Plan: | Fatima 2007, 2e herziening (Jozefzorg) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2010002-e001 |
Situering van het plangebied.
Het plangebied beslaat een groot deel van het bouwblok dat begrensd wordt door Ringbaan Zuid, Kruisvaarderstraat, Fatimastraat, Wethouderslaan.
Het complex wordt in de Kruisvaarderstraat gedeeltelijk ingesloten door het klooster St.Denis van de Fraters van Tilburg, patiowoningen en de Basisschool Fatima aan de Fatimastraat en Wethouderslaan.
Het terrein van St. Jozefzorg bestaat uit drie delen:
Karakteristieken van het plangebied.
De bebouwing van het blok wordt gevormd door losstaande gebouwcomplexen met verschillende functies: zorginstelling, klooster, woningen, lagere school en buurthuis. Het bouwblok wordt omzoomd door waardevolle en monumentale bomen. Het binnengebied wordt gekenmerkt door tuinen en de speelplaats van de school. Bijzonder kenmerk van het kamgebouw zijn de hoven, ingericht als tuinen met oriëntatie naar Ringbaan Zuid en die als geheel behoren tot het monumentale complex.
Het bouwblok richt zich op de Fatimastraat met het buurthuis en de lagere school. De functies zijn ingepland in een groene voorruimte die aansluit op de Fatimastraat en vormt één van de knooppunten van de verbinding tussen Broekhoven, Fatima en Jeruzalem, die in de stedenbouwkundige visie van de Piushaven de Langestraat wordt genoemd.
Vanuit de Piushaven wordt het belang van deze plekken als sociale knooppunten onderstreept en wordt aandacht gevraagd voor de versterking ervan.
Stedenbouwkundige visie op de herontwikkeling van St. Jozefzorg.
Het monumentale kamgebouw met de hoven en de kapel worden integraal behouden. De huidige inrichting met aanleunwoningen, wordt omgebouwd tot zelfstandige appartementen waarvoor interne verbouwingswerken noodzakelijk zijn en garanties moeten worden geboden voor het behoud van de tuinaanleg van de hoven.
De verzorgingstehuizen achter het kamgebouw worden gesloopt en vervangen door verpleeghuisplaatsen, verpleeghuisplaatsen voor dagbehandeling en zorgappartementen.
De opzet is een meanderend gebouw met verhoogde hoven. De hoven liggen op de gebouwde parkeervoorzieningen.
Het dienstverleningcentrum het Getouw wordt gedeeltelijk verbouwd en uitgebreid.
Het gebied wordt door de nieuwbouw in het middengebied nadrukkelijk opgedeeld in drie zones door openbare routes tussen de Kruisvaarderstraat en de Wethouderslaan.
De route achter het kamgebouw is voetgangersgebied uitlopend op een pleintje bij de kapel.
De route tussen het Getouw en middengebied is een toegangsweg voor auto´s naar de gebouwde parkeervoorzieningen.
De samenhang van de bebouwing in het bouwblok met de Fatimastraat wordt versterkt door de introductie van een noord-zuid as. Die as begint bij Ringbaan Zuid, door het middenhof, door het kamgebouw, tussen de meanderende nieuwbouw, tussen de tuinmuur van St. Denis en het Getouw, langs de speelplaats van de school, om uit te komen in de groene voorruimte aan de Fatimastraat.
Door de routes in de oost-west richting en de route in de noord-zuid richting wordt het gebied meer toegankelijk gemaakt en beter verankerd met het omliggende woongebied, wat meer in overeenstemming is met de herbestemming van het gebied van een exclusieve zorginstelling naar een woongebied met zorgfuncties.
De structuur van openbare ruimte laat toe dat de binnentuin het kloostercomplex St. Denis die nu met een tuinmuur is afgesloten, later bij het geheel aansluit en toegankelijk wordt gemaakt.
De openheid en toegankelijkheid van het gebied wordt verder ondersteunt door de locaties voor maatschappelijke doeleinden en detailhandel aan de routes.
Hiërarchie van bouwhoogten.
Vanaf Ringbaan Zuid zien we nu het kamgebouw en de achterliggende hoogbouw van het verzorgingstehuis.
Dit silhouet wordt met de nieuwbouw van het middendeel gerespecteerd, en wordt erkend als onderdeel van het monumentale beeld vanaf Ringbaan Zuid. Het meanderende gebouw varieert van 18m bij de entree aan de Kruisvaarderstraat, tot 12m achter het kamgebouw tot 27m op de plek waar ook nu de hoogbouw achter de kam vanaf Ringbaan Zuid zichtbaar is. Daarbij komt tevens de breedte van de kopgevel van de nieuwbouw overeen met de bestaande.
Parkeren.
Het plan voldoet aan de parkeereisen zoals vastgesteld in de TVVP, deels gerealiseerd op eigen terrein in gebouwde en niet gebouwde parkeervoorzieningen, deels voorzien in de openbare ruimte rondom het bouwblok.
Ter verbetering van de functionaliteit en het straatbeeld wordt uitgegaan van langsparkeren in plaats van het huidige parkeren onder 45 graden (zie Wethouderslaan). De bestaande parkeerstrook op de ventweg bij Ringbaan Zuid wordt geheel benut.
In de Kruisvaardersstraat wordt langsparkeren voor het nieuwe St. Jozefzorg slechts voor een gedeelte toegeschreven naar het programma. De overige parkeerplaatsen blijven behouden voor de buurt.
Op het terrein wordt de tuinmuur van St. Denis vrijgehouden van parkeerplaatsen, zodat een toekomstige aansluiting van de tuin op de rest van het binnengebied niet beperkt wordt.