direct naar inhoud van 7.1 Historische geografie en ontwikkeling
Plan: Fatima 2007, 2e herziening (Jozefzorg)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010002-e001

7.1 Historische geografie en ontwikkeling

Het plangebied maakt deel uit van de noordoostelijke helling van het relatief hooggelegen centrale plateau van Tilburg, waarin zich in het noordelijke deel van het plangebied de Korvelse Waterloop ingesneden had. Vanuit het plateau stak een aantal hoge uitlopers uit in het beekdal van de Korvelse Waterloop. Vaak worden op dergelijke uitlopers de wegen, nederzettingen en grafheuvels vanaf de bronstijd verwacht. Door het zuidelijke deel van het plangebied stroomde de Oerlese Waterloop.

De kaart van Diederik Zijnen uit ca. 1760 laat zien dat het plangebied destijds voornamelijk bestond uit een akkergebied dat werd doorsneden door een aantal wegen en paden (zoals ter hoogte van de huidige Stevenzandsestraat en de Kruisvaardersstraat) en waarin zich (gedeeltelijk) de nederzettingen en gehuchten 't Heike, Sevenhoek en De Kwetterij bevonden. In het beekdal van de Korvelse Waterloop ten noorden van het plangebied lagen de relatief natte gronden (graslanden).

Door de opkomst van de industrie in de negentiende eeuw en de daarmee gepaarde gaande groei van het aantal bewoners is het plangebied in de negentiende en begin twintigste eeuw sterk veranderd. Vanaf 1850 verdichtte de bebouwing zich langs de bestaande nederzettingslinten. Aan het eind van de negentiende eeuw voltrok de ontwikkeling zich in een steeds hoger tempo en werden o.a. rondom de oude gehuchten arbeiderswoningen gebouwd. In 1923 is ten noorden van het plangebied in het beekdal van de Korvelse Waterloop de Piushaven aangelegd. In dezelfde periode is tussen de haven, de Ringbaan Zuid en de Broekhovenseweg een wijk met volkswoningbouw aangelegd.

Vanaf ongeveer 1930 wordt de directe omgeving van het plangebied steeds verder ingevuld. Aan de oostzijde met steeds uitbreidende bebouwing van de AaBe-fabriek. Na de Tweede Wereldoorlog worden aan de oostzijde van het plangebied aan de Jan van Rijzewijkstraat een aantal Maycrete-woningen gebouwd worden de onbebouwde delen van de omliggende wijk ingevuld met sociale woningbouw. Het parochiecomplex en verpleeghuis St. Jozefzorg gebouwd wordt in de jaren vanaf 1948 gebouwd en in hoog tempo volgebouwd en in de daaropvolgende decennia aangepast en uitgebreid.