direct naar inhoud van 8.6 Groen en natuur
Plan: Enschot 2008 1e herz. (Bosscheweg 11)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2009028-e001

8.6 Groen en natuur

8.6.1 Voorgenomen ingreep

Uit de tekeningen d.d. 18 december 2007 komt naar voren dat het achterste gedeelte van de bestaande bebouwing wordt gesloopt. Op de plek van de gesloopte bebouwing wordt opnieuw een grotere oppervlakte bebouwd. Het verharde oppervlak van het parkeerterrein wordt volgens de tekeningen uitgebreid met ca. 1000 m2. De bomen langs de snelweg A65, de afrit van de snelweg en de Bosscheweg worden gehandhaafd.

8.6.2 Gebiedsbescherming

Het plangebied ligt niet in het Habitatrichtlijn gebied of in de nabijheid of invloedssfeer er van. Bovendien is de voorgenomen ingreep van een zodanige aard dat geen sprake is van significant negatieve effecten op het Habitatrichtlijn gebied. Bescherming in het kader van de Habitatrichtlijn is dan ook niet aan de orde. Het plangebied ligt eveneens niet of in de nabijheid van de Ecologische Hoofdstructuur of de Groene Hoofdstructuur. Vanuit het bestaande rijks- of provinciale natuurbeleid rust dan ook geen planologische gebiedsbescherming op de locatie. Tot slot ligt het gebied niet in de Groene Mal. Vanuit het gemeentelijk natuurbeleid rust dan ook geen planologische gebiedsbescherming op de locatie.

8.6.3 Soortenbescherming

In februari 2008 is door Ecologisch Adviesbureau Cools en de Vleermuisstichting Noord-Brabant een quick scan van de beschermde natuurwaarden in het plangebied uitgevoerd (zie bijlage 4). Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat er te rekenen valt met diverse beschermde diersoorten, te weten enkele vleermuissoorten, die het plangebied als foerageergebied gebruiken, en diverse vogelsoorten, die in of in de omgeving van het plangebied broeden. Beschermde plantensoorten zijn niet aangetroffen.

In het onderzoek wordt geconcludeerd dat door de voorgenomen ingreep geen vaste verblijfplaatsen of foerageerplaatsen van beschermde diersoorten verdwijnen. Eveneens wordt verwacht dat de activiteiten niet zullen leiden tot verstoring van beschermde diersoorten, aangezien werkzaamheden buiten het broedseizoen zullen plaatsvinden en reeds in de bestaande situatie een behoorlijke geluidsbelasting in het gebied aanwezig is als gevolg van de naastgelegen snelweg. Indien de geplande werkzaamheden dus buiten het broedseizoen plaats vinden, dan kunnen deze zonder ontheffing, maar wel met inachtneming van de zorgplicht van de Flora- en faunawet, worden uitgevoerd. Mochten de werkzaamheden onverhoopt wel in het broedseizoen dienen te worden uitgevoerd, dan dient het plangebied één à twee weken voor de aanvang van de werkzaamheden door een bioloog/ecoloog te worden gecontroleerd op de aanwezigheid van broedende vogels. Indien broedende exemplaren worden aangetroffen dan dienen verstorende werkzaamheden in een voor de soort specifieke straal rondom de broedlocatie achterwege te worden gelaten tot het tijdstip waarop de jongen het nest hebben verlaten.