijf/de activiteit naar aard en omvang niet passend is in een woonomgeving.

Ook voor de uitoefening van een bedrijf of activiteit in een hogere categorie dan die is toegestaan op het betreffende perceel, is voorzien in een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid. Dit is echter mogelijk afhankelijk van de situatie op het bedrijventerrein met de daarbij behorende maximale milieucategorie. In dat geval dient gemotiveerd te worden onderbouwd dat:

  • a. het bedrijf/de activiteit naar aard en omvang passend is in de omgeving;
  • b. het bedrijf/de activiteit uit milieutechnisch oogpunt inpasbaar is;\
  • c. de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden en bouwwerken niet onevenredig worden beperkt.

Zoals beschreven in hoofdstuk 5 Milieuaspecten kan via afwijking een bedrijf van een hogere milieucategorie mogelijk worden gemaakt. De Staat van Bedrijfsactiviteiten geeft een limitatieve opsomming van die bedrijven waarvoor de afwijking kan gelden.

Functieaanduidingen

Specifieke vorm van bedrijf - afwijkend bedrijf': de afwijkende bestaande milieucategorieen ten opzichte van de toegelaten milieucategorie in relatie tot bestaande wonigen zijn aangeduid met een functieaanduiding. In de regels is in de tabel een verwijzing opgenomen naar de locatie en de bestaande milieucategorie van deze bedrijven.

Nutsbedrijf: op de verbeelding is op de locatie Atlasstraat 1 de aanduiding 'nutsbedrijf' opgenomen in verband met de aanwezigheid van een bestaand bedrijf ten behoeve van de exploitatie van een energiebedrijf. Opslagruimten, stallingsruimten en werkplaatsen maken deel uit van en behoren bij de exploitatatie van het bedrijf.

Windturbine: gelijktijdig met het opstarten van het bestemmingsplan is door de Elho B.V., Atlasstraat 11 een verzoek om bestemmingsplanherziening ingediend voor het bouwen van een windturbine. Op de verbeelding is hiervoor de aanduiding 'windturbine' opgenomen. Binnen de aanduiding mag één windturbine worden gebouwd. De totale hoogte - nader aangeduid als tiphoogte - van de winturbine mag niet meer bedragen dan 130 m.

Bouwmogelijkheden

Op de gronden met de bestemming Bedrijventerrein (BT) zijn gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. Gebouwen dienen binnen de op de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken te worden opgericht. Op de gronden buiten de bouwvlakken zijn geen gebouwen toegestaan vanuit stedenbouwkundig/landschappelijk oogpunt.

Het bebouwingspercentage (minimaal 30% en maximaal 75%) en de maximaal toelaatbare bouwhoogte is per bestemmingsvlak aangegeven op de verbeelding. Verder mag ondergronds worden gebouwd.

  • 2. Groen

Deze bestemming is opgenomen voor de gronden bestemd voor groenvoorzieningen en fietspaden en calamiteitenroutes. Gebouwen zijn in principe niet toegestaan.

  • 3. Verkeer

Vanwege de aansluiting met de Burg. Letschertweg is aan de nieuw aangelegde kruising de bestemming 'Verkeer' toegkend. deze bestemming komt overeen met de bestemming van de Burg. Letschertweg.

  • 4. Verkeer en Verblijf

Met uitzondering van de nieuw aangelegde kruising op de Burg. Letschertweg wordt binnen het plangebied wordt slechts één soort verkeer onderscheiden. Het betreft de bestemming Verkeer en Verblijf (V-V).

Dubbelbestemming

  • 1. Leiding-Gas/Leiding Riool

Voor de gasleiding/rioolleiding inclusief de bijbehorende rechtstroken, is een dubbelbestemming opgenomen. Voor deze leidingen geldt een belemmeringenstrook van 4 m aan weerszijden van de leiding.

  • 2. Waarde-Ecologie

Het Wilhelminakanaal is aangemerkt als een ecologische verbindingszone. Zodoende is de dubbelbestemming Waarde-Ecologie opgenomen. Door middel van een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde wordt de verbindingszone gewaarborgd.

Nadere eisen en omgevingsvergunning voor het binnenplans afwijken van de bouwregels
Vaak heeft het college de bevoegdheid om met in achtneming van de daarvoor geldende voorwaarden nadere eisen aan bouwplannen te stellen of afwijking van de bouwregels toe te staan.

Binnen de bestemming Bedrijventerrein is omgevingsvergunning voor het binnenplans afwijken van de voorgeschreven bouwhoogte mogelijk in een gradatie in hoogtes en percentages en onder vooraf geformuleerde voorwaarden.

Gebruiksregels
Bij de meeste bestemmingen worden regels omtrent het gebruik van gronden en bouwwerken gegeven, al dan niet aangevuld met een aantal afwijkingsmogelijkheden, wisselend per bestemming.

Met name is ten aanzien van de representatieve zone langs de Burg. Letschertweg en voor de percelen die direct grenzen aan het Wilhelminakanaal opgenomen dat buitenopslag niet is toegestaan.